Quercus robur

Quercus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Quercus robur, ook wel bekend als de zomereik, is een inheemse boomsoort in Europa die tot wel 40 meter hoog kan worden. De boom heeft een brede kroon en diep ingesneden, groen blad dat in de herfst verkleurt naar geelbruin. Quercus robur produceert eikels als vruchten, die een belangrijke voedselbron zijn voor dieren. De schors van deze boom is grijsbruin en gegroefd, en de takken groeien vaak horizontaal. Quercus robur gedijt het beste op vochtige, voedselrijke grond en is een symbool van kracht en duurzaamheid.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • "Nee, deze plant is niet groenblijvend en verliest zijn blad in de herfst. Het blad kleurt dan vaak rood of bruin voordat het afvalt."

  Quercus robur is winterhard tot -15 graden Celsius.

  Deze plant vereist weinig onderhoud en is over het algemeen gemakkelijk te verzorgen. Het is belangrijk om regelmatig water te geven en de grond goed te bemesten. Snoeien kan nodig zijn om de vorm en gezondheid van de plant te behouden.

  Quercus robur, ook wel de zomereik genoemd, heeft veel ruimte nodig om optimaal te kunnen groeien. In het algemeen wordt aanbevolen om minimaal 10 meter ruimte vrij te laten rondom de boom zodat hij zich goed kan ontwikkelen. Het is belangrijk om rekening te houden met de uiteindelijke grootte van de boom bij het planten ervan in de tuin.

  Deze plant groeit het best in de volle zon of halfschaduw, maar kan ook goed gedijen in de schaduw. Hij kan echter minder snel groeien en minder bloemen produceren in vergelijking met volle zon. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende vocht en voedingsstoffen als hij in de schaduw staat.

  De Quercus robur heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te doorweekt. In drogere periodes kan vaker water gegeven worden.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de grote hoeveelheid nectar die de eik produceert. Het helpt bij de bestuiving en ondersteunt de biodiversiteit in de tuin. Het is een waardevolle toevoeging voor insecten en andere dieren in de tuin.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het eikenbomen zijn die voedsel en een leefgebied bieden voor verschillende dieren en insecten. Ze dragen ook bij aan de diversiteit van plantensoorten in de tuin.

  Deze plant bloeit in de maanden april tot mei en de bloei duurt ongeveer 1 tot 2 weken.

  De plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste in een zonnige omgeving. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes. De plant kan echter ook in de halfschaduw groeien.

  Nee, de bladeren, bast en eikels van deze plant zijn giftig en niet geschikt voor consumptie. Het wordt afgeraden om delen van deze plant te eten. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met het omgaan met "Quercus robur" vanwege de potentieel giftige eigenschappen.

  Ja, deze plant heeft een bladerdak dat geluid kan absorberen en helpen bij het dempen van geluiden. Planten met brede bladeren zoals deze kunnen een positief effect hebben op geluidsoverlast.

 • De beste tijd om deze plant te snoeien is in de winter terwijl hij in rust is. Verwijder dode, zieke of beschadigde takken en dun de kroon uit om de luchtcirculatie te bevorderen. Vermijd snoeien in de lente of zomer om bloeden te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, maar vermijd ook dat de wortels te lang nat blijven staan. Geef water aan de basis van de plant en vermijd bladnatting om schimmelziekten te voorkomen.

  De plant gedijt goed in vochtige, goed doorlatende potgrond rijk aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de pot waarin de plant groeit voldoende drainagegaten heeft om wateroverlast te voorkomen. Gebruik een potgrond geschikt voor tuinplanten voor een optimale groei en ontwikkeling.

  Deze plant heeft het liefst een vochtige en goed doorlatende bodem. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan organisch materiaal. Vermijd zure grond en geef de plant regelmatig voeding voor een optimale groei.

  Deze plant gedijt het beste op een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd te natte standplaatsen. Bescherm de plant tegen harde wind om schade aan de bladeren te voorkomen.

  In de winter kan het nuttig zijn om de plant te beschermen tegen strenge vorst. Dit kan door de wortels te bedekken met mulch of bladeren en de takken te omwikkelen met vliesdoek of jute. Zorg er ook voor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  Voor deze plant is het belangrijk om regelmatig te snoeien om de vorm en grootte te behouden. Daarnaast heeft de plant voldoende ruimte en licht nodig om goed te kunnen groeien. Over het algemeen heeft de plant weinig onderhoud nodig en is het belangrijk om regelmatig de grond te controleren op vochtigheid en voedingsstoffen.

  De Quercus robur heeft geen specifieke bemesting nodig, omdat het van nature goed gedijt in verschillende bodemsoorten. Het is belangrijk om in het voorjaar organische meststoffen toe te voegen om de groei en gezondheid van de boom te bevorderen. Het is aan te raden om regelmatig te bemesten tijdens het groeiseizoen om de Quercus robur gezond en vitaal te houden.

  Mulch is een laag organisch materiaal die wordt aangebracht rond planten om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de bodemtemperatuur te reguleren. Het kan bestaan uit compost, bladeren, houtsnippers of stro. Mulch beschermt de wortels van de plant en verbetert de bodemstructuur in de tuin.

  De Quercus robur gedijt het best in een licht zure tot neutrale bodem. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig bij te sturen met kalk of compost. Een pH-waarde tussen 5.5 en 7.0 is ideaal voor een gezonde groei.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij tuinplanten is het belangrijk om regelmatig de bladeren te controleren op aanwezigheid van bijvoorbeeld bladluizen, rupsen of trips. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en roofmijten kunnen ingezet worden om het ongedierte te bestrijden. Ook is het mogelijk preventief te handelen door de planten gezond te houden en te zorgen voor een goede lucht- en vochtigheidsbalans.

 • Omschrijving

  Quercus robur, ook wel bekend als de zomereik, is een inheemse boomsoort in Europa die tot wel 40 meter hoog kan worden. De boom heeft een brede kroon en diep ingesneden, groen blad dat in de herfst verkleurt naar geelbruin. Quercus robur produceert eikels als vruchten, die een belangrijke voedselbron zijn voor dieren. De schors van deze boom is grijsbruin en gegroefd, en de takken groeien vaak horizontaal. Quercus robur gedijt het beste op vochtige, voedselrijke grond en is een symbool van kracht en duurzaamheid.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.