Schisandra chinensis

Overig klimplanten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Schisandra chinensis, ook wel bekend als de Chinese magnolia-wijnstok, is een klimplant die oorspronkelijk uit Azië komt. De plant heeft ovale bladeren en gekartelde randen, en produceert kleine rode bessen die een kenmerkende zure smaak hebben. Schisandra chinensis staat bekend om zijn medicinale eigenschappen en wordt in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt voor verschillende kwalen. De plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en heeft voldoende zonlicht nodig om goed te groeien. Schisandra chinensis kan tot 6 meter hoog klimmen en wordt vaak in tuinen geteeld vanwege zijn sierlijke uiterlijk en gezondheidsvoordelen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Schisandra chinensis is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een mooie toevoeging aan jouw tuin of landschap.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om eventuele vorstbescherming te bieden als de temperatuur lager dreigt te worden. De plant kan goed overleven in gematigde klimaten.

  Schisandra chinensis is een gemakkelijk te onderhouden tuinplant die weinig verzorging nodig heeft. Het is winterhard en groeit goed in de meeste bodemsoorten. Regelmatig water geven en snoeien bevordert de gezonde groei.

  De Schisandra chinensis heeft voldoende ruimte nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Zorg voor voldoende afstand tussen de planten zodat ze zich goed kunnen verspreiden. Houd ook rekening met de hoogte en breedte van de plant bij het planten ervan in de tuin.

  De plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw, maar kan ook gedijen in de schaduw. Zorg ervoor dat de bodem vochtig en goed doorlatend is voor optimale groei. De plant heeft wel wat licht nodig om te kunnen bloeien en vruchten te produceren.

  De plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar niet te laten uitdrogen. Te veel water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, Schisandra chinensis trekt vlinders en bijen aan vanwege de aantrekkelijke bloemen en nectar. Het is een waardevolle toevoeging aan een tuin om deze nuttige bestuivers aan te trekken.

  Ja, deze plant helpt de biodiversiteit te stimuleren door het aantrekken van bestuivers zoals bijen en vlinders. Daarnaast biedt het ook beschutting en voedsel voor verschillende diersoorten in de tuin. Het toevoegen van deze plant kan dus zeker bijdragen aan de biodiversiteit in de tuin.

  De plant bloeit van mei tot juli en de bloei kan tot 4 weken duren.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt goed in een zonnige omgeving. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven bij warm weer. De plant kan ook goed groeien in de halfschaduw.

  De vruchten van deze plant zijn eetbaar en worden vaak gebruikt in traditionele Chinese geneeskunde. De bessen hebben een zure en zoete smaak en worden vaak gedroogd en verwerkt in thee of jam. Het is belangrijk om de juiste bereidingswijze te volgen voordat je de vruchten consumeert.

  Ja, de plant heeft de eigenschap geluid te dempen door zijn dichte bladeren en takken. Het kan dienen als een natuurlijke geluidsisolator in een tuinomgeving.

 • Schisandra chinensis moet jaarlijks worden gesnoeid om de vorm te behouden en de bloei te bevorderen. Snoei na de bloei in het voorjaar de takken die zijn uitgebloeid. Verwijder ook eventuele dode of zieke takken.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Besproei de bladeren niet, dit kan leiden tot schimmelziekten.

  Zorg voor een goed doorlatende potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Vermijd te natte of te droge grond, dit kan wortelrot veroorzaken. Een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5 is ideaal voor de plant.

  De bodemkwaliteit voor deze plant dient goed doorlatend en vruchtbaar te zijn. Een neutrale tot lichtzure pH-waarde is ideaal. Zorg voor voldoende vochtigheid, maar vermijd wateroverlast.

  Deze plant gedijt het beste op een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond en bescherm de plant tegen harde wind. Het is belangrijk dat de plant niet te veel direct zonlicht ontvangt om verbranding te voorkomen.

  Om te beschermen tegen de winterkou, kan deze plant worden afgedekt met stro of bladeren. Het is belangrijk om de bodem vochtig te houden, maar niet te nat. Zorg voor beschutting tegen harde wind om schade aan de takken te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg voor een vochtige en goed doorlatende grond. Snoei de plant indien nodig in het voorjaar voor een mooie vorm.

  Het is belangrijk om tuinplanten regelmatig te bemesten, vooral tijdens het groeiseizoen. Kies voor een universele meststof die geschikt is voor tuinplanten en volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering. Overbemesting kan schadelijk zijn voor de plant, dus bemest met mate.

  Het is aanbevolen om de grond rondom deze plant te mulchen met organisch materiaal, zoals compost of houtsnippers. Dit zal helpen om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de bodemvruchtbaarheid te verbeteren. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant wordt gelegd om rotten te voorkomen.

  Schisandra chinensis groeit het best in een zure bodem met een pH tussen 5,5 en 6,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld speciale meststoffen. Een te hoge pH kan leiden tot voedingsproblemen en een slechte groei van de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij Tuinplanten, kun je gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of insectenparasitaire nematoden. Ook regelmatig inspecteren op ongedierte en tijdig verwijderen kan helpen om plagen te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om de planten gezond te houden door ze op de juiste manier te verzorgen en te bemesten.

 • Omschrijving

  Schisandra chinensis, ook wel bekend als de Chinese magnolia-wijnstok, is een klimplant die oorspronkelijk uit Azië komt. De plant heeft ovale bladeren en gekartelde randen, en produceert kleine rode bessen die een kenmerkende zure smaak hebben. Schisandra chinensis staat bekend om zijn medicinale eigenschappen en wordt in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt voor verschillende kwalen. De plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en heeft voldoende zonlicht nodig om goed te groeien. Schisandra chinensis kan tot 6 meter hoog klimmen en wordt vaak in tuinen geteeld vanwege zijn sierlijke uiterlijk en gezondheidsvoordelen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.