Quercus ilex

Quercus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Quercus ilex, ook wel bekend als de steeneik, is een groenblijvende boom die tot 25 meter hoog kan worden. De bladeren zijn leerachtig, langwerpig en donkergroen van kleur. In de herfst kunnen de bladeren verkleuren naar roodbruin voordat ze afvallen. De boom produceert kleine, onopvallende bloemen en eikels als vruchten. Quercus ilex gedijt goed in zonnige tot halfschaduwrijke omgevingen en is populair vanwege zijn sierlijke uitstraling.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een winterharde plant die ideaal is voor in de tuin.

  De Quercus ilex is winterhard tot ongeveer -10 °C. Deze plant kan dus goed tegen vorst en kan in de winter buiten blijven staan. Het is een sterke en robuuste tuinplant.

  Quercus ilex is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in verschillende omgevingen. Regelmatig snoeien en water geven is voldoende voor een gezonde groei.

  Deze plant heeft een ruimte nodig van minimaal 6-8 meter breed en hoog. Het is belangrijk dat de omgeving voldoende licht en lucht heeft om goed te kunnen groeien. Het is aan te raden om voldoende afstand te houden tot andere planten om competitie om water, voedingsstoffen en licht te voorkomen.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon, maar kan ook goed gedijen in halfschaduw. In de schaduw zal de groei echter langzamer zijn en kan de plant minder goed bloeien en vruchten produceren. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor optimale groei.

  De plant heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten door licht uitdroogt om wortelrot te voorkomen. Geef in warmere periodes mogelijk vaker water.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen en nectar die het produceert. Het is een goede keuze voor een tuin die biodiversiteit stimuleert en helpt bij de bestuiving van andere planten.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat hij een schuilplaats en voedsel biedt voor verschillende insecten, vogels en kleine zoogdieren. Ook draagt hij bij aan de diversiteit van de bodem en het ecosysteem in de tuin.

  De plant bloeit in mei en juni en de bloeiperiode kan enkele weken duren. Na de bloei ontstaan er kleine eikels.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is een sterke tuinplant die goed gedijt in zonnige omstandigheden. Het is daarom aan te raden om hem op een zonnige plek te planten.

  De eikels van deze plant zijn niet eetbaar voor mensen, maar worden wel gegeten door sommige dieren zoals eekhoorns. Het is belangrijk om geen delen van de plant te consumeren zonder gedegen kennis van de mogelijke giftigheid.

  Ja, de bladeren van deze plant hebben een geluidsdempende werking en kunnen helpen om omgevingsgeluid te verminderen. Het planten van deze soort kan dus bijdragen aan het verminderen van geluidshinder in de omgeving.

 • Quercus ilex kan het beste gesnoeid worden in het late najaar of de vroege winter. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de kroon uit om licht en lucht door te laten dringen. Snoei tot net boven een knop of zijtak.

  De Quercus ilex heeft weinig water nodig en kan goed tegen droge periodes. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten goed te laten opdrogen. Geef regelmatig water, maar voorkom dat de wortels in natte grond staan.

  De potgrond moet goed doorlatend zijn en een lichtzure pH-waarde hebben. Vermijd te natte grond en zorg dat de wortels voldoende zuurstof krijgen. Een mix van turf, compost en zand kan ideaal zijn voor deze plant.

  Deze plant geeft de voorkeur aan goed doorlatende grond en gedijt goed in een droge bodem met voldoende voedingsstoffen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bodem niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van compost of organisch materiaal kan helpen om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  Deze plant gedijt het best op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Vermijd te natte of te droge grond, en kies een locatie met voldoende ruimte voor de wortels om te groeien. Deze plant is geschikt voor de tuin en kan ook goed in een pot worden gekweekt.

  . Zorg voor winterbescherming door de plant in het najaar te mulchen met bladeren of stro. In strenge winters kan ook een beschermende laag van jute of vliesdoek worden toegevoegd. Vermijd het gebruik van plastic als winterbescherming, aangezien dit condensatie kan veroorzaken en de plant kan verstikken.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt het beste in goed doorlatende grond en volle zon. Regelmatig snoeien om een mooie vorm te behouden is aan te raden. Geef in droge periodes voldoende water.

  Tuinplanten zoals deze hebben baat bij een jaarlijkse bemesting met organische mest in het voorjaar. Gebruik een meststof met een evenwichtige samenstelling van stikstof, fosfor en kalium om de groei en gezondheid te bevorderen. Overbemesting kan leiden tot te veel bladgroei en verminderde bloei.

  Mulch is een aanbevolen praktijk voor Tuinplanten om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de bodemtemperatuur te reguleren. Het kan gemaakt worden van organisch materiaal zoals bladeren, stro, houtsnippers of compost. Mulch wordt op de bodem rond de plant aangebracht en regelmatig vernieuwd om de voordelen te behouden.

  Quercus ilex gedijt het best op een neutrale tot zure bodem met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,5. Een bodem met een hogere zuurgraad kan leiden tot voedingsproblemen en slechte groei van de plant. Maak indien nodig aanpassingen aan de bodem om de pH-waarde binnen het ideale bereik te houden.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij deze plant, zoals bijvoorbeeld bladluizen of rupsen, kan je gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen of natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes. Zorg ook voor een goede luchtcirculatie en vermijd het teveel aan voedingsstoffen om de plant gezond te houden en zo ongedierte te voorkomen. Het regelmatig controleren van de bladeren en het tijdig verwijderen van aangetaste delen kan ook helpen om ongedierte onder controle te houden.

 • Omschrijving

  Quercus ilex, ook wel bekend als de steeneik, is een groenblijvende boom die tot 25 meter hoog kan worden. De bladeren zijn leerachtig, langwerpig en donkergroen van kleur. In de herfst kunnen de bladeren verkleuren naar roodbruin voordat ze afvallen. De boom produceert kleine, onopvallende bloemen en eikels als vruchten. Quercus ilex gedijt goed in zonnige tot halfschaduwrijke omgevingen en is populair vanwege zijn sierlijke uitstraling.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.