Quercus palustris

Quercus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Quercus palustris, ook wel bekend als de moeraseik, is een middelgrote tot grote loofboom met een ronde kroon en diepgroen blad dat in de herfst verkleurt naar roodbruin. Deze boom kan tot wel 25 meter hoog worden en heeft een sterke en diep wortelgestel. Quercus palustris gedijt goed in vochtige en zure bodems en is daarom vaak te vinden langs waterkanten of in moerassige gebieden. De boom produceert kleine eikelvruchten die geliefd zijn bij vogels en andere dieren. Door zijn aantrekkelijke herfstkleuren en mooie vorm wordt de Quercus palustris vaak gebruikt als sierboom in parken en tuinen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Quercus palustris is een bladverliezende plant en verliest in de herfst zijn bladeren.

  Quercus palustris is winterhard tot -30 graden Celsius en kan dus goed overleven in koude temperaturen. Het is een sterke plant die geschikt is voor de Nederlandse winter.

  "Quercus palustris" heeft weinig onderhoud nodig en is redelijk eenvoudig te verzorgen. Af en toe snoeien en regelmatig water geven is voldoende om deze plant gezond te houden. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in de meeste tuinen.

  Quercus palustris heeft ruimte nodig om uit te groeien tot een grote boom, met voldoende ruimte voor de wortels om zich te ontwikkelen. Het is het beste om de plant te planten op minimaal 5 meter afstand van andere bomen en gebouwen. Houd er rekening mee dat deze plant een hoogte kan bereiken van 15-20 meter.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduwrijke omstandigheden. Het is goed om te weten dat hij gedijt in vochtige grond en het beste resultaat behaalt als hij regelmatig water krijgt. Zorg ervoor dat de grond goed is afwaterd om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant heeft gemiddeld eens per week water nodig, afhankelijk van de omstandigheden. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Let op dat de wortels niet uitdrogen.

  Ja, Quercus palustris is vlinder- en bijenlokkend vanwege de bloemen en het stuifmeel dat de plant produceert. Dit zorgt ervoor dat vlinders en bijen worden aangetrokken tot de plant en bijdragen aan de bestuiving ervan. Het is daarom een goede keuze voor een tuinplant die bijen en vlinders aantrekt.

  Ja, deze boomsoort draagt bij aan de biodiversiteit omdat het voedsel en schuilplaatsen biedt aan verschillende diersoorten, zoals vogels en insecten. De boom zorgt ook voor een diversere plantengroei en helpt bij het behouden van een gezonde bodemstructuur. Het is daarom een waardevolle toevoeging aan de tuin om de biodiversiteit te stimuleren.

  "Quercus palustris" bloeit in de maanden april en mei. De bloei duurt ongeveer 1 tot 2 weken.

  Deze boomsoort kan goed gedijen in de volle zon en heeft daar voldoende licht en warmte voor nodig om goed te groeien en bloeien. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven als hij in de volle zon staat, zodat hij niet uitdroogt. Als de boom genoeg water heeft en de grond goed vochtig blijft, zal hij goed kunnen groeien in de volle zon.

  Nee, de eikels van deze plant zijn niet eetbaar voor mensen. Ze bevatten giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn bij consumptie. Het wordt sterk afgeraden om deze plant onder de Tuinplanten te laten groeien als consumptie van eikels gewenst is.

  Ja, deze plant heeft het vermogen om geluid te dempen. Het bladerdak en de stam absorberen geluiden en verminderen daardoor het omgevingsgeluid. Dit maakt hem ideaal voor het creëren van een rustige en groene omgeving in de tuin.

 • Het snoeien van deze plant kan het beste worden gedaan in de late herfst of vroege winter wanneer de bladeren zijn gevallen. Verwijder dode takken en dun de kroon uit om luchtcirculatie te bevorderen. Zorg ervoor dat de snoeischaar scherp is om schade aan de plant te voorkomen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft maar niet drassig wordt. Geef water aan de basis van de plant om schimmelziekten te voorkomen.

  Tuinplanten zoals de Quercus palustris hebben behoefte aan goed doorlatende potgrond met een lichtzure pH-waarde. Het is belangrijk om regelmatig te bemesten met speciale voeding voor zuurminnende planten. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat.

  Quercus palustris gedijt het best in een vochtige grond die goed doorlatend is. De bodemkwaliteit moet neutraal tot licht zuur zijn en rijk aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de grond niet te nat is om wortelrot te voorkomen.

  De plant gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Hij kan ook goed groeien in vochtige, lichtzure bodems. Het is belangrijk dat de plant voldoende ruimte en licht krijgt om goed te kunnen groeien.

  Het is belangrijk om in de winter de wortels van deze plant goed te beschermen tegen vorst door een dikke laag mulch aan te brengen. Zorg er ook voor dat de plant voldoende vochtig blijft, maar niet te nat. Het is aan te raden om de planten in potten naar een beschutte plek te verplaatsen tijdens de koudste maanden.

  De plant vereist weinig onderhoud, behalve regelmatig water geven in droge periodes. Snoeien is niet nodig, tenzij voor vormbehoud of om dode takken te verwijderen. Bemesten kan in het voorjaar voor een gezonde groei.

  Bemest de plant in het voorjaar met een organische meststof voor bomen en struiken. Geef geen extra meststoffen in de zomer of herfst om de groei te stimuleren. Zorg voor een evenwichtige voeding om de gezondheid en groei van de plant te bevorderen.

  Mulch is een goede manier om onkruidgroei te beperken, vocht vast te houden en de grondtemperatuur te reguleren. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, houtsnippers of compost als mulch rond de plant. Breng een laag mulch aan van ongeveer 5-10 cm dik en zorg ervoor dat de stam van de plant vrij blijft van mulch om schimmel- en insectenproblemen te voorkomen.

  Quercus palustris gedijt het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0 is ideaal voor deze plantensoort. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Om mogelijke plagen zoals bladluizen, rupsen en spint te voorkomen, is het raadzaam om regelmatig de plant te controleren en ongedierte handmatig te verwijderen. Biologische bestrijdingsmiddelen en natuurlijke vijanden kunnen ook worden ingezet om ongedierte te bestrijden. Het is belangrijk om de plant in goede gezondheid te houden door hem voldoende water en voedingsstoffen te geven, zodat hij beter bestand is tegen plagen.

 • Omschrijving

  Quercus palustris, ook wel bekend als de moeraseik, is een middelgrote tot grote loofboom met een ronde kroon en diepgroen blad dat in de herfst verkleurt naar roodbruin. Deze boom kan tot wel 25 meter hoog worden en heeft een sterke en diep wortelgestel. Quercus palustris gedijt goed in vochtige en zure bodems en is daarom vaak te vinden langs waterkanten of in moerassige gebieden. De boom produceert kleine eikelvruchten die geliefd zijn bij vogels en andere dieren. Door zijn aantrekkelijke herfstkleuren en mooie vorm wordt de Quercus palustris vaak gebruikt als sierboom in parken en tuinen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.