Sambucus canadensis

Sambucus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Sambucus canadensis, ook wel bekend als de Amerikaanse vlierbes, is een struikachtige plant die inheems is in Noord-Amerika. De plant kan tot 5 meter hoog groeien en heeft grote clusters van witte bloemen die een zoete geur verspreiden. Na de bloei vormt de plant kleine donkerpaarse bessen die eetbaar zijn, maar alleen na het koken. Sambucus canadensis wordt vaak gebruikt in de tuin als decoratieve plant en om vogels en insecten aan te trekken. Het blad van de plant is geveerd en heeft een donkergroene kleur.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Sambucus canadensis is geen groenblijvende plant, maar verliest zijn bladeren in de winter. Het is een bladverliezende struik die in de lente opnieuw bladeren krijgt en in de zomer bloeit en bessen produceert.

  De plant is winterhard tot ongeveer -25 graden Celsius. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is echter wel aan te raden om de plant te beschermen tijdens extreem koude winters.

  Sambucus canadensis is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en kan gedijen in verschillende soorten grond en lichtomstandigheden. Regelmatig snoeien en bemesten bevorderen de groei en bloei van deze plant. Het is een sterke en winterharde tuinplant die weinig onderhoud vereist.

  De Sambucus canadensis heeft veel ruimte nodig, minimaal 2-3 meter breed en 3 meter hoog. Het is een grotere struik die ruimte nodig heeft om te groeien en zich te ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft voor zijn wortelsysteem en om in volle glorie te bloeien.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw en kan zelfs beter gedijen in gedeeltelijke schaduwomstandigheden. Het is nog steeds belangrijk om af en toe wat zonlicht te krijgen voor gezonde groei.

  De plant heeft ongeveer één keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet te drassig. In de zomer kan het nodig zijn om vaker water te geven tijdens droge periodes.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de zoete geur en overvloedige nectar. Het bloeit in de lente en trekt daardoor veel bestuivende insecten aan. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin om de biodiversiteit te bevorderen.

  Ja, deze plant is zeer goed voor de biodiversiteit, omdat het bloemen en bessen produceert die insecten, vogels en andere dieren aantrekken. Daarnaast heeft het ook medicinale eigenschappen en is het populair bij bijen en vlinders. Het zorgt dus voor een gevarieerde en levendige tuin.

  Sambucus canadensis bloeit van juni tot augustus en de bloei kan ongeveer 1 tot 2 maanden duren.

  Sambucus canadensis kan goed tegen de volle zon. Het is aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten. De plant heeft voldoende zonlicht nodig voor een goede groei en bloei.

  De bessen van deze plant zijn eetbaar, maar dienen eerst gekookt te worden voordat ze gegeten worden. De bloemen kunnen ook worden gebruikt in siropen en thee. Het is belangrijk om de plant correct te identificeren voordat je delen ervan consumeert.

  Ja, de Sambucus canadensis heeft de eigenschap geluiden te dempen door middel van de bladeren en takken. Hierdoor kan deze plant helpen bij het verminderen van geluidsoverlast in de tuin.

 • Sambucus canadensis kan in het late voorjaar of vroege zomer worden gesnoeid om de groei te bevorderen en de vorm te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken, evenals oude stelen om de plant gezond te houden. Het is aan te raden om na de bloei te snoeien om de vorm en grootte van de plant te beheersen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelziekten te voorkomen.

  De Tuinplanten heeft vochtige, goed doorlatende potgrond nodig om gezond te blijven. Zorg ervoor dat de potgrond regelmatig vochtig gehouden wordt, maar niet te nat. Vermijd compacte en zware grondsoorten, zoals klei.

  De plant gedijt het beste in vochtige en goed doorlatende bodem. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en een neutrale tot zure pH heeft. Vermijd te zware of te droge bodemkwaliteit.

  Deze plant gedijt het best op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in vochtige, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de standplaats beschermd is tegen sterke wind. Deze plant heeft niet veel verzorging nodig en kan goed groeien in verschillende bodemsoorten.

  In de winter kan het nodig zijn om een mulchlaag van bladeren of stro rond de plant aan te brengen om de wortels te beschermen tegen strenge vorst. Een lichte afdekking met een doek of jutezak kan helpen om de takken te beschermen tegen vorstschade. Zorg er wel voor dat de plant voldoende luchtcirculatie heeft om schimmelvorming te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig dode of beschadigde takken om de gezondheid van de plant te bevorderen. Bemest de plant in het voorjaar met organische meststoffen om de groei te stimuleren.

  Sambucus canadensis heeft behoefte aan een regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen om een gezonde groei en bloei te bevorderen. Gebruik een organische meststof met een evenwichtige samenstelling van voedingsstoffen om de plant te voorzien van de benodigde voedingsstoffen. Overbemesting kan leiden tot te veel groei en een verminderde bloei.

  Mulchen met organisch materiaal zoals compost of houtsnippers helpt de grond rond de plant vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Het mulchlaagje beschermt het wortelstelsel tegen kou in de winter en warmte in de zomer. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant komt.

  Zwarte vlieren gedijen het beste in neutrale tot zure bodems met een pH tussen 5.5 en 6.5. Een bodemtest kan helpen bij het bepalen van de exacte zuurgraad van de bodem. Het is belangrijk om de pH van de bodem regelmatig te controleren en aanpassingen te maken indien nodig.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen worden ingezet. Het is belangrijk om regelmatig de plant te controleren op ongedierte en deze indien nodig handmatig te verwijderen. Daarnaast kunnen ook huismiddeltjes zoals knoflookspray of een mengsel van neemolie en water helpen bij het bestrijden van ongedierte.

 • Omschrijving

  Sambucus canadensis, ook wel bekend als de Amerikaanse vlierbes, is een struikachtige plant die inheems is in Noord-Amerika. De plant kan tot 5 meter hoog groeien en heeft grote clusters van witte bloemen die een zoete geur verspreiden. Na de bloei vormt de plant kleine donkerpaarse bessen die eetbaar zijn, maar alleen na het koken. Sambucus canadensis wordt vaak gebruikt in de tuin als decoratieve plant en om vogels en insecten aan te trekken. Het blad van de plant is geveerd en heeft een donkergroene kleur.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.