Salix babylonica 'Tortuosa'

Salix

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Salix babylonica 'Tortuosa' is een tweekleurig boom die bekend staat om zijn kronkelige en gedraaide takken. De bladeren zijn langwerpig en heldergroen van kleur. In het voorjaar produceert de boom zachte pluimen als bloemen. De 'Tortuosa' groeit het beste in vochtige grond en op een zonnige tot halfschaduwrijke plek. De boom kan tot wel 15 meter hoog worden en is een opvallende verschijning in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Salix babylonica 'Tortuosa' is niet groenblijvend. Het is een bladverliezende plant die in de winter zijn bladeren verliest. Het is een veel voorkomende tuinplant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant tijdens strenge vorst te beschermen met bijvoorbeeld een vliesdoek of mulchlaag. In strenge winters kan het zijn dat de plant extra bescherming nodig heeft.

  De plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en kan goed gedijen in verschillende bodemsoorten. Regelmatig water geven en snoeien bevordert de gezondheid en groei van de plant. De plant heeft weinig last van ziektes en plagen.

  Salix babylonica 'Tortuosa' heeft ongeveer een ruimte nodig van 3 tot 5 meter in de breedte en hoogte. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te kunnen ontwikkelen en te groeien. Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om de grootte onder controle te houden.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon, maar kan ook redelijk goed gedijen in halfschaduw. Het is echter aan te raden om de plant minstens 4-6 uur direct zonlicht per dag te geven voor optimale groei en gezondheid. Het beste is om de plant in de lente of herfst te verplanten naar een plek met meer zonlicht als dat mogelijk is.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Over het algemeen moet de grond vochtig worden gehouden, maar zorg ervoor dat de wortels niet in water blijven staan. Eens per week water geven kan voldoende zijn, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en vochtigheid.

  Ja, Salix babylonica 'Tortuosa' is vlinder- en bijenlokkend. Het trekt deze bestuivende insecten aan met zijn bloemen en nectar. Het is een mooie toevoeging aan de tuin om deze nuttige bezoekers aan te trekken.

  Salix babylonica 'Tortuosa' draagt bij aan biodiversiteit door het bieden van voedsel en habitat voor verschillende insecten en vogels. Het kan ook dienen als schuilplaats voor kleine dieren en bijdragen aan de diversiteit van de flora in de tuin. Het is een waardevolle toevoeging voor een gezonde en gevarieerde tuinbiodiversiteit.

  Salix babylonica 'Tortuosa' bloeit in de maanden maart en april. De bloei duurt ongeveer 2 weken.

  De Salix babylonica 'Tortuosa' staat graag op een zonnige plek. Deze plant kan goed tegen de volle zon en zal hier goed gedijen. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer.

  Nee, de plant is niet eetbaar voor mensen. Het wordt voornamelijk geteeld als sierboom in tuinen en parken. Het consumeren ervan kan leiden tot ongewenste effecten.

  Ja, Salix babylonica 'Tortuosa' heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege de dichte begroeiing en het bladoppervlakte die geluidsgolven absorberen. Dit zorgt voor een vermindering van geluidsoverlast in de omgeving waar de plant is geplaatst. Het is daarom een goede keuze voor het creëren van een rustige en stille omgeving in de tuin.

 • Deze plant kan het beste in de winter of vroege lente worden gesnoeid om de groei en vorm te bevorderen. Verwijder dode of zieke takken en knip eventuele takken die te dicht op elkaar groeien weg. Probeer de natuurlijke vorm van de plant te behouden tijdens het snoeien.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelziekten te voorkomen.

  Deze plant is het beste in normale potgrond die goed doorlatend is. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik eventueel extra voeding voor een optimale groei en bloei.

  De Tuinplanten behoeft een goed doorlatende bodem van gemiddelde kwaliteit om optimaal te groeien en gedijen. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vochtig blijft, maar niet te drassig. Voeg indien nodig organisch materiaal toe om de bodemstructuur te verbeteren.

  De plant gedijt het best op een zonnige plek en kan goed tegen vochtige grond. Het is belangrijk dat de standplaats beschut is tegen harde wind om beschadiging van de takken te voorkomen. Deze plant kan goed worden geplant langs waterkanten of in moerassige gebieden.

  Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst en harde wind. Dit kan bijvoorbeeld door de plant in te pakken met jute of bubbeltjesplastic en de wortels te bedekken met mulch. Let erop dat de plant niet te lang onder water blijft staan, aangezien dit kan leiden tot rot.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Snoei de takken in het voorjaar om de vorm en grootte van de plant te behouden. Zorg voor een goede afwatering om wortelrot te voorkomen.

  Tuinplanten zoals de Salix babylonica 'Tortuosa' hebben baat bij regelmatige bemesting om gezond en sterk te groeien. Gebruik een organische meststof in het voorjaar voor een goede start van het groeiseizoen. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen om overbemesting te voorkomen.

  Het is aan te raden om mulch rond de plant aan te brengen om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Mulch kan bestaan uit onder andere boomschors, houtsnippers of compost. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant ligt om rotting te voorkomen.

  De zuurgraad van de bodem voor de Salix babylonica 'Tortuosa' dient neutraal tot licht zuur te zijn, met een pH-waarde tussen 6,5 en 7,5. Een te zure of te basische bodem kan de groei en gezondheid van de plant beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig te corrigeren.

  De plant heeft over het algemeen weinig last van ongedierte. Als er toch problemen optreden, kunnen bladluizen en spint voorkomen. Deze kunnen worden bestreden met insecticiden of door de aangetaste delen van de plant te verwijderen.

 • Omschrijving

  De Salix babylonica 'Tortuosa' is een tweekleurig boom die bekend staat om zijn kronkelige en gedraaide takken. De bladeren zijn langwerpig en heldergroen van kleur. In het voorjaar produceert de boom zachte pluimen als bloemen. De 'Tortuosa' groeit het beste in vochtige grond en op een zonnige tot halfschaduwrijke plek. De boom kan tot wel 15 meter hoog worden en is een opvallende verschijning in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.