Sambucus racemosa 'Plumosa Aurea'

Sambucus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Sambucus racemosa 'Plumosa Aurea' is een opvallende cultivar van de rode vlierbes met felgele bladeren. Het is een middelgrote heester die in de zomer bloeit met witte bloemschermen. De gele bladeren geven de tuin een kleurrijke en exotische uitstraling en vormen een mooi contrast met andere planten. De rode bessen die in de herfst verschijnen zijn geliefd bij vogels en maken de plant extra aantrekkelijk. Deze vlierbes houdt van een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats en is goed winterhard.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend. Het blad van deze plant zal in de herfst verkleuren en uiteindelijk afvallen. Het is een bladverliezende struik.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst. De plant kan dus overleven in de meeste Nederlandse tuinen.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Regelmatig water geven en snoeien volstaat. Ook gedijt de plant goed in de volle zon tot halfschaduw.

  De "Sambucus racemosa 'Plumosa Aurea'" heeft ongeveer 2 meter ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt. Houd ook rekening met de groei van de wortels bij het kiezen van de juiste locatie.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw, maar kan ook redelijk goed groeien in de schaduw. Zorg er wel voor dat de plant voldoende licht krijgt, vooral in de ochtend. Te veel schaduw kan leiden tot minder bloei en groei.

  De Sambucus racemosa 'Plumosa Aurea' heeft gemiddeld één keer per week water nodig, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd té natte omstandigheden om wortelrot te voorkomen. Het is belangrijk om de grond regelmatig te controleren voordat je water geeft.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die nectar produceren. Het is een goede keuze voor tuinen om deze bestuivers aan te trekken.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het vogels aantrekt met zijn bessen en insecten met zijn nectar. Daarnaast biedt het beschutting en voedsel voor verschillende dieren in de tuin.

  Deze plant bloeit in de lente en het begin van de zomer, meestal in de maanden mei en juni. De bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant voldoende water krijgt tijdens warme periodes. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig blijft.

  De bessen van deze plant zijn niet eetbaar en kunnen zelfs giftig zijn voor mensen. Het wordt daarom afgeraden deze plant te consumeren. Het is verstandig om enkel planten te eten die bekend staan als veilig eetbaar.

  Ja, de Sambucus racemosa 'Plumosa Aurea' heeft de eigenschap geluid te dempen door de bladeren en takken die geluidsgolven absorberen en verstrooien. Het is echter belangrijk op te merken dat de mate van geluidsdemping afhankelijk is van factoren zoals de dichtheid en omvang van de plant. Planten met dikkere bladeren en meer vertakkingen hebben over het algemeen een groter dempend effect.

 • De plant kan het beste na de bloei in het voorjaar gesnoeid worden. Verwijder oude, dode of beschadigde takken. Eventueel kun je de plant wat inkorten om de vorm te behouden.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet doorweekt. Vermijd dat de wortels in water blijven staan om wortelrot te voorkomen.

  De plant groeit het beste in humusrijke potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond goed waterdoorlatend is. Geef de plant regelmatig water en voeg om de paar weken wat plantenvoeding toe.

  Deze plant gedijt het beste in vochtige en voedzame grond. Zorg voor een goede drainage om wateroverlast te voorkomen. Een lichtzure bodem is ideaal voor een optimale groei.

  Deze plant gedijt het beste op een standplaats met volle zon tot halfschaduw en een vochtige, goed doorlatende grond. Het is aan te raden om de plant beschutting te bieden tegen harde wind. Het is een goede keuze voor in de tuin of als solitaire plant.

  Om de plant te beschermen in de winter, kan je een dikke laag mulch aanbrengen rond de wortels. Dit helpt om de plant te beschermen tegen vorst. Vermijd het snoeien van de plant in het najaar, omdat dit de plant gevoeliger kan maken voor vorstschade.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed tegen snoeien. Zorg voor voldoende vochtige grond en zonlicht. Verwijder regelmatig dode takken en bloemen voor een gezonde groei.

  Voor de bemesting van Tuinplanten zoals de Sambucus racemosa 'Plumosa Aurea' is het belangrijk om organische meststoffen te gebruiken in het voorjaar. Gebruik een meststof die speciaal is samengesteld voor bladverkleuring en groei. Bemest de plant niet te veel om schade te voorkomen.

  Het toevoegen van mulch rondom de basis van deze plant kan helpen om vocht vast te houden en het onkruid te onderdrukken. Zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stam wordt gelegd om rotting te voorkomen. Gebruik organische mulch zoals houtsnippers of compost voor de beste resultaten.

  Deze plant geeft de voorkeur aan een bodem met een licht zure tot neutrale pH. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en niet te nat blijft. Het regelmatig controleren van de pH-waarde van de bodem kan helpen om de optimale groeiomstandigheden te behouden.

  Deze plant is gevoelig voor aanvallen van bladluizen, tripsen en spint. Een regelmatige controle en behandeling met insecticiden kunnen helpen om het ongedierte onder controle te houden. Een goede luchtcirculatie en waterafvoer kunnen ook bijdragen aan het voorkomen van plagen.

 • Omschrijving

  De Sambucus racemosa 'Plumosa Aurea' is een opvallende cultivar van de rode vlierbes met felgele bladeren. Het is een middelgrote heester die in de zomer bloeit met witte bloemschermen. De gele bladeren geven de tuin een kleurrijke en exotische uitstraling en vormen een mooi contrast met andere planten. De rode bessen die in de herfst verschijnen zijn geliefd bij vogels en maken de plant extra aantrekkelijk. Deze vlierbes houdt van een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats en is goed winterhard.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.