Ribes sanguineum

Ribes

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Ribes sanguineum, ook bekend als de bloedrode kruisbes, is een struik die inheems is in Noord-Amerika. Het heeft opvallende bloemen in tinten van roze tot donkerrood die in hangende trossen bloeien in het voorjaar. De bladeren van de plant zijn groen en de struik produceert eetbare rode bessen in de zomer. Ribes sanguineum gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en kan tot 2 meter hoog worden. Het is een populaire plant in tuinen vanwege zijn aantrekkelijke bloemen en bessen die vogels aantrekken.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant Ribes sanguineum is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst en blijft kaal gedurende de winter. Het is een bladverliezende tuinplant.

  Deze plant is winterhard tot -15 graden Celsius. Het is belangrijk om hem goed te beschermen tegen vorst om schade te voorkomen. Ribes sanguineum kan in de winter het beste in de grond blijven staan.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is belangrijk om regelmatig water te geven en de dode takken te snoeien voor een gezonde groei. Daarnaast kan het nodig zijn om de plant af en toe te bemesten voor optimale bloei.

  Ribes sanguineum heeft ongeveer 2-3 meter ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Het is belangrijk om voldoende ruimte te geven zodat de plant goed kan groeien en bloeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt en niet te dicht op andere planten staat.

  De plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw, maar kan ook redelijk goed gedijen in de schaduw. In de schaduw zal de plant echter minder bloemen produceren en minder snel groeien. Het is daarom aan te raden om de plant op een plek te planten waar hij regelmatig zonlicht krijgt.

  Ribes sanguineum heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de plant eens per week water te geven, zodat de grond altijd vochtig blijft. Te veel water geven kan leiden tot wortelrot, dus controleer altijd eerst of de grond droog is voordat je opnieuw water geeft.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar in de bloemen. Het is een goede keuze voor tuinen die biodiversiteit willen bevorderen. Het kan helpen om de populatie van nuttige insecten te ondersteunen.

  Ja, de plant trekt bestuivers zoals bijen en vlinders aan en biedt voedsel en schuilplaatsen voor verschillende dieren. Hierdoor draagt de plant bij aan het bevorderen van biodiversiteit in de tuin.

  Deze plant bloeit in de maanden maart en april en de bloei kan zo'n 2 tot 3 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer. Zorg ervoor dat de plant genoeg ruimte heeft om te groeien en te bloeien.

  Nee, de vruchten van deze plant zijn niet eetbaar omdat ze giftig zijn voor de mens. Het is dus niet veilig om de vruchten van deze plant te consumeren. Het is aan te raden om andere planten te kiezen voor consumptie in de tuin.

  Ribes sanguineum heeft geen specifieke eigenschappen die geluidsdempend zijn. Echter, het bladerdak van de plant kan wel enige geluid absorberen. Over het algemeen worden planten niet gekozen om geluid te dempen.

 • Deze plant kan het beste na de bloei gesnoeid worden, om de vorm en de bloei te bevorderen. Verwijder oud hout en knip de takken diep terug tot op een paar centimeter boven de grond. Zorg ervoor dat er altijd wat jonge, gezonde takken blijven staan.

  Geef de plant regelmatig water, met name tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet drassig. Controleer de vochtigheid van de grond door met je vinger in de grond te voelen.

  Voor deze plant is het belangrijk om vochtige en goed doorlatende potgrond te gebruiken. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende voedingsstoffen bevat om de plant gezond te houden. Vermijd zware en compacte grond, dit kan de groei van de plant belemmeren.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende en vochtige grond. Het is belangrijk dat de bodem licht zuur tot neutraal is. Zorg ervoor dat de grond voldoende voedingsstoffen bevat voor een optimale groei.

  Deze plant gedijt het beste in de volle zon tot halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd te natte grond. Plant de struik op een beschutte plek uit de harde wind.

  De plant kan het beste beschermd worden tegen vorst door mulch of bladafval rond de wortels aan te brengen. Ook is het verstandig om de plant af te dekken met een jute of vliesdoek tijdens koude periodes. Zorg daarnaast voor een beschutte locatie waar de plant niet te veel wind vangt.

  Zorg ervoor dat de plant voldoende vocht krijgt, vooral tijdens droge periodes. Snoei de plant na de bloei om de vorm en gezondheid te behouden. Voeg organische meststof toe in het voorjaar voor optimale groei.

  Tijdens het groeiseizoen kan je de plant bemesten met organische mest of meststof voor bloeiende planten. Geef de meststof in het voorjaar en herfst voor een goede bloei en gezonde groei. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig verspreid wordt rond de plant en water goed na het bemesten.

  Het is aan te raden om de plant in het voorjaar te mulchen met organisch materiaal zoals compost of bladeren om vocht vast te houden en onkruidgroei tegen te gaan. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is om schimmelvorming te voorkomen. Verwijder oude mulchlagen en vervang deze elk jaar.

  Ribes sanguineum houdt van een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5. Een te hoge zuurgraad kan leiden tot voedingsproblemen en een slechte groei van de plant. Het is daarom belangrijk om de bodem regelmatig te testen en indien nodig de pH-waarde aan te passen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant, kunnen verschillende methoden worden toegepast zoals het regelmatig controleren op bladluizen en deze handmatig verwijderen, het gebruik van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en het besproeien met een mengsel van water en groene zeep. Het is belangrijk om de plant regelmatig te inspecteren en snel actie te ondernemen bij de eerste tekenen van plagen. Het is ook mogelijk om preventieve maatregelen te nemen door de plant gezond en vitaal te houden, bijvoorbeeld door regelmatig te bemesten en voldoende water te geven.

 • Omschrijving

  Ribes sanguineum, ook bekend als de bloedrode kruisbes, is een struik die inheems is in Noord-Amerika. Het heeft opvallende bloemen in tinten van roze tot donkerrood die in hangende trossen bloeien in het voorjaar. De bladeren van de plant zijn groen en de struik produceert eetbare rode bessen in de zomer. Ribes sanguineum gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en kan tot 2 meter hoog worden. Het is een populaire plant in tuinen vanwege zijn aantrekkelijke bloemen en bessen die vogels aantrekken.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.