Prunus lusitanica 'Variegata'

Prunus bladhoudend

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Prunus lusitanica 'Variegata' is een decoratieve plant met bontgekleurde bladeren die groen en wit zijn gemarmerd. Het is een wintergroene struik met een compacte groeiwijze en een opgaande vorm. In de zomer produceert de plant witte bloemen die een aangename geur verspreiden. De 'Variegata' variant van de Prunus lusitanica is geschikt voor zowel solitaire beplanting als voor hagen. De plant gedijt goed in zowel zon als halfschaduw en is makkelijk te onderhouden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend. Dit betekent dat de bladeren het hele jaar door groen blijven. Het is een populaire keuze voor in de tuin vanwege deze eigenschap.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst om schade te voorkomen. De plant kan het beste op een beschutte plek worden geplant.

  Ja, deze plant is gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is belangrijk om regelmatig te snoeien om de vorm en grootte van de plant te behouden. Verder heeft de plant weinig last van plagen en ziekten, waardoor hij goed gedijt in de tuin.

  Je hebt ongeveer 2 tot 3 meter ruimte nodig om deze plant te laten groeien. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor de wortels om zich goed te ontwikkelen. Houd ook rekening met andere planten in de omgeving, zodat ze voldoende ruimte hebben om te groeien.

  "Ja, Prunus lusitanica 'Variegata' gedijt goed in de schaduwrijke omstandigheden. Deze plant kan goed groeien en zich ontwikkelen met beperkte blootstelling aan direct zonlicht. Zorg ervoor dat de plant voldoende vocht en voedingsstoffen krijgt om de groei te stimuleren."

  De plant heeft frequent water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om te controleren of de grond vochtig blijft, maar niet te drassig wordt. Over het algemeen is het raadzaam om de plant wekelijks water te geven.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar en de bloemen die ze produceren. Het is een waardevolle toevoeging aan een tuin om deze bestuivende insecten aan te trekken.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit, want het trekt insecten en vogels aan met zijn bloemen en bessen. Het zorgt voor een gevarieerde omgeving en biedt voedsel en schuilplaatsen voor verschillende diersoorten. Het helpt bij het promoten van een gezonde en evenwichtige ecosysteem in de tuin.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden mei en juni en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en doet het daar meestal goed. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden de plant ook te beschermen tegen felle middagzon.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om delen van de plant te consumeren, omdat het giftig kan zijn. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het omgaan met deze plant.

  Ja, de Prunus lusitanica 'Variegata' heeft de mogelijkheid om geluid te dempen, vooral in een tuinomgeving. Het dichte bladerdek en de houtachtige stammen kunnen helpen om geluid te absorberen en te verminderen. Het is echter geen volledige geluidsdempende oplossing.

 • De Prunus lusitanica 'Variegata' kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar na de bloei. Verwijder eventuele dode of beschadigde takken en snoei de plant in de gewenste vorm. Probeer te voorkomen dat de plant te groot wordt door regelmatig te snoeien.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, maar vermijd wel dat de wortels te nat worden. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en niet op de bladeren om schimmel te voorkomen.

  Deze plant groeit het beste in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft maar niet te nat. Gebruik bij voorkeur een potgrond speciaal voor tuinplanten.

  Prunus lusitanica 'Variegata' gedijt het best in goed doorlatende en vruchtbare grond. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van compost kan helpen de bodemkwaliteit te verbeteren.

  De Prunus lusitanica 'Variegata' gedijt het beste op een standplaats in de halfschaduw tot volle zon. De grond dient goed doorlatend te zijn en niet te nat. Bescherm de plant tegen harde wind.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst, vooral als de temperatuur onder het vriespunt daalt. Dit kan worden gedaan door de plant te bedekken met speciale winterbescherming zoals vliesdoek of mulch. Zorg er ook voor dat de plant goed wordt bewaterd voordat de vorst begint om uitdroging te voorkomen.

  De plant dient regelmatig gesnoeid te worden om de vorm te behouden en de groei te bevorderen. Zorg ervoor dat dode of beschadigde takken worden verwijderd. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Tuinplanten zoals 'Prunus lusitanica 'Variegata'' hebben regelmatige bemesting nodig voor een gezonde groei en bloei. Gebruik een organische meststof in het voorjaar en eventueel in de zomer om de planten te voorzien van voldoende voedingsstoffen. Overbemesting kan leiden tot uitputting van de grond en schade aan de plant.

  Mulchen rondom de wortelzone van deze tuinplant helpt de grond vochtig te houden en onderdrukt onkruidgroei. Het gebruik van organisch mulchmateriaal zoals compost of boomschors zal de bodemstructuur verbeteren en voedingsstoffen toevoegen aan de plant. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet tegen de stam van de plant wordt aangebracht om verstikking te voorkomen.

  De zuurgraad van de bodem voor deze plant moet neutraal tot zuur zijn, met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,0. Het is belangrijk om regelmatig de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig bij te stellen met de juiste meststoffen of grondverbeteraars. Planten gedijen het best wanneer de bodemgesteldheid optimaal is voor hun groei en bloei.

  Voor Tuinplanten zoals Prunus lusitanica 'Variegata' kunnen neemolie of pyrethrine gebruikt worden als natuurlijke methoden om ongedierte zoals bladluizen en spint te bestrijden. Daarnaast kunnen ook mierenlokdoosjes worden geplaatst om mierenplagen te verminderen. Het regelmatig inspecteren van de plant op tekenen van ongedierte en met de hand verwijderen kan ook helpen bij de bestrijding.

 • Omschrijving

  De Prunus lusitanica 'Variegata' is een decoratieve plant met bontgekleurde bladeren die groen en wit zijn gemarmerd. Het is een wintergroene struik met een compacte groeiwijze en een opgaande vorm. In de zomer produceert de plant witte bloemen die een aangename geur verspreiden. De 'Variegata' variant van de Prunus lusitanica is geschikt voor zowel solitaire beplanting als voor hagen. De plant gedijt goed in zowel zon als halfschaduw en is makkelijk te onderhouden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.