Salix acutifolia

Salix

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Salix acutifolia, ook wel bekend als de scherpe wilg, is een boom die behoort tot de wilgenfamilie. Deze boom kan een hoogte bereiken van 15 tot 20 meter en heeft smalle, langwerpige bladeren met scherpe punten. De schors van de Salix acutifolia is grijsbruin van kleur en heeft een gladde textuur. In het voorjaar produceert deze boom katjes met kleine gele bloemen die veel insecten aantrekken. Salix acutifolia groeit het beste in vochtige grond en is een populaire keuze voor hagen en landschapsbeplanting.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de herfst. Het is een bladverliezende tuinplant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant tijdens strenge vorst goed te beschermen. De plant kan goed groeien in gematigde klimaten.

  Deze plant is over het algemeen makkelijk te onderhouden en heeft niet veel speciale zorg nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te snoeien indien nodig. Het is een sterke plant die goed gedijt in verschillende omstandigheden.

  Salix acutifolia heeft voldoende ruimte nodig om zich volledig te ontwikkelen en te groeien. Zorg voor een plek in de tuin waar de plant voldoende ruimte heeft om uit te groeien, met voldoende afstand tot andere planten en obstakels. Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien en te onderhouden om te voorkomen dat deze te groot wordt.

  Deze plant groeit het best in de volle zon tot halfschaduw. In de schaduw zal de groei minder optimaal zijn en kan de plant problemen ondervinden met groei en bloei. Zorg dus voor een zonnige standplaats voor de beste resultaten.

  De plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Het is aan te raden om regelmatig te controleren of de grond droog aanvoelt voordat je opnieuw water geeft.

  Salix acutifolia is een plant die vlinders en bijen aantrekt vanwege de aanwezigheid van nectarrijke bloemen. Het is dus een plant die bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Het kan een waardevolle toevoeging zijn voor een vlinder- en bijenvriendelijke tuin.

  Ja, deze plant draagt bij aan de biodiversiteit omdat het een goede voedselbron is voor verschillende insecten en vogels. Daarnaast biedt het schuilplaatsen en nestmogelijkheden voor dieren in de tuin. Het helpt dus mee aan het ondersteunen van een gezonde en diverse flora en fauna in de omgeving.

  De plant bloeit meestal in de maanden maart en april en de bloei duurt ongeveer twee tot drie weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven wanneer deze in de volle zon staat om uitdroging te voorkomen. Het is een sterke plant die goed kan groeien in volle zonlicht.

  Nee, de bladeren en schors van deze plant zijn niet eetbaar voor mensen. Het is aan te raden om deze plant niet te consumeren.

  Ja, Salix acutifolia heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege de dichte bladeren en takken die geluidsgolven absorberen. Het kan helpen om geluidsoverlast te verminderen in de omgeving waar het wordt geplant. Het is een goede keuze voor het creëren van een rustige en vredige sfeer in de tuin.

 • Het snoeien van deze plant kan het beste gedaan worden in de winter of vroeg in het voorjaar. Verwijder dode of zwakke takken en snoei de overige takken tot de gewenste vorm. Zorg ervoor dat de takken net boven een knop gesnoeid worden.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral in droge periodes. Het is belangrijk om de grond gelijkmatig vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Geef water aan de basis van de plant en vermijd bladnat om schimmelziekten te voorkomen.

  Salix acutifolia gedijt goed in vochtige potgrond met een goede drainage. Kies voor een potgrond speciaal voor tuinplanten voor een optimale groei en gezondheid van de plant. Zorg ervoor dat de potgrond regelmatig vochtig gehouden wordt, maar vermijd dat de wortels van de plant in het water staan.

  De plant gedijt het best in vochtige, goed doorlatende grond. Een bodem met een neutrale pH-waarde is ideaal voor deze plant. Zorg voor een vruchtbare bodem voor een optimale groei en bloei.

  Deze plant gedijt het best op een standplaats met vochtige grond en voldoende zonlicht. Zorg ervoor dat de plek goed gedraineerd is en beschut tegen harde wind. Plaats de plant bij voorkeur in de buurt van water, zoals bij een vijver of beek.

  Het is aan te raden om de plant tijdens de winter te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld stro of mulch rond de wortels te leggen. Ook kan een beschermhoes of jutezak om de plant helpen bij extreme kou. Zorg ervoor dat de plant goed water krijgt voordat de vorst begint om uitdroging te voorkomen.

  Knip regelmatig de uitgebloeide bloemen af om de plant gezond te houden. Zorg voor voldoende vochtige grond en geef regelmatig water. Bemest de plant in het voorjaar met organische meststoffen voor een optimale groei.

  Tuinplanten zoals "Salix acutifolia" hebben baat bij jaarlijkse bemesting in het voorjaar met organische mest. Het is belangrijk om te zorgen voor evenwichtige voedingsstoffen en niet te veel stikstof, om overmatige groei te voorkomen. Gebruik een meststof speciaal ontwikkeld voor tuinplanten voor de beste resultaten.

  Mulch is een laag organisch materiaal die op de grond rondom de plant wordt gelegd. Het beschermt de wortels tegen temperatuurschommelingen en vochtverlies, en voorkomt onkruidgroei. Mulch kan bestaan uit onder andere houtsnippers, bladeren of compost.

  Tuinplanten gedijen het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde, idealiter tussen 5,5 en 7,0. Het is belangrijk om de juiste zuurgraad te behouden zodat de plant voldoende voedingsstoffen kan opnemen en gezond kan groeien. Bodemtestkits kunnen helpen om de pH-waarde van de bodem te meten en eventueel aanpassingen te maken indien nodig.

  Je kunt ongedierte op Tuinplanten bestrijden door regelmatig de planten te controleren op bladluizen, trips en rupsen. Ze kunnen worden verwijderd door ze met de hand van de plant te plukken of door ze te besproeien met een biologisch bestrijdingsmiddel, zoals neemolie. Het is belangrijk om de plant regelmatig te inspecteren en snel in te grijpen om verdere schade te voorkomen.

 • Omschrijving

  Salix acutifolia, ook wel bekend als de scherpe wilg, is een boom die behoort tot de wilgenfamilie. Deze boom kan een hoogte bereiken van 15 tot 20 meter en heeft smalle, langwerpige bladeren met scherpe punten. De schors van de Salix acutifolia is grijsbruin van kleur en heeft een gladde textuur. In het voorjaar produceert deze boom katjes met kleine gele bloemen die veel insecten aantrekken. Salix acutifolia groeit het beste in vochtige grond en is een populaire keuze voor hagen en landschapsbeplanting.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.