Sorbaria sorbifolia

Sorbaria

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Sorbaria sorbifolia, ook bekend als de parelspirea, is een meerjarige struik met grote pluimen van witte bloemen in de zomer. De diep ingesneden, donkergroene bladeren geven de plant een sierlijke uitstraling. Het is een snelle groeier die tot 2 meter hoog kan worden en zich makkelijk verspreidt via worteluitlopers. De plant gedijt het best in vochtige, goed doorlatende grond en volle zon tot halfschaduw. Sorbaria sorbifolia is een mooie toevoeging aan de tuin vanwege zijn aantrekkelijke bloemen en bladeren.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Sorbaria sorbifolia is geen groenblijvende plant. Het blad verandert in de herfst van groen naar roodachtig-bruin en verliest uiteindelijk zijn bladeren in de winter. Het is een bladverliezende struik.

  De plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant in strenge winters extra te beschermen met bijvoorbeeld een mulchlaag. In Nederland zal de plant over het algemeen goed winterhard zijn.

  Sorbaria sorbifolia is over het algemeen makkelijk te onderhouden en vereist weinig speciale zorg. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in verschillende bodemsoorten en omstandigheden. Regelmatig snoeien helpt de plant gezond te houden en een goede vorm te behouden.

  De plant heeft over het algemeen ruimte nodig om te groeien en zich te verspreiden. Houd rekening met een minimale afstand van ongeveer 1,5 meter aan alle kanten van de plant. Het is ook belangrijk om regelmatig te snoeien om de grootte onder controle te houden.

  De plant groeit het beste in de volle zon of lichte schaduw. Het is niet geschikt voor diepe schaduwrijke gebieden. De beste resultaten worden behaald wanneer de plant voldoende zonlicht krijgt.

  Deze plant heeft ongeveer één keer per week water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond tussen gietbeurten licht vochtig blijft, maar niet drassig. Geef wat extra water tijdens hete zomerdagen.

  Ja, de bloemen van deze plant trekken vlinders en bijen aan vanwege hun nectar en aantrekkelijke geur. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin voor bestuivers.

  Ja, deze plant staat bekend om zijn aantrekkingskracht op vlinders en bijen, waardoor het een positieve bijdrage levert aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast zorgen de bloemen en bladeren voor voedsel en schuilplaatsen voor verschillende dieren. Tot slot kan de plant helpen bij het verbeteren van de bodemkwaliteit door het omzetten van organisch materiaal.

  Deze plant bloeit van juni tot augustus en de bloeiperiode duurt ongeveer 6 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt goed in een zonnige omgeving. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven en de grond vochtig te houden tijdens droge periodes. Let op dat de plant niet uitdroogt door de zonnestralen.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gekweekt vanwege de decoratieve bladeren en bloemen in de tuin. Het consumeren van de plant kan leiden tot maagklachten.

  Sorbaria sorbifolia staat bekend om zijn dichte groei en hoge bladerdichtheid, wat geluid enigszins kan dempen. Het is echter geen plant die specifiek wordt gekweekt vanwege zijn geluidsdempende eigenschappen. Andere plantensoorten zoals bamboe en coniferen worden vaak gebruikt voor geluidsdemping in de tuin.

 • De plant kan het beste in het voorjaar gesnoeid worden, na de bloei. Verwijder dode of beschadigde takken en knip de plant terug tot ongeveer 10-15 cm boven de grond. Het regelmatig snoeien zorgt voor een gezonde en compacte groei van de plant.

  De plant houdt van regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft. Geef liever af en toe een flinke hoeveelheid water dan regelmatig kleine beetjes.

  Gebruik voor het planten van deze Tuinplanten een luchtige potgrond met voldoende voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de potgrond goed doorlatend is, zodat overtollig water makkelijk weg kan lopen. Kies een potgrond die geschikt is voor vaste planten en struiken.

  De plant gedijt het best in een vochtige, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de bodem niet te zuur is, een licht zure tot neutrale pH is ideaal. Vermijd te zware kleigrond en zorg voor voldoende voeding in de bodem.

  Deze plant gedijt het best op een zonnige standplaats, maar kan ook in de halfschaduw groeien. Zorg voor een goed doorlatende grond en geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Vermijd te natte grond en harde wind.

  In de winter is het raadzaam om de plant te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld een laag mulch aan te brengen rond de wortels. Het is ook mogelijk om de plant af te dekken met een fleecehoes of jutezak. Zorg ervoor dat de plant niet te nat staat om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en is winterhard. Snoei in het voorjaar om de vorm te behouden en verwijder dood hout. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Deze plant heeft geen specifieke bemesting nodig, maar kan profiteren van een algemene meststof voor tuinplanten in het voorjaar. Overbemesting dient vermeden te worden om schade aan de plant te voorkomen. Het is belangrijk om de instructies op de verpakking van de meststof te volgen voor de beste resultaten.

  Mulch helpt de grond vochtig te houden en onkruid te onderdrukken. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, stro of houtsnippers. Breng een laag van 5-10 cm aan rond de plant, maar vermijd direct contact met de stengels.

  De Tuinplanten groeien het best in een bodem met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig kalk te strooien om de pH-waarde te verhogen. Planten groeien minder goed in te zure of te basische bodems.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, is het aan te raden om regelmatig de bladeren te controleren op luizen, spint of bladkevers. Een natuurlijke oplossing is het gebruik van een milieuvriendelijke insectenspray of het inzetten van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes. Het is tevens belangrijk om de plant gezond te houden door regelmatig te bemesten en voldoende water te geven.

 • Omschrijving

  Sorbaria sorbifolia, ook bekend als de parelspirea, is een meerjarige struik met grote pluimen van witte bloemen in de zomer. De diep ingesneden, donkergroene bladeren geven de plant een sierlijke uitstraling. Het is een snelle groeier die tot 2 meter hoog kan worden en zich makkelijk verspreidt via worteluitlopers. De plant gedijt het best in vochtige, goed doorlatende grond en volle zon tot halfschaduw. Sorbaria sorbifolia is een mooie toevoeging aan de tuin vanwege zijn aantrekkelijke bloemen en bladeren.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.