Rhaphiolepis indica

Overig heesters

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Rhaphiolepis indica, ook bekend als Indiase leiglans, is een groenblijvende struik die inheems is in Azië. De plant heeft glanzende, donkergroene bladeren en produceert kleine, geurende witte bloemen in de lente. Na de bloei verschijnen er kleine, donkere bessen die vogels aantrekken. Rhaphiolepis indica gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien. De struik is populair vanwege zijn aantrekkelijke uiterlijk en gebruik in landschapsontwerp.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Rhaphiolepis indica is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit maakt het een mooie toevoeging aan de tuin, vooral in de wintermaanden.

  Rhaphiolepis indica is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant tijdens vorst te beschermen om schade te voorkomen. Deze tuinplant kan dus redelijk goed tegen koude temperaturen.

  Rhaphiolepis indica is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het vereist een regelmatige watergift en af en toe snoeien om gezond te blijven. Deze plant is geschikt voor een zonnige locatie in de tuin.

  Voor deze plant heb je over het algemeen genoeg ruimte nodig in de tuin of in een pot op het terras. De plant kan flink groeien, dus zorg voor voldoende ruimte om zich te ontwikkelen. Houd rekening met ongeveer 1 tot 1,5 meter ruimte tussen andere planten.

  Deze plant groeit het beste op een plek met veel zonlicht, maar kan ook gedijen in de halfschaduw. Groeien in volledige schaduw kan de groei en bloei van de plant belemmeren. Probeer een plek te vinden waar de plant minstens een paar uur per dag wat zonlicht ontvangt voor de beste resultaten.

  Tuinplanten zoals deze hebben over het algemeen één keer per week water nodig, tenzij het heel warm weer is. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Houd de omstandigheden in de gaten en pas de watergift hierop aan.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceert. Het is een ideale keuze voor tuinen die biodiversiteit willen bevorderen.

  Ja, de Rhaphiolepis indica zorgt voor biodiversiteit omdat het aantrekkelijk is voor bijen, vlinders en vogels. Het zorgt voor voedsel en schuilplaatsen voor verschillende diersoorten. Het draagt bij aan een gezonde en gevarieerde vegetatie in de tuin.

  De Rhaphiolepis indica bloeit meestal in de maanden mei en juni en de bloei kan ongeveer 3 tot 4 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt goed in een zonnige omgeving. Het is belangrijk dat de plant voldoende water krijgt om uitdroging te voorkomen. In de zomer kan het nodig zijn om de plant extra water te geven.

  Nee, de bessen van deze plant zijn giftig voor mensen en dieren en dus niet eetbaar. Het is belangrijk om te voorkomen dat ze worden geconsumeerd. Het beste is om ze niet in de buurt van kinderen of huisdieren te hebben.

  Ja, Rhaphiolepis indica heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege de dichte en groene bladeren. Het kan helpen om geluid van buitenaf te verminderen. Het is een populaire keuze voor het creëren van een rustige en serene omgeving in de tuin.

 • De Tuinplanten kunnen het beste gesnoeid worden in het voorjaar, net voordat de groei begint. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei de plant om de vorm te behouden. Gebruik scherp snoeigereedschap om een strakke en nette snede te maken.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Vermijd echter dat de grond te drassig wordt.

  Rhaphiolepis indica gedijt het best in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, om wortelrot te voorkomen. Geef de plant regelmatig voedingsstoffen door middel van plantenvoeding.

  Rhaphiolepis indica gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde bodemkwaliteit. Zorg ervoor dat de grond niet te vochtig is om wortelrot te voorkomen. Een lichtzure bodem met een pH tussen 5,5 en 6,5 is ideaal voor deze plant.

  De Rhaphiolepis indica groeit het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor een goed doorlatende grond en bescherm de plant tegen harde wind en vorst. Deze tuinplant doet het goed in tuinen, borders en plantenbakken.

  In de winter is het aan te raden om de plant te beschermen tegen vorst. Dit kan bijvoorbeeld door de plant af te dekken met vliesdoek of stro. Zorg ervoor dat de wortels van de plant goed beschermd zijn tegen de kou.

  Deze plant vereist weinig onderhoud en gedijt goed in zowel volle zon als halfschaduw. Snoei regelmatig om de vorm en bloei te behouden. Geef de plant af en toe water en voedingsstoffen voor een gezonde groei.

  Rhaphiolepis indica heeft regelmatig voeding nodig tijdens het groeiseizoen. Gebruik een algemene meststof voor tuinplanten in het voorjaar en zomer volgens de instructies op de verpakking. Overbemesting moet worden vermeden om wortelverbranding te voorkomen.

  Mulch kan gebruikt worden rondom deze plant om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Het helpt ook bij het beschermen van de wortels tegen extreme temperaturen en het voegt organisch materiaal toe aan de bodem. Het is belangrijk om de mulch laag niet te dik te maken om te voorkomen dat de wortels verstikt raken.

  De Rhaphiolepis indica groeit het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Een pH-waarde tussen de 5,5 en 7,0 is ideaal voor deze tuinplanten. Het is belangrijk om de zuurtegraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met kalk of zwavel.

  Het is belangrijk om regelmatig de plant te inspecteren op eventuele plagen, zoals bladluizen of spint. Om ongedierte te bestrijden, kunt u gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen of natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes. Zorg daarnaast voor een goede luchtcirculatie en voorkom overmatig water geven om de plant gezond te houden en ongedierte te voorkomen.

 • Omschrijving

  Rhaphiolepis indica, ook bekend als Indiase leiglans, is een groenblijvende struik die inheems is in Azië. De plant heeft glanzende, donkergroene bladeren en produceert kleine, geurende witte bloemen in de lente. Na de bloei verschijnen er kleine, donkere bessen die vogels aantrekken. Rhaphiolepis indica gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien. De struik is populair vanwege zijn aantrekkelijke uiterlijk en gebruik in landschapsontwerp.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.