Prunus x subhirtella

Prunus bladverliezend

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Prunus x subhirtella, ook wel bekend als de sierkers, is een prachtige sierboom met een elegante uitstraling. Deze boom heeft een brede kroon met overhangende takken en bloeit in het voorjaar met lichtroze, geurende bloesems. De bladeren zijn ovaalvormig en donkergroen van kleur. In de herfst krijgt de Prunus x subhirtella mooie oranje tot rode bladkleuren. Deze boom is winterhard en kan goed gedijen in de meeste bodemsoorten, zolang deze goed doorlatend is. Het is een populaire keuze voor tuinen en parken vanwege zijn mooie bloei en herfstkleuren.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de herfst. Het is een bladverliezende plant die in de lente weer nieuw blad krijgt.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 tot -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst. Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen met bijvoorbeeld vliesdoek.

  Ja, de plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud. Regelmatig snoeien en voldoende water geven zijn belangrijk voor een gezonde groei. Het is aan te raden om de plant niet te veel te bemesten.

  De plant heeft genoeg ruimte nodig om uit te groeien tot een volwassen exemplaar, dit kan variëren van 3 tot 5 meter in de breedte en hoogte. Het is belangrijk om de plant voldoende ruimte te geven zodat hij zich optimaal kan ontwikkelen en gezond blijft. Zorg er dus voor dat er voldoende ruimte is tussen andere planten en objecten in de tuin.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw en kan ook in de schaduw groeien, maar zal minder bloeien. Het is aan te raden om de plant regelmatig te snoeien om de bloei te bevorderen en de vorm te behouden. De plant heeft matig vochtige grond nodig en kan goed gedijen in verschillende bodemsoorten.

  De plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de hoeveelheid regenval en de temperatuur. Houd de grond altijd licht vochtig, maar voorkom dat de wortels in water staan. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de plant water nodig heeft.

  Ja, de bloemen van deze plant trekken vlinders en bijen aan vanwege hun nectar en kleurrijke verschijning. Dit zorgt voor bestuiving en ondersteunt de biodiversiteit in je tuin. Het is dan ook een mooie toevoeging aan een vlinder- en bijvriendelijke tuin.

  Tuinplanten zijn over het algemeen niet erg goed voor biodiversiteit, omdat ze vaak uitheems zijn en weinig ecologische waarde bieden voor inheemse diersoorten. Het is beter om te kiezen voor inheemse planten om de biodiversiteit te bevorderen.

  Deze plant bloeit van maart tot april en de bloei duurt ongeveer twee weken.

  De plant kan goed tegen de volle zon en houdt van een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer. De plant groeit het beste in de volle zon.

  Nee, de vruchten van deze plant zijn niet eetbaar en kunnen zelfs giftig zijn bij consumptie. Het wordt daarom sterk afgeraden om deze plant te eten. Het is beter om andere eetbare planten te kiezen voor consumptie.

  : Tuinplanten hebben over het algemeen een beperkte geluidsdempende eigenschap door hun bladeren en stam. De Prunus x subhirtella kan dus enigszins helpen om geluid te dempen, maar zal niet volledig geluid absorberen. Andere methoden, zoals het plaatsen van een geluidsscherm, zijn effectiever voor geluidsdemping.

 • De Tuinplanten dienen jaarlijks gesnoeid te worden om een mooie vorm en gezonde groei te behouden. Snoei takken die elkaar kruisen of beschadigd zijn. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar voordat de plant begint te groeien.

  De Prunus x subhirtella heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels constant in het water staan. Het is aan te raden om de plant 's ochtends vroeg water te geven om verdamping te voorkomen.

  Kies voor een luchtige potgrond met voldoende voedingsstoffen voor optimale groei. Vermijd te natte grond, dit kan leiden tot wortelrot. Zorg voor goede drainage in de pot om overtollig water af te voeren.

  De Prunus x subhirtella groeit het best in goed doorlatende grond met een gemiddelde vochtigheidsgraad. Zorg voor een pH-waarde tussen 6.0 en 7.5 voor optimale groei. Een voedzame bodem met voldoende organisch materiaal zal de plant helpen gezond te blijven.

  Deze plant gedijt het beste op een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende bodem en bescherm de plant tegen harde wind. Geschikt voor zowel borders als in een pot op het terras.

  Om vorstschade te voorkomen, is het aan te raden de plant te beschermen met een mulchlaag rond de wortels en een anti-winddoek rond de stam. Snoei de plant niet in het najaar om te voorkomen dat deze gevoeliger wordt voor vorst. In strenge winters kan het ook helpen om de plant af te dekken met vliesdoek of jute.

  Zorg ervoor dat de plant regelmatig water krijgt, vooral tijdens droge periodes. Snoei de plant minstens één keer per jaar om de vorm en gezondheid te behouden. Bemest de plant in het voorjaar voor een goede groei en bloei.

  Voor deze tuinplant is het aan te raden om jaarlijks in het voorjaar organische meststoffen of langzaam werkende meststoffen toe te dienen. Gebruik bij voorkeur een meststof die specifiek is samengesteld voor bloeiende planten. Overbemesting kan leiden tot een zwakke groei en gevoeligheid voor ziekten.

  Mulchen is belangrijk voor de planten in uw tuin, omdat het de grond beschermt tegen uitdroging en onkruidgroei vermindert. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, schors of compost als mulch. Breng een laag van ongeveer 5 tot 10 centimeter aan rond de plant, maar zorg ervoor dat de mulch niet tegen de stam wordt opgehoopt.

  De plant gedijt het beste in lichtzure tot neutrale bodems. Een pH-waarde tussen 5,5 en 7,5 is ideaal voor een optimale groei. Zorg voor een goede drainage om te voorkomen dat de wortels te nat worden.

  Voor de bestrijding van ongedierte op tuinplanten kan men gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of roofmijten. Ook kan het helpen om de plant regelmatig te controleren op ongedierte en deze indien nodig handmatig te verwijderen. Indien het probleem ernstig is, kunnen biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of pyrethrine worden ingezet.

 • Omschrijving

  Prunus x subhirtella, ook wel bekend als de sierkers, is een prachtige sierboom met een elegante uitstraling. Deze boom heeft een brede kroon met overhangende takken en bloeit in het voorjaar met lichtroze, geurende bloesems. De bladeren zijn ovaalvormig en donkergroen van kleur. In de herfst krijgt de Prunus x subhirtella mooie oranje tot rode bladkleuren. Deze boom is winterhard en kan goed gedijen in de meeste bodemsoorten, zolang deze goed doorlatend is. Het is een populaire keuze voor tuinen en parken vanwege zijn mooie bloei en herfstkleuren.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.