Sollya heterophylla

Overig klimplanten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Sollya heterophylla, ook wel bekend als de Blauwe trompetbloem of Blauwe regenplant, is een klimplant die oorspronkelijk uit Australië komt. Het heeft langwerpige bladeren die variëren in grootte en vorm, waardoor het een interessante uitstraling heeft. De plant produceert kleine, blauwe bloemen die lijken op klokjes en bloeit van de lente tot de herfst. Sollya heterophylla groeit het beste in goed doorlatende grond en kan zowel binnen als buiten worden gekweekt. Het is een mooie en decoratieve plant die perfect is voor het toevoegen van kleur en groen aan je tuin of huis.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt dus zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een mooie toevoeging aan de tuin, vooral in de wintermaanden.

  De plant is winterhard tot ongeveer -5 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant bij strenge vorst te beschermen. Het is een mooie toevoeging aan de tuin of border.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud. Het vereist weinig verzorging en kan goed gedijen in de tuin. Het is een sterke en gezonde plant die weinig problemen veroorzaakt.

  Voor deze plant is het belangrijk om voldoende ruimte te bieden, aangezien hij zich graag uitbreidt. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is voor de wortels om zich te verspreiden en voor de takken om te groeien. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant bij het kiezen van een geschikte locatie.

  Ja, Sollya heterophylla groeit goed in de schaduw. Deze plant verdraagt schaduwrijke omstandigheden en kan daar goed gedijen. Het is dus een geschikte plant voor plekken met minder zonlicht.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens de groeiperiode in het voorjaar en de zomer. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar voorkom dat de wortels in het water staan. In de winter kan de watergift verminderd worden.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de mooie bloemen met nectar. Het is een goede keuze voor het aantrekken van bestuivers in de tuin.

  Ja, de plant Sollya heterophylla draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin door het aantrekken van bestuivende insecten en het bevorderen van de diversiteit van plantensoorten. Het planten van verschillende soorten tuinplanten draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden juni tot en met september en de bloei kan enkele weken tot een paar maanden duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt goed in helder zonlicht. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven wanneer hij in de volle zon staat. Het is een sterke en gezonde plant die goed kan groeien in zonnige omstandigheden.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gebruikt als sierplant in tuinen vanwege de blauwe bloemen en klimmende groeiwijze. Het consumeren van deze plant kan leiden tot gezondheidsproblemen.

  Ja, de Sollya heterophylla staat bekend om zijn geluidsdempende eigenschappen. De plant absorbeert geluidsgolven en kan helpen bij het verminderen van omgevingsgeluid. Dit maakt het een uitstekende keuze voor in de tuin of op het balkon.

 • Deze plant kan het beste gesnoeid worden in de lente of na de bloei. Verwijder dode, zieke of beschadigde takken om de gezondheid van de plant te bevorderen. Knip de takken terug tot vlak boven een knop of zijscheut om een mooie vorm te behouden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet doorweekt. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  Voor deze plant wordt aanbevolen om goed doorlatende potgrond te gebruiken. Het is belangrijk dat de potgrond vocht vasthoudt maar niet te nat blijft staan. Kies daarom voor een potgrond speciaal voor tuinplanten.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te bemesten om de groei en bloei te bevorderen. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vochtig is, maar vermijd dat de plant met 'natte voeten' staat.

  De plant gedijt het beste op een zonnige standplaats, maar kan ook in halfschaduw groeien. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat wordt. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld een dikke laag mulch aan te brengen rond de basis. Daarnaast kan het helpen om de plant in een beschutte plek te zetten of te beschermen met fleece of bubbeltjesplastic. Het is aan te raden om de plant regelmatig te controleren op vorstschade en indien nodig extra maatregelen te nemen.

  De plant vereist regelmatige bewatering, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode of beschadigde takken in het voorjaar om de plant gezond te houden. Geef de plant tijdens het groeiseizoen voeding om de bloei te stimuleren.

  Voor deze tuinplant is het belangrijk om regelmatig te bemesten tijdens het groeiseizoen met een organische meststof. Gebruik een meststof met een evenwichtige NPK-verhouding om de plant gezond te houden. Let op dat je niet te veel bemest, dit kan schade aan de plant veroorzaken.

  Mulch houdt vocht vast en voorkomt onkruidgroei rond de plant. Het verbetert de bodemstructuur en beschermt de wortels tegen vorst in de winter. Het is aan te raden om jaarlijks een laagje mulch aan te brengen rond de plant.

  De zuurgraad van de bodem voor deze plant moet neutraal tot licht zuur zijn, met een pH-waarde tussen de 6.0 en 7.0. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede drainage om waterophoping te voorkomen. Bemesting met geschikte voedingsstoffen kan de groei en bloei van de plant stimuleren.

  Gebruik natuurlijke roofdieren zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen om bladluizen en andere plagen te bestrijden. Houd de plant gezond door regelmatig water te geven en meststoffen te gebruiken. Verwijder regelmatig dode bladeren en onkruid om plagen te voorkomen.

 • Omschrijving

  Sollya heterophylla, ook wel bekend als de Blauwe trompetbloem of Blauwe regenplant, is een klimplant die oorspronkelijk uit Australië komt. Het heeft langwerpige bladeren die variëren in grootte en vorm, waardoor het een interessante uitstraling heeft. De plant produceert kleine, blauwe bloemen die lijken op klokjes en bloeit van de lente tot de herfst. Sollya heterophylla groeit het beste in goed doorlatende grond en kan zowel binnen als buiten worden gekweekt. Het is een mooie en decoratieve plant die perfect is voor het toevoegen van kleur en groen aan je tuin of huis.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.