Sarcococca ruscifolia

Sarcococca

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Sarcococca ruscifolia, ook wel bekend als de valse kerstboom, is een groenblijvende struik met glanzende, donkergroene bladeren. De plant produceert kleine, geurige witte bloemen in de winter die worden gevolgd door zwarte bessen in het voorjaar. Het is een langzaam groeiende plant die goed gedijt in de schaduw of halfschaduw. Sarcococca ruscifolia wordt vaak gebruikt als bodembedekker vanwege zijn dichte groeiwijze. Het is een makkelijk te onderhouden plant die weinig verzorging nodig heeft.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit zorgt voor een constant groen aspect in de tuin, zelfs in de winter.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij temperaturen lager dan -15 graden Celsius. De plant kan het beste op een beschutte plek in de tuin geplant worden.

  De plant is gemakkelijk te onderhouden, aangezien hij weinig verzorging en snoei nodig heeft. Hij gedijt goed in vochtige en schaduwrijke omgevingen. Het is een wintergroene struik die weinig gevoelig is voor ziekten en plagen.

  Sarcococca ruscifolia heeft ongeveer een meter ruimte nodig om goed te groeien en zich te verspreiden. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te ontwikkelen zonder belemmerd te worden door andere planten of obstakels. Plant de Sarcococca ruscifolia op een zonnige tot halfschaduwrijke locatie in goed doorlatende grond.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het is een ideale plant voor donkere hoeken in de tuin waar weinig zonlicht komt. De Sarcococca ruscifolia gedijt goed in schaduwrijke omstandigheden.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar zorg ervoor dat de wortels niet te nat worden. Over het algemeen is het voldoende om de plant 1-2 keer per week water te geven, afhankelijk van de weersomstandigheden.

  Ja, de bloemen van deze plant verspreiden een heerlijke geur die vlinders en bijen aantrekt. Het is een goede keuze als je op zoek bent naar planten die helpen bij het aantrekken van bestuivers naar je tuin.

  Ja, de Sarcococca ruscifolia draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin door zijn aantrekkelijke bloemen die insecten aantrekken en door het bieden van beschutting voor kleine dieren. Het is een goede keuze voor het bevorderen van de diversiteit in de tuin.

  De plant bloeit meestal in de maanden december tot maart. De bloei kan enkele weken tot zelfs enkele maanden duren, afhankelijk van de weersomstandigheden en de locatie.

  De plant kan goed tegen de volle zon en gedijt in zowel zonnige als schaduwrijke plekken in de tuin. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens warme zomerdagen. Het beste is om de plant te plaatsen op een beschutte plek in de tuin om uitdroging te voorkomen.

  Nee, de bessen van deze plant zijn giftig en niet geschikt voor consumptie. Het is belangrijk om geen delen van deze plant in te nemen. De Sarcococca ruscifolia is voornamelijk bekend als decoratieve tuinplant.

  Ja, deze plant heeft dichte takken en bladeren die geluid kunnen absorberen. Het kan helpen bij het verminderen van geluidsoverlast in uw tuin of buitenruimte.

 • Snoei de plant in het voorjaar na de bloei om de vorm te behouden en oude takken te verwijderen. Knip de takken terug tot net boven een knop of zijtak. Gebruik scherpe snoeischaar om beschadiging te voorkomen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft maar niet te nat. Geef water aan de basis van de plant en vermijd bladnat.

  De plant geeft de voorkeur aan goed doorlatende potgrond met een neutrale zuurgraad. Zorg ervoor dat de potgrond rijk is aan organisch materiaal. Vermijd het gebruik van zware kleigrond, omdat dit de afwatering kan belemmeren.

  Sarcococca ruscifolia gedijt het beste in een goed doorlatende, humusrijke grond met een neutrale tot zure pH. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vochtig is, maar niet te nat. Het is belangrijk om de plant regelmatig te voorzien van voedingsstoffen, bijvoorbeeld door middel van meststof.

  Deze plant gedijt het beste op een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een vochtige en goed doorlatende bodem. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door mulch of bladeren rond de basis aan te brengen. Ook kan een lichte afdekking met een doek of jute worden overwogen tijdens periodes van strenge vorst. Zorg ervoor dat de plant goed wordt bewaterd voor de winter om uitdroging te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en groeit goed in de schaduw. Geef de plant regelmatig water, vooral in droge periodes. Snoei dode of beschadigde takken in het voorjaar om de plant gezond te houden.

  Voor een optimale groei en bloei van de Sarcococca ruscifolia is het aan te raden om in het voorjaar organische meststof te geven. Gebruik een langzaamwerkende meststof speciaal voor tuinplanten. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig verspreid wordt rond de plant.

  Het is aan te raden om een laag mulch rond de plant aan te brengen. Mulch helpt de grond vocht vast te houden en onderdrukt onkruid. Het zorgt ook voor een gezonde bodemstructuur en stimuleert de groei van de plant.

  Sarcococca ruscifolia gedijt het beste in licht zure tot neutrale bodems. Een pH-waarde van 5,5 tot 7,0 wordt aanbevolen voor optimale groei. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met geschikte meststoffen.

  De plant trekt zelden ongedierte aan vanwege zijn geur en giftige eigenschappen. Mocht er toch sprake zijn van ongedierte, dan kunnen natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of pyrethrum worden ingezet. Het regelmatig controleren van de plant op tekenen van ongedierte en het verwijderen van aangetaste delen kan helpen bij het voorkomen van plagen.

 • Omschrijving

  Sarcococca ruscifolia, ook wel bekend als de valse kerstboom, is een groenblijvende struik met glanzende, donkergroene bladeren. De plant produceert kleine, geurige witte bloemen in de winter die worden gevolgd door zwarte bessen in het voorjaar. Het is een langzaam groeiende plant die goed gedijt in de schaduw of halfschaduw. Sarcococca ruscifolia wordt vaak gebruikt als bodembedekker vanwege zijn dichte groeiwijze. Het is een makkelijk te onderhouden plant die weinig verzorging nodig heeft.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.