Spiraea x arguta

Spiraea

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Spiraea x arguta, ook wel bekend als de bruidskrans, is een bladverliezende struik die bloeit met witte bloemen in de lente. De bloemen groeien in dichte trossen en geven de struik een sierlijke uitstraling. De bladeren zijn groen en ovaalvormig, en verkleuren naar rood in de herfst. Het is een sterke en gemakkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in de volle zon tot halfschaduw. De Spiraea x arguta wordt vaak gebruikt als haagplant of als solitaire struik in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant verliest zijn bladeren in de winter en is dus niet groenblijvend. Deze plant behoort tot de groep van bladverliezende tuinplanten.

  "Spiraea x arguta" is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze tuinplant kan dus temperaturen onder het vriespunt overleven. Het is belangrijk om de plant in de winter goed te beschermen tegen extreme kou.

  Spiraea x arguta is een gemakkelijk te onderhouden plant. Het vereist weinig speciale zorg en kan goed gedijen in verschillende bodemtypes en klimaten. Regelmatig snoeien helpt de plant gezond te houden.

  Voor deze plant is een ruimte nodig van minimaal 1,5 tot 2 meter in de breedte en hoogte. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich goed te ontwikkelen en te groeien. Het is belangrijk om voldoende afstand te houden tot andere planten, zodat ze elkaar niet in de weg zitten.

  "Spiraea x arguta" groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw zal de plant minder goed groeien en mogelijk minder bloemen produceren. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor optimale groei.

  Tuinplanten zoals de Spiraea x arguta hebben normaal gesproken één keer per week water nodig, tenzij het extreem warm en droog is. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de plant voldoende water krijgt.

  Ja, de plant is vlinder- en bijenlokkend door de kleine, witte bloemen die in bloei staan. Deze bloemen bevatten nectar en trekken vlinders en bijen aan. Het is een mooie toevoeging aan de tuin voor het aantrekken van bestuivers.

  Ja, deze plant trekt vlinders en andere bestuivers aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast biedt de plant beschutting en voedsel aan insecten en kleine dieren. Het is dus een waardevolle toevoeging voor een diverse en levendige tuin.

  Deze plant bloeit van april tot mei en de bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt goed in een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer om uitdroging te voorkomen. Zorg voor een goed doorlatende grond voor een gezonde groei.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het is bedoeld als decoratieve tuinplant en niet geschikt voor consumptie. Het kan zelfs giftig zijn bij inname.

  Ja, de "Spiraea x arguta" is geluidsdempend. De dichte bladeren en takken absorberen geluidsgolven en verminderen op die manier geluidsoverlast in de tuin. Het is een ideale plant om rust en privacy te creëren.

 • Om de plant gezond te houden, is het aan te raden om deze direct na de bloei te snoeien. Verwijder dode en beschadigde takken en snoei oude takken weg om de vorm en vitaliteit van de plant te behouden. Snoei de plant tot ongeveer 10 cm boven de grond en verwijder ook eventueel uitgebloeide bloemen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes, om te voorkomen dat de grond uitdroogt. Zorg ervoor dat de grond vochtig is maar niet doorweekt, te veel water kan leiden tot wortelrot. Geef bij voorkeur water in de vroege ochtend of late avond om verdamping te minimaliseren.

  Voor Tuinplanten adviseren wij om potgrond te gebruiken met een luchtige structuur en goede waterdoorlatendheid. Het is belangrijk om regelmatig te bemesten en de planten regelmatig water te geven, zodat ze optimaal kunnen groeien en bloeien. Kies altijd voor kwalitatieve potgrond voor een gezonde en sterke groei van tuinplanten.

  "Spiraea x arguta" gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot hoge vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de bodem licht zuur tot neutraal is en voldoende vochtig blijft. Vermijd zware kleigrond en droge, zanderige grond voor een optimale groei en bloei.

  De plant staat het liefst op een zonnige plek in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de standplaats beschermd is tegen harde wind. De plant kan ook goed gedijen in lichtzure grond.

  Het is raadzaam om de bodem rondom de plant te bedekken met een laag mulch voor extra isolatie tijdens de winter. Daarnaast is het verstandig om vorstgevoelige takken in te binden met bijvoorbeeld jute of fleece. In strenge winters kan het nodig zijn om de plant af te dekken met bijvoorbeeld vliesdoek.

  De plant moet jaarlijks worden gesnoeid na de bloei om de vorm en de gezondheid te bevorderen. Verwijder eventuele dode of beschadigde takken en dun de struik uit. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Tuinplanten hebben gemiddeld genomen niet veel bemesting nodig. Een keer per jaar bemesten in het voorjaar met een algemene meststof is voldoende. Overbemesting kan leiden tot te veel groei en verzwakking van de plant.

  Mulchen is belangrijk bij het kweken van deze plant omdat het helpt om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de grondtemperatuur te reguleren. Gebruik organisch materiaal zoals compost, bladeren of stro om een mulchlaag van ongeveer 5-10 cm aan te brengen rond de basis van de plant. Vernieuw de mulchlaag jaarlijks in het voorjaar voor optimale resultaten.

  De Spiraea x arguta groeit het beste in een neutrale tot licht zure bodem. Een pH-waarde tussen de 6,0 en 7,5 is ideaal voor deze plant. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem te testen voordat je de plant in de grond zet.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kun je gebruik maken van natuurlijke methoden zoals het besproeien met een oplossing van neemolie. Ook kun je regelmatig de plant inspecteren op tekenen van ongedierte en deze handmatig verwijderen. Daarnaast kan het helpen om de plant gezond te houden door voldoende water te geven en de juiste verzorging te bieden.

 • Omschrijving

  Spiraea x arguta, ook wel bekend als de bruidskrans, is een bladverliezende struik die bloeit met witte bloemen in de lente. De bloemen groeien in dichte trossen en geven de struik een sierlijke uitstraling. De bladeren zijn groen en ovaalvormig, en verkleuren naar rood in de herfst. Het is een sterke en gemakkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in de volle zon tot halfschaduw. De Spiraea x arguta wordt vaak gebruikt als haagplant of als solitaire struik in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.