Prunus sargentii

Prunus bladverliezend

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Prunus sargentii, ook bekend als de Sargentskers, is een prachtige sierkers die vooral bekend staat om zijn spectaculaire bloesems in het voorjaar. De bloemen zijn roze tot rood van kleur en komen in grote trossen aan de takken tevoorschijn. De bladeren zijn ovaalvormig en verkleuren in de herfst naar prachtige tinten rood en oranje. Deze plant groeit het best op een zonnige standplaats in vruchtbare, goed doorlatende grond. Het is een middelgrote boom die uiteindelijk een hoogte tot zo'n 8 meter kan bereiken.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Prunus sargentii is niet groenblijvend. Deze plant verliest zijn bladeren in de herfst en blijft kaal gedurende de wintermaanden. Het is een bladverliezende tuinplant.

  Prunus sargentii is zeer winterhard en kan temperaturen tot -20°C overleven. Deze tuinplant is geschikt voor ons klimaat en gedijt goed in gematigde zones. Het is een robuuste plant die geen bescherming nodig heeft tijdens de wintermaanden.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is een sterke en gezonde plant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden. Regelmatig water geven en snoeien is voldoende om deze plant mooi te houden.

  Prunus sargentii heeft ongeveer 2 tot 3 meter ruimte nodig om goed te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. Het is belangrijk om voldoende ruimte te bieden voor de wortels om zich te verspreiden en voor de takken om uit te kunnen groeien. Zorg ervoor dat de plant niet te dicht op andere planten staat, zodat hij voldoende licht en lucht krijgt.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw en heeft minimaal 4 tot 6 uur direct zonlicht nodig per dag. In de schaduw kan de plant minder goed groeien en bloeien. Zorg dus voor een zonnige standplaats voor optimale groei.

  Prunus sargentii heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk dat de grond goed vochtig blijft, dus controleer regelmatig of de plant water nodig heeft. Over het algemeen is het aan te raden om de plant eens per week water te geven.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectar en de bloemen die ze produceren. Het is een waardevolle toevoeging voor de tuin om deze nuttige bestuivers aan te trekken.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit, omdat het bloemen produceert die bestuivers aantrekken, zoals bijen en vlinders. Daarnaast kunnen de bessen vogels aantrekken, waardoor het ecosysteem in de tuin verrijkt wordt.

  De plant bloeit in de maanden april en mei en de bloei duurt ongeveer twee tot drie weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes en om de grond goed te bemesten. Zorg er ook voor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien.

  Ja, de vruchten van deze plant zijn eetbaar, maar het wordt meestal niet aangeraden om ze te consumeren vanwege hun bittere smaak en potentieel giftige stoffen. Het is veiliger om deze plant enkel als siertuinplant te gebruiken.

  Ja, tuinplanten hebben over het algemeen een geluidsdempende werking dankzij hun bladeren en takken die geluidsgolven absorberen en reflecteren. Het kan helpen om het geluid in de tuin enigszins te dempen.

 • De beste tijd om te snoeien is na de bloei in de zomer. Verwijder dode, zieke of beschadigde takken en snoei indien nodig om de vorm te behouden. Knip takken terug tot net boven een knop of vertakking.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet te nat. Het is belangrijk om de plant niet te laten uitdrogen om de gezondheid te behouden.

  De plant heeft een goed doorlatende potgrond nodig. Zorg ervoor dat de potgrond lichtvochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik een potgrond die geschikt is voor tuinplanten.

  De bodemkwaliteit voor deze tuinplant dient goed doorlatend en licht zuur te zijn. Het is belangrijk dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Het toevoegen van compost kan de kwaliteit van de bodem verbeteren.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige of halfschaduwrijke locatie. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en niet te nat blijft. Bescherm de plant tegen harde wind om beschadiging van de bladeren te voorkomen.

  In de winter kan het verstandig zijn om de plant te beschermen tegen strenge vorst door bijvoorbeeld mulch rond de basis aan te brengen. Ook kan een beschermende doek of speciale winterhoes helpen om de plant te beschermen tegen vorstschade. Zorg er daarnaast voor dat de plant voldoende water krijgt, omdat uitdroging door de kou ook schadelijk kan zijn.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode of beschadigde takken in het voorjaar en houd de plant vrij van onkruid. Een keer per jaar bemesten in het voorjaar bevordert de groei en bloei.

  Voor de Tuinplanten is het aan te raden om in het voorjaar organische meststoffen zoals compost of mestkorrels toe te voegen. Te veel kunstmest kan leiden tot te snelle groei en zwakke planten. Zorg ervoor dat de planten voldoende voedingsstoffen krijgen, maar vermijd overbemesting.

  Het is belangrijk om Prunus sargentii te mulchen voor het behoud van vocht en bescherming van de wortels. Een laagje mulch helpt onkruid onder controle te houden en voegt organisch materiaal toe aan de bodem. Het wordt aanbevolen om jaarlijks een nieuwe laag mulch aan te brengen voor optimale groei en gezondheid van de plant.

  De Prunus sargentii gedijt het beste in een bodem met een neutrale to licht zure pH-waarde. Een bodem met een pH-waarde tussen de 6.0 en 7.0 is ideaal voor deze plantensoort. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te stellen.

  De plant kan last hebben van bladluizen, spintmijten en larven van diverse insecten. Deze kunnen bestreden worden met bijvoorbeeld natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes, of met biologische bestrijdingsmiddelen. Regelmatig controleren en preventief behandelen is aanbevolen om schade aan de plant te voorkomen.

 • Omschrijving

  Prunus sargentii, ook bekend als de Sargentskers, is een prachtige sierkers die vooral bekend staat om zijn spectaculaire bloesems in het voorjaar. De bloemen zijn roze tot rood van kleur en komen in grote trossen aan de takken tevoorschijn. De bladeren zijn ovaalvormig en verkleuren in de herfst naar prachtige tinten rood en oranje. Deze plant groeit het best op een zonnige standplaats in vruchtbare, goed doorlatende grond. Het is een middelgrote boom die uiteindelijk een hoogte tot zo'n 8 meter kan bereiken.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.