Salix triandra

Salix

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Salix triandra, ook bekend als de amandelwilg, is een wilgensoort die kan groeien tot een hoogte van 15 meter. De bladeren zijn langwerpig en groen van kleur, met een glanzend oppervlak. In het voorjaar produceert de Salix triandra kleine gele bloemen die een bron van nectar zijn voor bijen en andere insecten. De schors van de boom is grijsbruin van kleur en heeft een gegroefde textuur. Deze plant gedijt goed langs waterkanten en in vochtige omgevingen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend maar verliest zijn bladeren in de herfst. Het is een bladverliezende struik die in de winter kaal kan worden.

  Salix triandra is winterhard tot ongeveer -25 graden Celsius. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst.

  "Salix triandra" is makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is een sterke plant die goed gedijt in vochtige grond en volle zon. Regelmatig snoeien houdt de plant gezond en mooi gevormd.

  Salix triandra heeft een ruimte nodig van minimaal 3 meter breed en hoog. Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt en genoeg ruimte heeft om zich uit te kunnen breiden. Houd ook rekening met de diepte van de wortels bij het planten.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw en kan zelfs in vochtige omstandigheden gedijen. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden voor optimale groei.

  Salix triandra heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Het is aan te raden om de grond licht vochtig te houden, dus geef de plant water wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt. Over het algemeen is het voldoende om de plant eens per week water te geven.

  Ja, Salix triandra is een vlinder- en bijenlokkende plant. De bloemen van deze plant zijn aantrekkelijk voor verschillende vlindersoorten en bijen. Het kan bijdragen aan het aantrekken van bestuivers in de tuin.

  Ja, deze plant is goed voor de biodiversiteit omdat hij insecten aantrekt, voedsel biedt voor vogels en kleine zoogdieren, en de bodemstructuur verbetert.

  Salix triandra bloeit van maart tot mei en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Salix triandra, ook wel bekend als amandelwilg, is een plant die goed gedijt in de volle zon. Het is een sterke tuinplant die goed kan omgaan met zonnige omstandigheden. Het is aan te raden om de plant voldoende water te geven bij warm weer.

  Ja, de bladeren van deze plant zijn eetbaar en kunnen worden gebruikt in salades. Het hout van de plant kan ook worden gebruikt voor het roken van voedsel. Echter, het is belangrijk om te weten dat sommige mensen allergisch kunnen zijn voor het sap van deze plant.

  Ja, de plant heeft een geluidsdempende eigenschap door de bladeren en takken die geluidsgolven absorberen. Dit zorgt voor een verminderde geluidsoverlast in de omgeving.

 • Salix triandra moet jaarlijks gesnoeid worden in het voorjaar om de vorm en grootte van de plant te behouden. Verwijder dode takken en dun de plant uit om de gezondheid en groei te bevorderen. Zorg ervoor dat u scherp snoeigereedschap gebruikt om schade aan de plant te voorkomen.

  De Salix triandra heeft een gematigde waterbehoefte en moet regelmatig worden bewaterd, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft maar vermijd dat de wortels in een te natte bodem staan. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren om te zien of hij water nodig heeft.

  Voor Salix triandra is het aan te raden om te planten in vochtige, humusrijke grond. Vermijd te zware of te droge grond en geef regelmatig water om de bodem vochtig te houden. Gebruik bij voorkeur potgrond voor tuinplanten bij het planten van deze soort.

  Salix triandra gedijt het beste in vochtige en voedselrijke bodems. Een goede drainage is belangrijk om wortelrot te voorkomen. Het kan ook groeien in zandige bodems, maar zal minder goed gedijen in droge en arme grond.

  Salix triandra gedijt het beste op een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. De grond moet vochtig en goed doorlatend zijn. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te ontwikkelen en te groeien.

  Voor winterbescherming is het belangrijk om de plant goed te mulchen met bladeren of compost. Daarnaast kan een beschermende afdekking van jute of vliesdoek worden aangebracht. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water heeft gekregen voordat de vorst intreedt.

  De plant dient jaarlijks gesnoeid te worden om gezond te blijven. Zorg voor voldoende water en voeding in het groeiseizoen. Plant de struik in goed doorlatende grond en geef bij droge periodes extra water.

  Salix triandra heeft behoefte aan regelmatige bemesting in het voorjaar en de zomer om goed te kunnen groeien en bloeien. Gebruik een algemene meststof speciaal voor tuinplanten voor een goede groei en gezonde bladeren. Overbemesting kan leiden tot een onevenwichtige groei en is daarom af te raden.

  Het is belangrijk om Salix triandra te mulchen met organisch materiaal zoals compost of boomschors om de bodem vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Mulchen helpt ook bij het beschermen van de wortels tegen extreme temperaturen en bevordert een gezonde groei van de plant. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is en laat wat ruimte tussen de stam en de mulch om verstikking te voorkomen.

  De optimale zuurgraad van de bodem voor deze plantensoort is licht zuur tot neutraal. Een pH-waarde tussen de 6 en 7 wordt aanbevolen voor een gezonde groei en bloei. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met specifieke bodemverbeteraars.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij deze plant kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes worden ingezet. Daarnaast kan regelmatige controle en handmatige verwijdering van ongedierte helpen om de plant gezond te houden. Het gebruik van milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen kan ook effectief zijn bij het bestrijden van plagen bij deze plant.

 • Omschrijving

  Salix triandra, ook bekend als de amandelwilg, is een wilgensoort die kan groeien tot een hoogte van 15 meter. De bladeren zijn langwerpig en groen van kleur, met een glanzend oppervlak. In het voorjaar produceert de Salix triandra kleine gele bloemen die een bron van nectar zijn voor bijen en andere insecten. De schors van de boom is grijsbruin van kleur en heeft een gegroefde textuur. Deze plant gedijt goed langs waterkanten en in vochtige omgevingen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.