Rubus tricolor

Rubus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Rubus tricolor, ook wel bekend als de drie kleuren braam, is een struik die tot de rozenfamilie behoort. De plant kenmerkt zich door zijn opvallende groene, rode en gele bladeren die in het voorjaar verschijnen en een prachtige kleurencombinatie vormen. In de zomer produceert Rubus tricolor kleine witte bloemen die gevolgd worden door rode vruchten die eetbaar zijn en een zoete smaak hebben. Het is een decoratieve plant die vaak wordt gebruikt in borders, rotstuinen en als bodembedekker. Rubus tricolor gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond op een zonnige tot halfschaduwrijke locatie.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in het najaar. Het is een bladverliezende tuinplant die in de winter kaal kan worden.

  Rubus tricolor is winterhard tot -15 graden Celsius.

  Ja, de plant is gemakkelijk in onderhoud en vereist weinig aandacht. Het enige wat nodig is, is regelmatig water geven en af en toe mesten. Verder is de plant winterhard en kan hij goed gedijen in de meeste tuinomstandigheden.

  De plant heeft ongeveer 1 tot 1,5 vierkante meter ruimte nodig om optimaal te groeien en zich te verspreiden. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich uit te breiden en genoeg licht en lucht te ontvangen. Houd rekening met de groeisnelheid en zorg ervoor dat de plant niet te dicht op andere planten staat.

  Ja, Rubus tricolor groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw zal de groei van de plant mogelijk vertragen en zal de bloei minder uitbundig zijn. Zorg voor voldoende licht voor een optimaal groeiproces.

  De plant heeft gemiddeld 2 tot 3 keer per week water nodig, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden. Het is belangrijk om de potgrond vochtig te houden, maar niet te laten verzadigen met water. Zorg ervoor dat de plant niet uitdroogt tussen gietbeurten in.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die ze produceren. Dit maakt de plant een waardevolle toevoeging aan de tuin voor bestuivers zoals vlinders en bijen. Planten die aantrekkelijk zijn voor bestuivers helpen bij het bevorderen van de biodiversiteit in de tuin.

  Ja, Rubus tricolor is een plant die goed is voor de biodiversiteit in de tuin, omdat het de habitat biedt voor verschillende insectensoorten en bijen. Door de bloemen en bessen van deze plant aan te bieden, kunnen verschillende diersoorten profiteren van voedsel en beschutting. Door het toevoegen van deze plant aan de tuin wordt de biodiversiteit bevorderd.

  Rubus tricolor bloeit in de maanden juni en juli. De bloei duurt meestal ongeveer 4 tot 6 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes. Het beste is om de plant in de ochtend of avond water te geven om verbranding van de bladeren te voorkomen.

  "Rubus tricolor" heeft eetbare vruchten die lijken op kleine frambozen en zijn geschikt voor consumptie. Echter, consumeer alleen planten waarvan je zeker bent dat ze niet giftig zijn. Het wordt aanbevolen om eerst informatie in te winnen van een specialist voordat je de vruchten consumeert.

  Nee, de Rubus tricolor is geen geluidsdempende plant. Het is voornamelijk een decoratieve plant die wordt gekweekt vanwege zijn kleurrijke bladeren en bloemen. Het kan echter wel zorgen voor een natuurlijke barrière of afscheiding in de tuin.

 • Snoei de plant in het voorjaar na de bloei om de vorm te behouden en de groei te stimuleren. Verwijder dode of zieke takken en snoei de rest terug tot ongeveer 15 cm boven de grond. Gebruik scherp snoeigereedschap en zorg voor een open structuur.

  Deze tuinplant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet doorweekt. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmel en ziektes te voorkomen.

  Voor deze plant is het belangrijk om te zorgen voor goed doorlatende potgrond. Kies bij voorkeur voor een potgrond die geschikt is voor tuinplanten. Vermijd te natte grond om wortelrot te voorkomen.

  De Rubus tricolor gedijt het beste in goed doorlatende, vochtige en vruchtbare grond. Het is belangrijk dat de bodem niet te zwaar of te nat is, zodat de plant voldoende zuurstof en voedingsstoffen kan opnemen. Zorg ervoor dat de grond voldoende vocht vasthoudt, maar geen wateroverlast veroorzaakt.

  Rubus tricolor gedijt het beste op een zonnige standplaats in vochtige, goed doorlatende grond. De plant kan ook goed groeien in halfschaduw, maar de bloei kan minder uitbundig zijn. Zorg voor voldoende ruimte om zich te verspreiden en vermijd te dicht op elkaar planten.

  Om de plant te beschermen tegen vorst in de winter, kan je een dikke laag organisch mulch rond de basis van de plant aanbrengen. Daarnaast kan je ook een beschermende doek of jute over de plant leggen tijdens periodes van strenge vorst. Zorg er ook voor dat de plant goed water krijgt voordat de vorstperiode begint.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in vochtige grond en halfschaduw. Snoei regelmatig om de groei in toom te houden en zorg voor voldoende water tijdens droge periodes.

  Tuinplanten zoals deze hebben in het voorjaar een bemesting nodig met organische meststoffen. Daarnaast kan tijdens het groeiseizoen regelmatig vloeibare meststof worden gegeven om de groei en bloei te bevorderen. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen om overbemesting te voorkomen.

  Het is aan te raden om de plant met een laagje mulch te bedekken om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Gebruik organische mulch zoals compost of bladeren voor het beste resultaat. Mulch kan ook helpen om de wortels van de plant te beschermen tegen vorst in de winter.

  Rubus tricolor gedijt het beste in een zure tot neutrale grond met een pH-waarde tussen de 5.5 en 7.0. Dit is belangrijk voor een gezonde groei en bloei van de plant. Het is daarom aan te raden om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld tuinturf.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan je gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen. Ook kan je regelmatig de plant inspecteren en eventuele plagen handmatig verwijderen. Daarnaast kan het helpen om de plant gezond te houden door voldoende water te geven en de juiste voedingsstoffen te geven.

 • Omschrijving

  Rubus tricolor, ook wel bekend als de drie kleuren braam, is een struik die tot de rozenfamilie behoort. De plant kenmerkt zich door zijn opvallende groene, rode en gele bladeren die in het voorjaar verschijnen en een prachtige kleurencombinatie vormen. In de zomer produceert Rubus tricolor kleine witte bloemen die gevolgd worden door rode vruchten die eetbaar zijn en een zoete smaak hebben. Het is een decoratieve plant die vaak wordt gebruikt in borders, rotstuinen en als bodembedekker. Rubus tricolor gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond op een zonnige tot halfschaduwrijke locatie.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.