Salix bockii

Salix

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Salix bockii, ook wel bekend als Bock's wilg, is een struikachtige plant die tot 4 meter hoog kan worden. De bladeren zijn langwerpig en hebben een glanzend groene kleur. In het voorjaar produceert de plant pluizige, gele katjes die later uitgroeien tot lange, smalle zaaddozen. Salix bockii gedijt goed in vochtige bodems en heeft regelmatig water nodig om te groeien. Deze plant wordt vaak gebruikt voor erosiebestrijding en in landschapsbeplanting.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Salix bockii is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst. Het is een bladverliezende plant.

  Salix bockii is winterhard tot ongeveer -25 graden Celsius. Deze plant kan dus goed tegen strenge vorst en is geschikt voor de meeste tuinen in Nederland en België. Het is een robuuste en sterke tuinplant die goed bestand is tegen koude temperaturen.

  Salix bockii is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke plant die goed gedijt in vochtige bodems en veel zonlicht. Regelmatig snoeien kan de groei bevorderen.

  Salix bockii heeft de ruimte van een gemiddelde tuin nodig. De plant groeit uit tot een middelgrote struik, dus zorg voor voldoende ruimte rondom de plant. Plaats de struik op een plek met voldoende zonlicht en ruimte om goed te kunnen groeien.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende vochtige grond en regelmatige bemesting om de groei te bevorderen. Houd er rekening mee dat de plant minder bloemen zal produceren in de schaduw.

  Salix bockii heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden, maar voorkom wel dat de wortels te lang nat blijven. Water geven 1-2 keer per week is meestal voldoende.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan met zijn bloemen. Het is een goede keuze voor tuinen die deze insecten willen aantrekken.

  Ja, deze plant is goed voor de biodiversiteit, omdat hij voedsel en schuilplaatsen biedt voor verschillende dieren zoals insecten en vogels. Het zorgt voor een gevarieerde en gezonde leefomgeving in de tuin.

  Salix bockii bloeit in de maanden april en mei en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is een geschikte tuinplant voor plekken met veel zonlicht. Het kan goed gedijen in een zonnige omgeving.

  Deze plant is niet eetbaar voor mensen. Het wordt voornamelijk gebruikt als decoratieve tuinplant vanwege zijn sierlijke uitstraling. Eetbaarheid wordt niet aanbevolen.

  Ja, de plant Salix bockii heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege de dichte bladeren en takken. Het kan helpen om geluiden van bijvoorbeeld verkeer te absorberen en te verminderen. Het is daarom een goede keuze voor het creëren van een rustige en stille omgeving in de tuin.

 • Om de plant gezond te houden en de groei te bevorderen, is het belangrijk om regelmatig te snoeien. Dit kan het beste gebeuren in de late winter of vroege lente. Verwijder dode, beschadigde of zieke takken en knip eventuele uitlopers terug om de vorm en grootte van de plant te behouden.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet drassig. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  De plant gedijt goed in vochtige potgrond met een goede drainage. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, om wortelrot te voorkomen. Geef regelmatig water en mest de plant in het groeiseizoen voor een gezonde groei.

  Salix bockii gedijt het best in vochtige, goed doorlatende grond. De bodemkwaliteit moet bij voorkeur neutraal tot zuur zijn en rijk aan organische stof. Een goede lucht- en waterdoorlatendheid van de bodem is essentieel voor een gezonde groei van deze plant.

  Deze plant gedijt het beste op een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond vochtig is en goed doorlatend. Vermijd te natte of te droge omstandigheden voor optimale groei en bloei.

  In de winter kan het helpen om de plant te beschermen met een laag mulch of bladeren. Ook kan een beschermende doek of jute zak helpen tegen de kou. Zorg ervoor dat de wortels niet bevriezen, dit kan schade aan de plant veroorzaken.

  Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig dode of beschadigde takken voor een gezonde groei. Bemest de plant jaarlijks in het voorjaar voor optimale bloei.

  Voor Tuinplanten in het algemeen is regelmatige bemesting belangrijk. Gebruik een universele meststof voor een gezonde groei en bloei. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering en timing van bemesting.

  Mulch helpt de bodem vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Het beschermt de wortels tegen temperatuurschommelingen en voedt de bodem na afbraak. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, houtsnippers of compost als mulch.

  Salix bockii gedijt het best in een bodem met een licht zure tot neutrale pH. Een pH-waarde tussen de 5,5 en 7,5 is ideaal voor deze plantensoort. Zorg er dus voor dat de bodem niet te alkalisch is voor een optimale groei en bloei.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij deze plant kun je gebruik maken van natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes of roofmijten. Ook kun je de plant regelmatig controleren op ongedierte en deze handmatig verwijderen. Als het probleem ernstiger is, kun je overwegen om een biologisch bestrijdingsmiddel te gebruiken.

 • Omschrijving

  Salix bockii, ook wel bekend als Bock's wilg, is een struikachtige plant die tot 4 meter hoog kan worden. De bladeren zijn langwerpig en hebben een glanzend groene kleur. In het voorjaar produceert de plant pluizige, gele katjes die later uitgroeien tot lange, smalle zaaddozen. Salix bockii gedijt goed in vochtige bodems en heeft regelmatig water nodig om te groeien. Deze plant wordt vaak gebruikt voor erosiebestrijding en in landschapsbeplanting.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.