Prunus persica

Prunus fruitbomen

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Prunus persica, beter bekend als de perzikboom, is een fruitboom die behoort tot de rozenfamilie. De perzikboom kan tot 6 meter hoog worden en heeft ovale, donkergroene bladeren die in de lente en zomer bloeien met prachtige roze bloesems. De vruchten van de perzikboom zijn sappig en zoet en hebben een fluweelachtige schil die geel tot rood kan zijn. Deze boom gedijt het beste in een zonnige, goed doorlatende bodem en heeft regelmatig water nodig om te kunnen groeien en vrucht te dragen. Perzikbomen worden ook gekweekt vanwege hun decoratieve waarde vanwege hun mooie bloesems en vrij grote vruchten die in de late zomer tot vroeg herfst kunnen worden geoogst.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en verliest in de herfst zijn bladeren. Het is een bladverliezende plant.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant tijdens strenge vorst te beschermen met bijvoorbeeld vliesdoek. Planten kunnen bij temperaturen lager dan -15 graden Celsius schade oplopen.

  Deze plant is over het algemeen vrij gemakkelijk in onderhoud. Het heeft regelmatig water nodig en af en toe snoeien om gezond te blijven. Zorg voor voldoende zonlicht en voedingsstoffen voor een optimale groei.

  De perzikboom heeft ongeveer 4-6 meter ruimte nodig om optimaal te groeien en vruchten te produceren. Het is belangrijk om de boom voldoende ruimte te geven zodat hij zich goed kan ontwikkelen en niet belemmerd wordt door andere planten of structuren in de tuin. Zorg ervoor dat de boom voldoende zonlicht en luchtcirculatie krijgt voor een gezonde groei.

  Nee, Prunus persica groeit het beste in de volle zon en heeft minimaal 6 uur direct zonlicht per dag nodig om goed te gedijen. In de schaduw zal de plant minder goed groeien en minder bloemen en vruchten produceren. Het is daarom aan te raden om Prunus persica in een zonnige locatie te planten.

  De plant heeft gemiddeld 2 tot 3 keer per week water nodig, afhankelijk van de grootte van de pot en de omgevingstemperatuur. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef de plant liever regelmatig kleine hoeveelheden water dan af en toe veel water.

  Deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de zoete geur van de bloemen. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin omdat het bijdraagt aan de bestuiving van andere planten. Het is een goede keuze voor tuiniers die biodiversiteit willen stimuleren.

  Ja, de bloemen van deze plant trekken bestuivers aan zoals bijen en vlinders, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. De vruchten kunnen ook dienen als voedselbron voor verschillende dieren. Het bladerdek van de plant biedt schuilplaatsen voor kleine dieren.

  Deze plant bloeit in de maanden maart en april en de bloei duurt gemiddeld twee weken.

  De plant kan goed tegen de volle zon en houdt van een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes. De plant kan goed gedijen in de zon in de tuin.

  Ja, de vruchten van deze plant zijn eetbaar. Het is een populaire vrucht die wereldwijd wordt gegeten. De vruchten hebben een sappige en zoete smaak.

  Ja, de bladeren en takken van deze plant kunnen geluid enigszins dempen. Het effect is echter niet zo groot als bij specifieke geluidsdempende planten. Het is vooral de dichte bladvorm en structuur van de takken die geluid absorberen.

 • Om de plant gezond te houden en de vruchtproductie te verbeteren, is het aan te raden om jaarlijks te snoeien. Dit kan het beste gebeuren na de oogst in de late winter of vroege lente. Verwijder dood hout, dun de takken uit en knip eventueel te lange scheuten terug.

  De Tuinplant Prunus persica heeft behoefte aan regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet drassig. Geef water aan de basis van de plant en vermijd het besproeien van de bladeren om schimmelziekten te voorkomen.

  Potgrond met een goede drainage is ideaal voor deze plant. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik bij voorkeur een potgrond speciaal voor fruitbomen.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende en voedingsrijke grond. Een bodem met een neutrale pH-waarde is ideaal voor deze plantensoort. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vochtig blijft.

  Deze plant gedijt het best op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen harde wind en vorst. Vermijd te natte grond, dit kan wortelrot veroorzaken.

  Om vorstschade te voorkomen, is het belangrijk om de plant in de winter goed te beschermen. Dit kan bijvoorbeeld door de plant af te dekken met stro of een fleecedoek. Zorg er ook voor dat de wortels van de plant beschermd zijn tegen strenge vorst.

  Zorg voor voldoende zonlicht en regelmatig water geven. Snoei jaarlijks om de vorm en groei te onderhouden. Geef in het voorjaar meststoffen voor een gezonde groei.

  Voor tuinplanten zoals "Prunus persica" is het belangrijk om regelmatig te bemesten met een evenwichtige meststof in het voorjaar en de zomer. Gebruik bij voorkeur een organische meststof die de bodemstructuur verbetert en voedingsstoffen geleidelijk afgeeft. Overbemesting kan leiden tot schade aan de wortels, dus volg altijd de aanbevolen dosering op de verpakking.

  Mulch is een beschermende laag organisch materiaal die rond de plant wordt gelegd om vocht vast te houden, onkruidgroei te verminderen en de bodemtemperatuur te reguleren. Het kan bestaan uit onder andere bladeren, stro, boomschors of compost. Mulch wordt in het vroege voorjaar aangebracht.

  De Prunus persica groeit het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH, tussen de 6,0 en 7,0. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en niet te nat. Het regelmatig testen en aanpassen van de pH-waarde kan helpen bij een gezonde groei van de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen ingezet worden. Daarnaast kan regelmatige inspectie en handmatig verwijderen van eventueel aanwezig ongedierte helpen bij het voorkomen van plagen. Als laatste redmiddel kunnen biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie gebruikt worden.

 • Omschrijving

  Prunus persica, beter bekend als de perzikboom, is een fruitboom die behoort tot de rozenfamilie. De perzikboom kan tot 6 meter hoog worden en heeft ovale, donkergroene bladeren die in de lente en zomer bloeien met prachtige roze bloesems. De vruchten van de perzikboom zijn sappig en zoet en hebben een fluweelachtige schil die geel tot rood kan zijn. Deze boom gedijt het beste in een zonnige, goed doorlatende bodem en heeft regelmatig water nodig om te kunnen groeien en vrucht te dragen. Perzikbomen worden ook gekweekt vanwege hun decoratieve waarde vanwege hun mooie bloesems en vrij grote vruchten die in de late zomer tot vroeg herfst kunnen worden geoogst.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.