Solanum dulcamara

Solanum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Solanum dulcamara, ook wel bekend als bitterzoet, is een klimmende plant uit de nachtschadefamilie. De plant heeft paarse bloemen en rode bessen die giftig zijn voor mensen en dieren. Bitterzoet groeit langs oevers, in bossen en tuinen en kan tot 3 meter hoog klimmen. De stengels zijn houtachtig en de plant heeft een kenmerkende smaak die zowel bitter als zoet is. Solanum dulcamara wordt soms gebruikt in de homeopathie vanwege zijn mogelijke geneeskrachtige eigenschappen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, "Solanum dulcamara" is niet groenblijvend, het verliest zijn bladeren in de herfst. De plant is een meerjarige klimplant die winterhard is in ons klimaat.

  Deze plant is redelijk winterhard en kan temperaturen tot -15 graden Celsius verdragen. Het is aan te raden om de plant bij strenge vorst extra te beschermen met bijvoorbeeld een mulchlaag of vliesdoek. In strenge winters kan het nodig zijn om de plant binnen te zetten of af te dekken.

  Ja, deze plant is over het algemeen gemakkelijk te onderhouden en heeft niet veel speciale zorg nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden en de plant regelmatig te snoeien om zijn vorm te behouden. Beschermt de plant tegen strenge vorst en extreme hitte.

  Solanum dulcamara heeft ongeveer 50 tot 100 centimeter ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Het is belangrijk om de plant voldoende ruimte te geven zodat deze zich goed kan ontwikkelen en niet te dicht op elkaar staat. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon, maar kan ook redelijk goed gedijen in halfschaduw. In diepe schaduw zal de groei echter beperkt zijn en kan de plant minder bloemen produceren. Het is aan te raden om de plant in een lichte schaduwrijke plek te plaatsen voor optimale groei.

  "Geef mij ongeveer 1 tot 2 keer per week water, afhankelijk van de regenval en de temperatuur. Zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten opdroogt. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot."

  Ja, de plant is vlinder en bijenlokkend en trekt deze bestuivers aan met zijn bloemen. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege de natuurlijke aantrekkingskracht op deze insecten.

  Ja, deze plant trekt insecten aan en biedt beschutting voor kleine dieren, waardoor het de biodiversiteit in de tuin kan verhogen. De plant draagt bij aan een gezonde en diverse leefomgeving voor verschillende soorten planten en dieren. Het is daarom positief voor de biodiversiteit in de tuin.

  Deze plant bloeit gewoonlijk in de maanden juni tot en met september. De bloei kan ongeveer 1-2 maanden duren.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie. Zorg er wel voor dat de grond voldoende vochtig blijft. Het is een sterke tuinplant die goed kan groeien in de volle zon.

  Nee, de bessen van deze plant zijn giftig voor mensen en kunnen misselijkheid, braken en diarree veroorzaken. Het is daarom niet veilig om deze plant te eten.

  Solanum dulcamara staat erom bekend dat het geluidsdempende eigenschappen heeft. Het kan helpen om geluiden in de tuin of op het balkon te verminderen. Het wordt daarom vaak gebruikt als natuurlijke geluidsisolatie.

 • Solanum dulcamara moet regelmatig gesnoeid worden om de groei en vorm te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken in de wintermaanden en knip de plant in de lente terug tot een paar knoppen om nieuwe groei te stimuleren. Zorg ervoor dat je handschoenen draagt tijdens het snoeien, omdat de plant giftig is.

  Geef de plant regelmatig water, zorg ervoor dat de grond vochtig blijft maar niet te nat. Let op dat de plant geen last heeft van droogte en geef extra water tijdens warme periodes.

  Voor de Solanum dulcamara is het belangrijk om vochtige, goed doorlatende potgrond te gebruiken. De potgrond moet rijk zijn aan voedingsstoffen, zoals compost of organische mest. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en dat de pot regelmatig wordt gedraineerd om wateroverlast te voorkomen.

  Solanum dulcamara groeit het beste in vochtige, goed doorlatende grond met een licht zure pH. Deze plant is niet erg kieskeurig wat betreft bodemkwaliteit, maar groeit het beste in vruchtbare grond met voldoende organisch materiaal. Goede drainage is ook belangrijk om wortelrot te voorkomen.

  De plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd te natte en te droge omstandigheden. Deze plant is geschikt voor in de tuin.

  Om Solanum dulcamara te beschermen tegen vorst in de winter, kan je de plant bedekken met een dikke laag mulch of bladeren. Je kan ook een isolerende doek of speciale plantenhoes gebruiken om de plant te beschermen tegen koude temperaturen. Zorg er daarnaast voor dat de plant voldoende water heeft gekregen voordat de vorst begint.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en groeit het best in vochtige, goed doorlatende grond. Regelmatig snoeien in het voorjaar zal de groei bevorderen en de plant gezond houden. Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt voor optimale groei.

  Tuinplanten hebben regelmatige bemesting nodig voor een gezonde groei en bloei. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten tijdens het groeiseizoen. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste hoeveelheid en frequentie.

  Mulch kan nuttig zijn voor tuinplanten, omdat het helpt om de grond vochtig te houden, onkruid te onderdrukken en de bodemtemperatuur te reguleren. Het kan gemaakt worden van organisch materiaal zoals bladeren, stro, houtsnippers of compost. Het is belangrijk om de mulchlaag niet te dicht bij de stam van de plant aan te brengen om schimmel- en rotproblemen te voorkomen.

  Voor tuinplanten zoals Solanum dulcamara is een lichtzure tot neutrale bodem ideaal. De ideale pH-waarde ligt tussen de 6 en 7. Een bodemtest kan helpen om de zuurgraad van de bodem te meten en aanpassingen door te voeren indien nodig.

  Ongedierte zoals bladluizen en wolluizen kunnen bestreden worden door de plant regelmatig te controleren en deze indien nodig af te spoelen met water of te behandelen met natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie. Het is ook belangrijk om de plant gezond te houden door deze voldoende water en voedingsstoffen te geven en regelmatig te snoeien. Besmette delen van de plant kunnen het beste verwijderd worden om verdere verspreiding van het ongedierte te voorkomen.

 • Omschrijving

  Solanum dulcamara, ook wel bekend als bitterzoet, is een klimmende plant uit de nachtschadefamilie. De plant heeft paarse bloemen en rode bessen die giftig zijn voor mensen en dieren. Bitterzoet groeit langs oevers, in bossen en tuinen en kan tot 3 meter hoog klimmen. De stengels zijn houtachtig en de plant heeft een kenmerkende smaak die zowel bitter als zoet is. Solanum dulcamara wordt soms gebruikt in de homeopathie vanwege zijn mogelijke geneeskrachtige eigenschappen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.