Rubus idaeus 'Golden Girl'

Rubus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Rubus idaeus 'Golden Girl' is een frambozenplant met opvallend gele vruchten die rijpen in de zomer. Deze plant groeit compact en is geschikt voor kleine tuinen of in potten op het terras. De zoete en sappige frambozen hebben een heerlijke smaak en kunnen vers gegeten worden of verwerkt worden in desserts en jam. Rubus idaeus 'Golden Girl' gedijt het beste op een zonnige plek in goed doorlatende grond. Het is een winterharde plant die jaarlijks vruchten zal produceren en een mooie toevoeging is aan de eetbare tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Rubus idaeus 'Golden Girl' is niet groenblijvend. Deze plant verliest zijn bladeren in de herfst en komt in het voorjaar weer nieuw blad terug.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij extreme vorst. Overwinteren op een beschutte plek kan helpen om de plant te beschermen tegen kou.

  Ja, de plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Zorg voor voldoende zonlicht en regelmatig water geven is meestal voldoende om de plant gezond te houden. Snoeien kan nodig zijn om de groei te bevorderen en de vorm te behouden.

  De plant heeft ruimte nodig om zich uit te kunnen breiden, hierdoor is het aan te raden om voldoende afstand te houden van andere planten. Zorg ervoor dat de plant niet wordt overwoekerd door nabijgelegen vegetatie. Een ruimte van ongeveer 1 tot 1,5 meter tussen planten is vaak voldoende.

  De plant groeit het beste in de zon of halfschaduw, maar kan ook goed gedijen in de schaduw. Zorg ervoor dat de plant voldoende vocht en voedingsstoffen krijgt, vooral wanneer hij in de schaduw staat. Snoei regelmatig om de groei en bloei te stimuleren.

  De plant heeft regelmatig water nodig, zeker in droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar let op dat de plant niet te nat staat. Over het algemeen is één keer per week water geven voldoende.

  Ja, Rubus planten, waaronder de 'Golden Girl', zijn vlinder- en bijenlokkend vanwege hun nectarrijke bloemen. Hun bloemen zijn een waardevolle bron van voedsel voor deze insecten. Planten aantrekken van deze bestuivers helpt bij de bevruchting en gezonde groei van de plant.

  Deze plant trekt bestuivers aan zoals bijen en vlinders, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast biedt de plant beschutting en voedsel voor kleine dieren zoals vogels. Het is dus een waardevolle toevoeging voor de biodiversiteit in uw tuin.

  Deze plant bloeit in de maanden juni en juli en is een langbloeiende plant. De bloeiperiode kan ongeveer vier tot zes weken duren.

  Ja, de plant houdt van veel zonlicht en gedijt goed in de volle zon. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond voldoende vochtig blijft tijdens zonnige periodes. De plant kan goed tegen de volle zon en zal hier goed van groeien.

  Ja, de vruchten van deze plant zijn eetbaar en worden vaak gebruikt in jams, desserts en gebak. Het is belangrijk om te controleren of de vruchten rijp en gezond zijn voordat je ze consumeert. Overmatige consumptie kan een laxerend effect hebben.

  Ja, veel tuinplanten hebben bladeren en takken die geluid kunnen absorberen en daardoor geluid dempen. Dit kan helpen om de omgevingsgeluiden te verminderen in de directe omgeving van de plant. Het is echter belangrijk om te bedenken dat de mate van geluidsisolatie afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de dichtheid en grootte van de plant.

 • Deze plant moet jaarlijks worden gesnoeid om de groei te bevorderen en de vruchtproductie te stimuleren. Snoei oude stengels dicht bij de grond in de winter of vroege lente. Verwijder ook zwakke of beschadigde takken om de plant gezond te houden.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral in droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet te nat. Vermijd dat de wortels van de plant in het water staan, dit kan leiden tot wortelrot.

  Gebruik voor deze plant bij voorkeur vochtige, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de pot waarin de plant staat voldoende drainagegaten heeft. Het regelmatig bemesten van de potgrond zal de groei en bloei van de plant bevorderen.

  Rubus idaeus 'Golden Girl' gedijt het beste in goed doorlatende en vruchtbare bodems. Zorg ervoor dat de bodem vochtig blijft, maar vermijd wateroverlast. Een pH-waarde tussen de 5,5 en 6,5 is ideaal voor deze plant.

  De standplaats voor deze plant is zonnig tot halfschaduw. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend en humusrijk is. Vermijd te natte grond om wortelrot te voorkomen.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst. Dit kan met behulp van een mulchlaag van bijvoorbeeld bladeren of stro. Daarnaast is het aan te raden om de plant af te dekken met een beschermende doek of vlies.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode takken in het voorjaar om de groei te bevorderen. Voeg compost toe aan de grond om de plant gezond te houden.

  Tuinplanten zoals deze plant kunnen in het voorjaar bemest worden met organische meststoffen. Het is belangrijk om de juiste dosering en samenstelling te kiezen voor een gezonde groei. Overbemesting kan leiden tot schade aan de plant en het milieu.

  Tuinplanten zoals deze houden van een mulchlaag rond de wortels om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Gebruik organisch materiaal zoals compost, boomschors of bladafval als mulch. Breng een laag van ongeveer 5 cm aan rond de plant, maar zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stam wordt aangebracht.

  De plant houdt van een bodem met een lichtzure tot neutrale pH-waarde. Een pH-waarde tussen de 5.5 en 7.0 wordt aanbevolen voor optimale groei. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en eventueel aan te passen indien nodig.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij tuinplanten zijn diverse natuurlijke oplossingen mogelijk, zoals het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen of natuurlijke vijanden van het ongedierte. Ook regelmatig controleren op symptomen van plagen en direct handelen bij de eerste tekenen kan helpen om de plant gezond te houden. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen het bestrijden van ongedierte en het behouden van een gezonde omgeving voor de plant.

 • Omschrijving

  Rubus idaeus 'Golden Girl' is een frambozenplant met opvallend gele vruchten die rijpen in de zomer. Deze plant groeit compact en is geschikt voor kleine tuinen of in potten op het terras. De zoete en sappige frambozen hebben een heerlijke smaak en kunnen vers gegeten worden of verwerkt worden in desserts en jam. Rubus idaeus 'Golden Girl' gedijt het beste op een zonnige plek in goed doorlatende grond. Het is een winterharde plant die jaarlijks vruchten zal produceren en een mooie toevoeging is aan de eetbare tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.