Salix purpurea 'Nana'

Salix

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Salix purpurea 'Nana' is een dwergvorm van de purperwilg met een compacte, bolvormige groeiwijze. De bladeren van deze plant zijn langwerpig, smal en hebben een opvallende paarse kleur. In het voorjaar produceert de Salix purpurea 'Nana' kleine, harige katjes die een decoratief element vormen. Deze plant is geschikt voor zowel borders als als solitaire plant en staat het liefst op een zonnige standplaats in vochtige grond. Door regelmatig te snoeien kan de vorm en grootte van de Salix purpurea 'Nana' goed onder controle worden gehouden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Salix purpurea 'Nana' is niet groenblijvend. Deze plant verliest zijn bladeren in de herfst en blijft kaal gedurende de wintermaanden. In het voorjaar zullen er weer nieuwe bladeren verschijnen.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is belangrijk om de plant goed te verzorgen tijdens de wintermaanden om de winterhardheid te waarborgen.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt en snoei hem regelmatig om hem gezond te houden. Het is een sterke plant die goed gedijt in verschillende bodemsoorten.

  Salix purpurea 'Nana' heeft genoeg ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zijn wortels uit te kunnen spreiden en zich goed te kunnen vertakken. Daarnaast is het belangrijk om voldoende afstand te houden tot andere planten om concurrentie om water en voedingsstoffen te voorkomen.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw. In de schaduw kan de groei vertragen en de bloei minder uitbundig zijn. Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt voor optimale groei.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond licht vochtig te houden, dus geef de plant ongeveer 1-2 keer per week water. Overmatig water geven moet worden vermeden om wortelrot te voorkomen.

  Ja, deze plant is een aantrekkelijke plant voor vlinders en bijen vanwege de nectar die het produceert. Het kan helpen om deze nuttige bestuivers naar je tuin te lokken.

  Salix purpurea 'Nana' trekt diverse insecten aan, waardoor het positief bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. De plant biedt ook beschutting en voedsel voor vogels en kleine dieren. Het is een waardevolle toevoeging voor een natuurlijke tuinomgeving.

  "S. purpurea 'Nana' bloeit in de maanden maart en april. De bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken."

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer. Het zal goed groeien en bloeien in de volle zon.

  Nee, de Salix purpurea 'Nana' is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant die voornamelijk wordt gekweekt vanwege zijn paarse bladeren en compacte groeiwijze. Het consumeren van de bladeren of andere delen van de plant wordt afgeraden.

  Ja, Salix purpurea 'Nana' heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege de dichte bladeren en takken. Het kan helpen om omgevingsgeluiden te verminderen. Het is een goede keuze voor in de tuin als je op zoek bent naar een plant die geluid kan absorberen.

 • Het snoeien van deze plant kan het beste gebeuren in het late voorjaar tot het begin van de zomer. Verwijder dode takken en knip de overige takken terug tot een gewenste vorm. Zorg ervoor dat er altijd wat blad overblijft om de plant gezond te houden.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet te nat. Vermijd dat de plant met zijn wortels in het water staat.

  Voor Tuinplanten zoals "Salix purpurea 'Nana'" is het belangrijk om goed doorlatende potgrond te gebruiken. Zorg voor een mengsel dat licht en luchtig is, zodat de wortels voldoende zuurstof krijgen. Het is aan te raden om regelmatig nieuwe potgrond toe te voegen om de voedingsstoffen op peil te houden.

  De bodemkwaliteit voor deze plant moet goed doorlatend zijn en bij voorkeur licht zuur tot neutraal. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat en niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Een humusrijke grond is ideaal voor een gezonde groei en bloei.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor goed doorlatende grond die niet te nat is. Bescherm de plant tegen harde wind.

  In de winter kan het nuttig zijn om de plant af te dekken met een laag mulch of bladeren om de wortels te beschermen tegen vorst. Daarnaast kan een juten zak of speciale winterhoes ook helpen om de plant te beschermen tegen koude temperaturen. Zorg er ook voor dat de plant niet te nat staat gedurende de wintermaanden om wortelrot te voorkomen.

  Regelmatig snoeien en bemesten is essentieel voor een gezonde groei. Geef de plant voldoende water, vooral tijdens droge periodes. Controleer regelmatig op plagen en ziekten en neem indien nodig maatregelen.

  Tuinplanten zoals deze hebben in het voorjaar vaak baat bij een bemesting met een algemene meststof met een hoger stikstofgehalte. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig wordt verspreid rond de plant en vermijd contact met de bladeren om verbranding te voorkomen. Overmatige bemesting kan leiden tot een overvloedige groei en verzwakking van de plant.

  Mulchen is gunstig voor deze plantensoort, omdat het helpt bij het vasthouden van vocht en het onderdrukt onkruidgroei. Het kan worden gedaan met organisch materiaal zoals bladeren, stro of houtsnippers. Het mulchen moet worden aangebracht rond de plant, maar niet tegen de stam.

  De Tuinplanten. De plant heeft een voorkeur voor zure bodems met een pH-waarde tussen 4,5 en 6,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld tuinturf.

  Er zijn verschillende natuurlijke methoden voor ongediertebestrijding die kunnen worden toegepast op tuinplanten. Zoals het gebruik van natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes, of het regelmatig controleren en verwijderen van eventueel ongedierte met de hand. Ook het houden van de plant gezond door voldoende water en voedingsstoffen kan helpen bij het voorkomen van plagen.

 • Omschrijving

  Salix purpurea 'Nana' is een dwergvorm van de purperwilg met een compacte, bolvormige groeiwijze. De bladeren van deze plant zijn langwerpig, smal en hebben een opvallende paarse kleur. In het voorjaar produceert de Salix purpurea 'Nana' kleine, harige katjes die een decoratief element vormen. Deze plant is geschikt voor zowel borders als als solitaire plant en staat het liefst op een zonnige standplaats in vochtige grond. Door regelmatig te snoeien kan de vorm en grootte van de Salix purpurea 'Nana' goed onder controle worden gehouden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.