Rubus odoratus

Rubus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Rubus odoratus, ook wel bekend als de framboosachtige braam, is een bladverliezende struik die behoort tot de rozenfamilie. De plant heeft grote, decoratieve bladeren die sterk geuren naar anijs wanneer ze worden gekneusd. In de zomer produceert Rubus odoratus grote, roze bloemen met een aangename geur die bijen en vlinders aantrekken. Na de bloei vormt de plant eetbare, framboosachtige vruchten die zoet en sappig zijn. Rubus odoratus gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in halfschaduw groeien.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Rubus odoratus is niet groenblijvend. Deze plant verliest zijn bladeren in de herfst en komt in het voorjaar weer opnieuw tot bloei. Het is een bladverliezende struik.

  De plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorst. Deze plant is geschikt voor de Nederlandse tuin.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk te onderhouden en heeft weinig verzorging nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en snoeien kan helpen bij het behouden van een mooie vorm. Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt voor een optimale groei.

  Rubus odoratus heeft veel ruimte nodig om te groeien en zich goed te kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich uit te spreiden en te groeien zonder belemmeringen. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant bij het bepalen van de plantafstand.

  De plant groeit goed in de schaduwrijke omgeving. Het gedijt goed onder bomen en struiken. Het kan echter iets minder bloeien in volledige schaduw.

  Rubus odoratus heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Over het algemeen wordt geadviseerd om de plant 1-2 keer per week water te geven.

  Ja, de plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de geurige bloemen en de nectar die ze produceren. Het is een aantrekkelijke plant voor bestuivers in de tuin.

  Ja, de struik Rubus odoratus is goed voor de biodiversiteit omdat het bloemen en bessen heeft die insecten, vogels en andere dieren aantrekken. Het biedt voedsel en schuilplaatsen voor verschillende soorten dieren, waardoor het de diversiteit in de tuin kan vergroten. Het helpt bij het creëren van een gezonde en evenwichtige omgeving voor verschillende soorten planten en dieren.

  De plant bloeit in de maanden juni, juli en augustus. De bloei duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon. Het is een sterke en zonbestendige tuinplant. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes.

  Nee, de vruchten van deze plant zijn niet eetbaar voor mensen. Het wordt voornamelijk gebruikt als decoratieve plant in tuinen vanwege de mooie bloemen en bladeren. Het is belangrijk om te voorkomen dat de vruchten worden gegeten.

  Ja, de plant heeft grote bladeren en dichte groei die geluid kan absorberen. Het kan helpen bij het verminderen van geluidshinder in de tuin.

 • Om een gezonde groei te bevorderen, kan de plant worden gesnoeid in het vroege voorjaar. Verwijder oud hout en knip de takken terug tot ongeveer 30 cm boven de grond. Verwijder ook dode of beschadigde takken om de vitaliteit van de plant te behouden.

  Geef regelmatig water aan de plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar voorkom dat de wortels in het water staan. Vermijd dat de plant uitdroogt of te natte wortels krijgt.

  Voor een goede groei en bloei is het aan te raden om gebruik te maken van vruchtbare, goed doorlatende potgrond voor Tuinplanten. Kies een potgrond die rijk is aan voedingsstoffen en zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt. Vermijd te natte grond, dit kan wortelrot veroorzaken.

  Rubus odoratus gedijt het best in vochtige, goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. De bodem moet licht zuur tot neutraal zijn en bij voorkeur rijk aan organisch materiaal. Het is belangrijk om regelmatig te bemesten en te zorgen voor voldoende vocht om de plant gezond te houden.

  Rubus odoratus gedijt het beste op een zonnige standplaats met vochtige, goed doorlatende grond. Het kan echter ook groeien in gedeeltelijke schaduw. Het is een ideale tuinplant voor borders en randen van bossen.

  Om te voorkomen dat de plant beschadigd raakt tijdens de winter, is het aan te raden om de basis van de plant te bedekken met een dikke laag mulch. Daarnaast kan het helpen om de plant te beschermen tegen sterke wind en vorst door er een beschermende doek of folie overheen te leggen. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant voldoende water krijgt gedurende de wintermaanden.

  Deze plant komt het best tot zijn recht in vochtige, goed doorlatende grond en heeft regelmatig water nodig. Snoei in het voorjaar oude takken weg om de groei van nieuwe scheuten te stimuleren. Bemest de plant in het voorjaar met organische meststoffen voor een gezonde groei.

  Gebruik in het voorjaar een organische meststof voor bloeiende struiken. Zorg voor een evenwichtige voeding met voldoende stikstof, fosfor en kalium. Geef de plant regelmatig water na het bemesten.

  Mulch is een effectieve manier om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de wortels van deze plant te beschermen tegen vorst. Het kan worden aangebracht rond de planten in het voorjaar en in het najaar. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, grasresten of houtsnippers als mulch.

  De plant heeft een voorkeur voor licht zure tot neutrale bodems met een pH tussen 5,5 en 7,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en eventueel aan te passen om de gezondheid en groei van de plant te bevorderen.

  Helaas kan deze plant gevoelig zijn voor bladluizen en spint. Het is belangrijk om regelmatig de plant te controleren en indien nodig actie te ondernemen om de plaag onder controle te houden. Natuurlijke bestrijdingsmethoden kunnen ook worden toegepast, zoals het gebruik van lieveheersbeestjes of het besproeien van de plant met een milde zeepoplossing.

 • Omschrijving

  Rubus odoratus, ook wel bekend als de framboosachtige braam, is een bladverliezende struik die behoort tot de rozenfamilie. De plant heeft grote, decoratieve bladeren die sterk geuren naar anijs wanneer ze worden gekneusd. In de zomer produceert Rubus odoratus grote, roze bloemen met een aangename geur die bijen en vlinders aantrekken. Na de bloei vormt de plant eetbare, framboosachtige vruchten die zoet en sappig zijn. Rubus odoratus gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in halfschaduw groeien.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.