Prunus lusitanica

Prunus bladhoudend

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Prunus lusitanica, ook wel bekend als de Portugese laurier, is een groenblijvende struik of boom met glanzende, donkergroene bladeren. De plant heeft compacte groei en kan een hoogte bereiken van 5 tot 8 meter. In het voorjaar produceert de Prunus lusitanica kleine witte bloemen die een aangename geur verspreiden. De plant gedijt goed in zowel volle zon als halfschaduw en is goed bestand tegen vorst. Het is een populaire keuze als haagplant vanwege zijn dichte groei en het feit dat hij gemakkelijk kan worden gesnoeid en in vorm kan worden gehouden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. De glanzende groene bladeren zorgen voor een mooie uitstraling, zelfs in de winter. Het is een populaire keuze voor het toevoegen van structuur en kleur aan de tuin.

  Deze plant is winterhard tot -15 graden Celsius. De plant kan dus goed tegen koude temperaturen en kan in de meeste klimaten gedijen. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij extreme vorst.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale verzorging nodig. Een regelmatige snoei om de vorm te behouden wordt aanbevolen. De plant gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in halfschaduw groeien.

  De plant heeft voldoende ruimte nodig om te groeien en zich goed te ontwikkelen. Houd ongeveer 1,5 tot 2 meter afstand tussen de verschillende planten voor een optimale groei. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich volledig uit te spreiden en te groeien.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduwrijke gebieden. Het is een ideale keuze voor plekken met weinig zonlicht. De plant kan prima gedijen in schaduwrijke omgevingen.

  Prunus lusitanica heeft regelmatig water nodig, vooral in de eerste paar maanden na het planten. Het is belangrijk om de grond gelijkmatig vochtig te houden, dus geef de plant ongeveer 1-2 keer per week water, afhankelijk van de weersomstandigheden.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die nectar produceren. Dit maakt het een waardevolle toevoeging aan de tuin voor bestuivers.

  Ja, deze plant is goed voor de biodiversiteit omdat het bloemen produceert die bijen en andere bestuivers aantrekken. Daarnaast biedt het beschutting en voedsel voor diverse insecten en vogels. Het draagt bij aan het bevorderen van een gezonde en gevarieerde tuinomgeving.

  De Prunus lusitanica bloeit in de maanden juni en juli. De bloei kan enkele weken tot een maand duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en kan ook in de halfschaduw groeien. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is om uitdroging te voorkomen. Overmatige blootstelling aan direct zonlicht kan echter bladverbranding veroorzaken.

  De bessen van deze plant zijn niet eetbaar en kunnen giftig zijn. Het wordt aanbevolen om ze niet te consumeren. Veel planten uit de prunus-familie bevatten giftige stoffen.

  Ja, de Blsugarand is geluidsdempend vanwege de dichte bladeren en takken die geluidsgolven absorberen en reflecteren. Het kan helpen om omgevingsgeluiden te verminderen en een rustige sfeer te creëren in de tuin. Het is daarom een goede keuze voor het creëren van een groene buffer tegen geluidshinder.

 • Het snoeien van deze plant kan het beste plaatsvinden in het voorjaar na de bloei. Verwijder oude en dode takken om de vorm en gezondheid van de plant te behouden. Zorg ervoor dat de plant regelmatig gesnoeid wordt om een compacte groei te bevorderen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet te nat. Vermijd echter dat de wortels in water blijven staan om wortelrot te voorkomen.

  Een rijke, goed doorlatende potgrond is ideaal voor deze plantensoort. Zorg ervoor dat de pot regelmatig wordt gedraineerd om wateroverlast te voorkomen. Het is aan te raden om jaarlijks de potgrond te vervangen om de groei en gezondheid van de plant te bevorderen.

  Prunus lusitanica gedijt het beste in goed doorlatende, vochtige grond met een neutrale zuurgraad. De bodem dient vruchtbaar en humusrijk te zijn voor optimale groei en bloei. Een lichte zand- of leemgrond is ideaal voor deze plantensoort.

  Deze plant gedijt het best op een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond en bescherm de plant tegen harde wind. Over het algemeen kan deze plant goed groeien in zowel zure als neutrale grond.

  Zorg voor winterbescherming door de plant af te dekken met een dikke laag mulch of bladeren. Bescherm gevoelige delen van de plant met een jute doek of speciale plantenhoes. Vermijd het gebruik van plastic om verstikkingsgevaar te voorkomen.

  Het is belangrijk om Prunus lusitanica regelmatig te snoeien om de vorm te behouden en de groei te stimuleren. Zorg ervoor dat de plant voldoende water en voedingsstoffen krijgt, vooral tijdens droge periodes. Controleer regelmatig op plagen en verwijder indien nodig.

  Voor deze plant is het belangrijk om in het voorjaar organische mestkorrels te strooien. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig wordt verdeeld en vermijd teveel mest om verbranding van de wortels te voorkomen. Geef de plant bij voorkeur twee keer per jaar mest voor een gezonde groei en bloei.

  Mulchen helpt bij het vasthouden van vocht, het onderdrukken van onkruid en het toevoegen van voedingsstoffen aan de grond. Het helpt ook om de wortels van de plant te beschermen tegen extreme temperaturen en helpt bij het behoud van een gezonde bodemstructuur. Het is belangrijk om jaarlijks een laag mulch aan te brengen rond de plant.

  De Prunus lusitanica groeit het beste op een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld kalk of zwavel. Het is aan te raden om de zuurgraad van de bodem te testen voordat je de plant gaat planten.

  Om ongedierte te voorkomen bij deze plant is het belangrijk om regelmatig de bladeren te controleren op tekenen van schade. Het is aan te raden om preventief natuurlijke bestrijdingsmiddelen te gebruiken, zoals neemolie of een oplossing van water en zeep. Snoei regelmatig dode takken en houd de omgeving van de plant schoon om plagen te voorkomen.

 • Omschrijving

  Prunus lusitanica, ook wel bekend als de Portugese laurier, is een groenblijvende struik of boom met glanzende, donkergroene bladeren. De plant heeft compacte groei en kan een hoogte bereiken van 5 tot 8 meter. In het voorjaar produceert de Prunus lusitanica kleine witte bloemen die een aangename geur verspreiden. De plant gedijt goed in zowel volle zon als halfschaduw en is goed bestand tegen vorst. Het is een populaire keuze als haagplant vanwege zijn dichte groei en het feit dat hij gemakkelijk kan worden gesnoeid en in vorm kan worden gehouden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.