Sorbus vilmorinii

Sorbus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Sorbus vilmorinii, ook wel bekend als de Chinese meelbes, is een prachtige kleine boom die vaak wordt gekweekt om zijn sierlijke uitstraling. De boom heeft geveerde bladeren die in de herfst een spectaculaire oranje tot rode kleur krijgen. In het voorjaar bloeit de Sorbus vilmorinii met kleine witte bloemen die een aangename geur verspreiden. Na de bloei vormt de boom kleine rode vruchten die vogels aantrekken. Deze boom gedijt het beste in vruchtbare, goed doorlatende grond en heeft wat bescherming nodig tegen harde wind.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de winter. Het is een bladverliezende tuinplant.

  Sorbus vilmorinii is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze tuinplant kan goed tegen koude temperaturen en is geschikt voor ons klimaat. Het is aan te raden om de plant goed te beschermen bij strenge vorst.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het is belangrijk om regelmatig water te geven en de plant te snoeien indien nodig. Zorg voor een goede drainage en voldoende zonlicht.

  Sorbus vilmorinii heeft ruimte nodig om zich vrij uit te kunnen groeien en genoeg licht en lucht te krijgen. De plant moet voldoende afstand hebben tot andere planten en obstakels om optimaal te kunnen groeien. Het is aan te raden om minimaal 2 tot 3 meter ruimte rondom de plant vrij te houden.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw en kan zelfs beter presteren met wat bescherming tegen de felle zon. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond goed doorlatend is en regelmatig wordt bewaterd. Het kan ook goed gedijen in halfschaduw.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond en geef water als de bovenste laag droog aanvoelt. Vermijd dat de wortels constant in natte grond staan.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die nectar bevatten. Het is een goede keuze voor een tuin die biodiversiteit en bestuivers wil ondersteunen. Het kan helpen bij het bevorderen van een gezonde en levendige tuinomgeving.

  Ja, de plant draagt bij aan de biodiversiteit door het aantrekken van vogels en insecten. Het zorgt voor voedsel en schuilplaatsen, wat de diversiteit aan dieren in de tuin bevordert. Het is dus zeker een goede keuze voor het vergroten van biodiversiteit in de tuin.

  De plant bloeit in de maanden mei en juni. De bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  De plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt om goed te kunnen groeien en bloeien. Het is dus geen probleem om de plant in de volle zon te plaatsen.

  Nee, de bessen van deze plant zijn niet eetbaar voor mensen. Het is aan te raden om de vruchten van deze plant niet te consumeren. Het kan mogelijk giftig zijn.

  Ja, deze plant heeft een dicht bladerdek en kan geluiden enigszins dempen. Het is echter geen specifieke geluidsdempende plant. Het effect zal afhangen van de grootte en dichtheid van de beplanting.

 • Snoei de plant in het late najaar of de vroege winter. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de kroon uit om licht en lucht door te laten. Vermijd snoeien in het voorjaar, omdat dit de bloei kan beïnvloeden.

  De plant houdt van regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels te nat worden. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelziekten te voorkomen.

  Sorbus vilmorinii groeit het beste in goed doorlatende potgrond met een gemiddelde vochtigheid. Vermijd te natte grond, vooral in de wintermaanden om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om af en toe de grond te bemesten met speciale voeding voor tuinplanten.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende en voedzame bodem. Het is belangrijk dat de bodem vochtig is, maar niet te nat. Een lichtzure bodem is ideaal voor de groei van deze plant.

  De plant gedijt het beste op een zonnige tot licht beschaduwde standplaats. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd te natte of te droge grond. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  In de winter is het belangrijk om deze plant goed te beschermen tegen vorst en gure wind. Een mulchlaag van bladeren of stro rond de wortels kan helpen om de grond te isoleren en de plant te beschermen. Daarnaast is het aan te raden om de plant af te dekken met een jute zak of speciale winterbescherming.

  De plant vereist weinig onderhoud en groeit het best in goed doorlatende grond en volle zon of halfschaduw. Snoei dood hout regelmatig weg en geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Het is raadzaam om in het voorjaar organische meststof toe te voegen voor een optimale groei.

  Voor deze plant is het aan te raden om een evenwichtige meststof te gebruiken in het voorjaar. Overmatige bemesting kan leiden tot verbranding van de wortels, dus wees voorzichtig met de hoeveelheid mest die wordt gebruikt. Het is belangrijk om de instructies op de verpakking van de meststof te volgen voor de beste resultaten.

  Mulch rondom de plant helpt vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Het beschermt de wortels tegen vorst in de winter en voorkomt dat de grond te snel uitdroogt in de zomer. Kies voor organisch mulch zoals boomschors of compost voor een goede voedingsbron voor de plant.

  Deze plant gedijt het best in neutrale tot licht zure bodems met een pH tussen 6,0 en 7,5. Een te zure of te basische bodem kan problemen veroorzaken voor de plant, zoals moeite met het opnemen van voedingsstoffen. Het is daarom belangrijk om de pH van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Planten zoals deze zijn gevoelig voor bladluizen en schimmels. Om ongedierte te bestrijden, kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes worden ingezet. Ook regelmatig snoeien en zorgen voor goede luchtcirculatie kan helpen bij het voorkomen van plagen.

 • Omschrijving

  Sorbus vilmorinii, ook wel bekend als de Chinese meelbes, is een prachtige kleine boom die vaak wordt gekweekt om zijn sierlijke uitstraling. De boom heeft geveerde bladeren die in de herfst een spectaculaire oranje tot rode kleur krijgen. In het voorjaar bloeit de Sorbus vilmorinii met kleine witte bloemen die een aangename geur verspreiden. Na de bloei vormt de boom kleine rode vruchten die vogels aantrekken. Deze boom gedijt het beste in vruchtbare, goed doorlatende grond en heeft wat bescherming nodig tegen harde wind.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.