Rhus typhina

Rhus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Rhus typhina, også kendt som fløjlsplante eller eddikeplante, er en iøjnefaldende plante med en karakteristisk dusk-lignende blomst og fløjlignende blade. Denne plante kan vokse til en stor busk eller lille træ med en højde på op til 5 meter. Om efteråret skifter bladene fra grøn til skarlagenrød og orange, hvilket giver en spektakulær efterårsfarve i haven. Blomsterne på Rhus typhina tiltrækker mange bier og sommerfugle, hvilket gør den til en populær plante blandt haveejere. Denne plante trives godt i sollys og har brug for en veldrænet jord.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Nej, haveplanter er generelt ikke stedsegrønne. "Rhus typhina" mister sine blade om efteråret og er derfor ikke en stedsegrøn plante.

  Denne plante er hårdfør ned til cirka -25 grader Celsius. Det er vigtigt at beskytte planten godt i kolde perioder. Sørg for et godt lag muld om vinteren for at beskytte planten mod frostskader.

  Ja, denne plante er generelt nem at vedligeholde. Den kræver meget lidt pleje og kan trives godt i forskellige jordtyper og forhold. Det er en stærk og robust plante, der sjældent giver problemer.

  Planten har brug for meget plads til at sprede sig på grund af dens udveksende vækst. Det anbefales at give planten mindst 2 til 3 meter plads for at kunne udvikle sig godt og vokse i haven. Husk, at planten også kan opnå en vis højde, så tilstrækkelig vertikal plads er også vigtigt.

  Planten vokser bedst i fuld sol til halvskygge, men kan også trives godt i skyggen. Det er vigtigt, at planten får tilstrækkeligt med lys for at trives godt. I skyggen vil væksten muligvis være langsommere end i solen.

  Planten har brug for vand cirka 1-2 gange om ugen, afhængigt af temperaturen og luftfugtigheden. Sørg for, at jorden ikke bliver for våd, men heller ikke fuldstændig tørrer ud mellem vanding. Det er vigtigt at kontrollere jorden regelmæssigt for fugtighed.

  Ja, denne plante tiltrækker sommerfugle og bier på grund af blomsterne, der producerer nektar. Det er et godt valg til haver, der ønsker at tiltrække bier og sommerfugle.

  Planten er god for biodiversitet, fordi den tiltrækker fugle med frøene og insekterne den tiltrækker. Derudover giver planten husly til mindre dyr. Det er en værdifuld tilføjelse til haven for et varieret miljø.

  Planten blomstrer i juni og juli måneder. Blomstringen varer cirka 1 til 2 måneder.

  Ja, denne plante kan godt tåle fuld sol og trives bedst på en solrig placering i haven. Det er vigtigt, at planten får tilstrækkeligt med sollys for en sund vækst. Det anbefales at plante planten på et solrigt sted for de bedste resultater.

  Frugterne fra planten er spiselige, men anbefales normalt ikke til forbrug på grund af den sure smag. Det anbefales ikke at spise bladene eller barken, da de indeholder stoffer, der kan forårsage irritation på huden og i munden. Det anbefales at undgå frugterne, hvis du er allergisk over for cashewnødder.

  Haveplanter har generelt egenskaben at dæmpe lyd på grund af deres blade og stængler. Imidlertid kan graden af lyddæmpning variere afhængigt af bladfylde og størrelse. Generelt kan haveplanter hjælpe med at absorbere og reducere lyd.

 • Denne plante bør bedst beskæres sent om vinteren eller tidligt om foråret for at fremme ny vækst. Fjern døde, syge eller beskadigede grene, og beskær resten af grenene tilbage til en sund sideskud eller knop. Beskær aldrig mere end en tredjedel af grenene ad gangen for at holde planten sund.

  Rhus typhina planten har brug for lidt vand og kan klare sig godt i tørre forhold. Giv planten kun vand, når jorden føles tør. Sørg for, at jorden kan tørre ordentligt mellem vanding.

  Denne plante trives bedst i humusrig, godt drænet pottemuld. Sørg for, at pottemulden forbliver let fugtig, men ikke gennemvædet. Brug helst en potte med huller for optimal dræning.

  Denne plante trives bedst i en veldrænet jord med en gennemsnitlig til fugtig jordkvalitet. Det er vigtigt, at jorden ikke er for våd for at undgå rodrot. Sørg for, at jordens pH-værdi er neutral til let sur for optimal vækst.

  Denne plante trives bedst på et solrigt til halvskyggefuldt sted i fugtig, veldrænet jord. Sørg for, at planten er beskyttet mod hård vind. Det er vigtigt at give planten regelmæssigt vand, især i tørre perioder.

  For at beskytte planten om vinteren, kan du lægge et lag mulch omkring basen for at isolere rødderne. Du kan også bruge en beskyttende hylster for at beskytte planten mod ekstrem kulde. Sørg for ikke at overvande planten i vintermånederne.

  Beskær planten om foråret for at bevare formen og størrelsen. Giv regelmæssigt vand i tørre perioder. Brug gødning specielt til haveplanter for at stimulere væksten.

  Gød om foråret med organisk gødning. Brug en gødning med et højere kaliumindhold for bedre blomstring. Giv ikke planten for meget kvælstof, da det kan hæmme plantens vækst.

  Det er en god idé at lægge et lag muld rundt om planten for at holde på fugtigheden og forhindre ukrudt i at vokse. Brug organisk materiale såsom kompost, barkflis eller blade som muld. Forny muldlaget årligt for optimal vækst og beskyttelse af planten.

  Rhus typhina trives bedst i en let sur til neutral jord med en pH-værdi mellem 5,5 og 7,5. Det er vigtigt, at jorden er veldrænet og ikke forbliver for våd. Tilsætning af kompost kan justere jordens pH-værdi om nødvendigt.

  Planter kan blive påvirket af forskellige typer skadedyr såsom bladlus, larver og spindemider. En biologisk bekæmpelsesmetode er brugen af naturlige fjender såsom mariehøns eller gopler. Derudover kan der også anvendes biologiske bekæmpelsesmidler som neemolie eller pyrethrum.

 • Beskrivelse

  Rhus typhina, også kendt som fløjlsplante eller eddikeplante, er en iøjnefaldende plante med en karakteristisk dusk-lignende blomst og fløjlignende blade. Denne plante kan vokse til en stor busk eller lille træ med en højde på op til 5 meter. Om efteråret skifter bladene fra grøn til skarlagenrød og orange, hvilket giver en spektakulær efterårsfarve i haven. Blomsterne på Rhus typhina tiltrækker mange bier og sommerfugle, hvilket gør den til en populær plante blandt haveejere. Denne plante trives godt i sollys og har brug for en veldrænet jord.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.