Quercus robur 'Fastigiata Koster'

Quercus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Quercus robur 'Fastigiata Koster' is een slanke, opgaande variant van de gewone zomereik met een smalle, piramidale groeivorm. De bladeren zijn gelobd en hebben een diepgroene kleur die in de herfst verandert in een warme bruine tint. Deze boom kan een hoogte bereiken van ongeveer 15 meter en gedijt goed in zowel zon als halfschaduw. Quercus robur 'Fastigiata Koster' is een sterke en winterharde boom die goed bestand is tegen stedelijke omstandigheden. Het is een prachtige toevoeging aan tuinen en parken vanwege zijn sierlijke vorm en mooie bladeren.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Quercus robur 'Fastigiata Koster' is niet groenblijvend. Het is een loofboom die zijn bladeren verliest in de herfst en in de winter kaal is. Het is daarom een bladverliezende plant.

  De Quercus robur 'Fastigiata Koster' is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Deze plant kan dus goed tegen koude temperaturen en is geschikt voor in de Nederlandse tuin. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen vorst en winterse omstandigheden.

  De Quercus robur 'Fastigiata Koster' vereist over het algemeen weinig onderhoud. Deze plant heeft een goede weerstand tegen ziekten en plagen en heeft weinig last van droogte. Regelmatig snoeien is wel aan te raden om de vorm en grootte van de boom te behouden.

  Quercus robur 'Fastigiata Koster' heeft voldoende ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Het is aan te raden om de plant voldoende afstand te geven van andere planten en bomen. Zorg voor een ruime plantplaats in de tuin.

  Deze plant groeit het best in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw zal de groei minder optimaal zijn en kan de plant mogelijk minder goed gedijen. Het is daarom aan te raden om de plant op een plek te plaatsen waar hij voldoende zonlicht krijgt.

  De Quercus robur 'Fastigiata Koster' heeft gemiddeld 1-2 keer per week water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd teveel water geven om wortelrot te voorkomen. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren op droge grond en dorre bladeren.

  Ja, deze plant is zeer aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de hoeveelheid nectar die ze produceren. Dit maakt het een waardevolle toevoeging aan tuinen om deze nuttige bestuivers aan te trekken.

  Zeker, door de aanwezigheid van een eikenboom ondersteun je de biodiversiteit in je tuin en omgeving. Eiken bieden voedsel en schuilplaatsen voor verschillende diersoorten, zoals vogels, vlinders en eekhoorns. Het is een waardevolle toevoeging voor de biodiversiteit.

  Deze plant bloeit in de maanden april en mei, en de bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  De Tuinplanten kunnen over het algemeen goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer. Zorg voor goede drainage in de grond om uitdroging te voorkomen.

  Nee, de Quercus robur 'Fastigiata Koster' is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant zonder eetbare vruchten. Het wordt niet aanbevolen om delen van deze plant te consumeren.

  Ja, de Quercus robur 'Fastigiata Koster' heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege de dichte bladeren en takkenstructuur. Dit zorgt ervoor dat geluidsgolven worden geabsorbeerd en verminderd. Het is daarom een goede keuze als je geluidshinder wilt verminderen in je tuin.

 • De Tuinplanten snoei je het best in de late herfst of winter, wanneer de plant in rust is. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei indien nodig om de vorm van de plant te behouden. Zorg ervoor dat je scherpe en schone snoeischaar gebruikt om een gezonde groei te bevorderen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet te drassig wordt, maar ook niet volledig uitdroogt. Geef indien nodig water aan de wortels van de plant.

  De plant groeit het beste in vochtige, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, om wortelrot te voorkomen. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  De plant prefereert een goed doorlatende bodem met een gemiddelde tot vochtige bodemkwaliteit. Het is belangrijk dat de bodem voedzaam is en rijk aan organisch materiaal. Het vermijden van wateroverlast is essentieel voor een goede groei en gezondheid van de plant.

  Deze plant gedijt het best op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor een goed doorlatende grond en voldoende vochtigheid. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen harde wind.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen strenge vorst en koude wind. Dit kan bijvoorbeeld door mulch rond de plant aan te brengen of door deze in te pakken met vliesdoek. Zorg er ook voor dat de grond voldoende vochtig blijft tijdens droge periodes om uitdroging te voorkomen.

  De plant vraagt weinig onderhoud en is goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Het is belangrijk om regelmatig te snoeien om de vorm te behouden en dood hout te verwijderen. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om in het voorjaar te bemesten met een organische meststof. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig wordt verdeeld rond de plant en niet direct tegen de stam wordt aangebracht. Het is ook aan te raden om in het najaar een kalkmeststof toe te voegen om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  Het is aan te raden om rondom de basis van de plant een laag mulch aan te brengen. Dit helpt bij het vasthouden van vocht en het onderdrukken van onkruid. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, houtsnippers of compost.

  De Quercus robur 'Fastigiata Koster' gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem. Het is belangrijk om de zuurgraad regelmatig te controleren en indien nodig te corrigeren. Zure grond kan de groei en gezondheid van de plant beïnvloeden.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant kunt u gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen. Daarnaast kunt u ook enkele druppels neemolie toevoegen aan het gietwater om ongedierte zoals bladluizen te bestrijden. Ook regelmatig controleren op aanwezigheid van ongedierte en zieke bladeren verwijderen kan helpen bij het bestrijden van plagen.

 • Omschrijving

  Quercus robur 'Fastigiata Koster' is een slanke, opgaande variant van de gewone zomereik met een smalle, piramidale groeivorm. De bladeren zijn gelobd en hebben een diepgroene kleur die in de herfst verandert in een warme bruine tint. Deze boom kan een hoogte bereiken van ongeveer 15 meter en gedijt goed in zowel zon als halfschaduw. Quercus robur 'Fastigiata Koster' is een sterke en winterharde boom die goed bestand is tegen stedelijke omstandigheden. Het is een prachtige toevoeging aan tuinen en parken vanwege zijn sierlijke vorm en mooie bladeren.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.