Sambucus nigra 'Laciniata'

Sambucus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Sambucus nigra 'Laciniata' is een cultivar van de gewone vliersoort met prachtig ingesneden bladeren en een opvallende textuur. De bladeren hebben diepe insnijdingen en geven de plant een sierlijke uitstraling. In het voorjaar produceert de plant kleine witte bloempjes die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. In de herfst verschijnen er donkerpaarse bessen die geliefd zijn bij vogels. Deze vlierstruik gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende bodems en heeft een decoratieve uitstraling in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Sambucus nigra 'Laciniata' is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst en blijft kaal tijdens de wintermaanden. Het is een bladverliezende tuinplant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant bij strenge vorst te beschermen. De plant kan goed gedijen in een gematigd klimaat.

  Deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft en geef regelmatig voeding. Snoei indien nodig in het voorjaar voor een gezonde groei.

  Sambucus nigra 'Laciniata' heeft veel ruimte nodig en kan uitgroeien tot een grote struik of kleine boom. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te ontwikkelen en te groeien. Het is aan te raden om minimaal 2-3 meter ruimte rondom de plant vrij te houden.

  De "Sambucus nigra 'Laciniata'" groeit het best in de volle zon tot halfschaduw, maar kan ook gedijen in de schaduw. Het is wel belangrijk dat de plant regelmatig wat zonlicht krijgt om optimaal te groeien en bloeien. Over het algemeen kan de plant goed groeien in diverse lichtomstandigheden.

  Deze plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar niet drassig. Houd de plant goed in de gaten en pas de watergift aan indien nodig.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceert. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin om bijen en vlinders aan te trekken. De plant trekt diverse soorten bestuivers aan dankzij de zoete geur en de open bloemstructuur.

  Ja, de plant Sambucus nigra 'Laciniata' is goed voor biodiversiteit, omdat het nectar en voedsel levert voor bijen, vlinders en vogels. Het trekt ook nuttige insecten aan die helpen bij de bestuiving van andere planten in de tuin. Daarnaast biedt het beschutting en nestmogelijkheden voor verschillende diersoorten.

  De plant bloeit in de maanden mei en juni. De bloeiperiode van deze plant duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  De plant Sambucus nigra 'Laciniata' kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens warme zomerdagen. Zorg er ook voor dat de grond goed doorlatend is.

  De vruchten van deze plant zijn eetbaar, maar de rest van de plant kan giftig zijn. Het wordt aanbevolen om de vruchten eerst te koken voordat ze geconsumeerd worden. Het is altijd verstandig om advies in te winnen bij een expert voordat je iets eet uit de natuur.

  Ja, de Sambucus nigra 'Laciniata' heeft grotendeels geluidsdempende eigenschappen vanwege de dikke bladeren en takken die geluidsgolven absorberen. Echter zal dit effect niet zo sterk zijn als bij planten met dichte en hoge begroeiing. Het kan helpen om het geluid in de omgeving iets te verminderen, maar het zal niet alle geluiden volledig dempen.

 • Jaarlijks snoeien in het vroege voorjaar bevordert de groei en bloei. Verwijder dode of beschadigde takken en knip oude takken tot aan de basis af. Snoei regelmatig om een gezonde en compacte plant te behouden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  De plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende potgrond. Het is belangrijk om regelmatig de grond vochtig te houden, maar niet te laten weken. Vermijd droge of te natte omstandigheden, dit kan de plant schaden.

  Deze plant gedijt het best in vochtige, goed doorlatende grond. Zorg voor een vruchtbare bodem met een neutrale tot licht zure pH. Vermijd zware kleigrond en houd de grond vochtig, maar niet te nat.

  De Sambucus nigra 'Laciniata' gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor een vochtige, goed doorlatende bodem om de plant gezond te houden. Vermijd te natte grond en droge omstandigheden.

  Zorg voor winterbescherming door de plant af te dekken met stro of bladeren. Het is aan te raden om de plant in een beschutte plek te planten en te beschermen tegen felle wind. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren op eventuele vorstschade.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode of beschadigde takken in het vroege voorjaar en bemest de plant één keer per jaar in het voorjaar voor een gezonde groei. De plant kan gevoelig zijn voor ziekten en plagen, dus houd dit goed in de gaten en neem indien nodig maatregelen.

  Tuinplanten hebben over het algemeen behoefte aan regelmatige bemesting om gezond te blijven en goed te groeien. Het is aan te raden om in het voorjaar en zomer een meststof speciaal voor tuinplanten te gebruiken. Zorg ervoor dat de meststof de juiste voedingsstoffen bevat voor een optimale groei en bloei.

  Mulchen helpt bij het vasthouden van vocht in de grond en het onderdrukken van onkruidgroei bij deze tuinplant. Gebruik organisch materiaal zoals compost of boomschors als mulchlaag. Breng een laag mulch aan van ongeveer 5-10 cm rondom de plant, maar zorg ervoor dat de mulch niet tegen de stam van de plant aangebracht wordt.

  De Sambucus nigra 'Laciniata' heeft een voorkeur voor een neutrale tot lichtzure bodem. Het is belangrijk dat de pH-waarde tussen de 6 en 7 ligt voor een optimale groei en bloei. Zorg dus voor een goed doorlatende en humusrijke grond.

  De Tuinplanten kunnen last hebben van verschillende soorten insecten en schimmels. Om de planten te beschermen tegen ongedierte, kan regelmatig inspectie en preventieve behandeling met natuurlijke of chemische bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Het is ook belangrijk om de planten gezond te houden door voldoende water te geven en goed te bemesten.

 • Omschrijving

  Sambucus nigra 'Laciniata' is een cultivar van de gewone vliersoort met prachtig ingesneden bladeren en een opvallende textuur. De bladeren hebben diepe insnijdingen en geven de plant een sierlijke uitstraling. In het voorjaar produceert de plant kleine witte bloempjes die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. In de herfst verschijnen er donkerpaarse bessen die geliefd zijn bij vogels. Deze vlierstruik gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende bodems en heeft een decoratieve uitstraling in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.