Spiraea betulifolia

Spiraea

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Spiraea betulifolia, ook wel bekend als berberis spirea, is een struik die behoort tot de rozenfamilie. De plant heeft smalle, ovale groene bladeren die in de herfst verkleuren naar een mooie pruimkleur. In de zomer bloeit de Spiraea betulifolia met witte bloemen die in pluimen aan de takken verschijnen. De struik kan tot ongeveer 1,5 meter hoog worden en gedijt goed in zon tot halfschaduw en vochtige, goed doorlatende grond. Spiraea betulifolia is een mooie toevoeging aan een tuinborder of als solitaire plant in de tuin en trekt ook vlinders aan.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Spiraea betulifolia is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst en krijgt nieuwe bladeren in het voorjaar. Het is een bladverliezende tuinplant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -25 gradenelsius. Het is daarom belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorstperiodes. Plaats bijvoorbeeld een mulchlaag rond de plant om de wortels te beschermen.

  Ja, de Spiraea betulifolia is makkelijk in onderhoud. Deze plant heeft weinig speciale zorg nodig en groeit goed op verschillende soorten bodem. Het is een sterke en gezonde plant die weinig aandacht vraagt.

  Spiraea betulifolia heeft gemiddeld een ruimte nodig van 1,5 meter in de breedte en hoogte. Het is belangrijk om de plant voldoende ruimte te geven zodat het goed kan groeien en bloeien. Houd hier rekening mee bij het planten van de Spiraea betulifolia in uw tuin.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het is een sterke en veerkrachtige tuinplant die weinig zonlicht nodig heeft om te gedijen. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig is om de groei te stimuleren.

  Deze plant heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te drassig. In drogere periodes kan vaker water geven nodig zijn.

  Ja, deze plant is inderdaad vlinder- en bijenlokkend. De bloemen van deze plant trekken vlinders en bijen aan door hun nectar en kleurrijke verschijning. Het is een goede keuze voor tuinen die veel verschillende soorten insecten willen aantrekken.

  Ja, Spiraea betulifolia is goed voor biodiversiteit omdat het vlinders en bijen aantrekt met zijn bloemen en nectar. Het biedt ook beschutting en voedsel voor verschillende insecten. Door bij te dragen aan de voedselketen helpt deze plant de biodiversiteit te bevorderen.

  De plant bloeit in de maanden juni en juli en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken. De bloemen zijn klein en wit van kleur.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en zal goed gedijen in een zonnige locatie. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes. De plant kan goed groeien en bloeien in de volle zon.

  Nee, de plant Spiraea betulifolia is niet eetbaar. Het is een tuinplant die voornamelijk wordt gekweekt voor zijn decoratieve bloemen en bladeren. Eetbaarheid wordt niet aanbevolen.

  Ja, de Spiraea betulifolia staat bekend om zijn geluidsdempende eigenschappen. Door de dichte bladeren en takken absorbeert deze plant geluidsgolven, waardoor het geluid in de omgeving wordt verminderd. Het is daarom een goede keuze voor het creëren van een rustige en vredige omgeving in uw tuin.

 • Snoei de plant in het voorjaar direct na de bloei om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de struik uit om luchtcirculatie te bevorderen. Knip de takken tot vlak boven een knop of een zijtak.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is maar niet drassig. Geef water aan de basis van de plant en vermijd bladnatheid om ziektes te voorkomen.

  De plant gedijt het best in vochtige, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond rijk is aan voedingsstoffen en een neutrale pH-waarde heeft. Het regelmatig bemesten van de potgrond zal de groei en bloei van de plant bevorderen.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot hoge vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de bodem vochtig is, maar vermijd te natte omstandigheden om wortelrot te voorkomen. Voeg organisch materiaal toe aan de bodem om de kwaliteit te verbeteren.

  Deze plant geeft de voorkeur aan een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en te bloeien. Bescherm de plant tegen harde wind om schade te voorkomen.

  In de winter kan het raadzaam zijn om de plant te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld stro, dennentakken of vliesdoek rond de plant te leggen. Zorg er ook voor dat de plant goed beschermd is tegen harde wind. Bescherm de wortels van de plant indien nodig door mulch toe te voegen.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende, vochtige grond en volle zon tot halfschaduw. Snoei in de lente dode takken en dun de struik uit om de groei te bevorderen. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Tuinplanten zoals Spiraea betulifolia hebben baat bij bemesting in het voorjaar met een organische meststof. Deze meststof zorgt voor een gezonde groei en bloei van de plant. Het is belangrijk om de bemesting volgens de instructies op de verpakking toe te dienen.

  Mulch kan worden toegepast rond de basis van deze plant om het vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Ook helpt mulch bij het beschermen van de wortels tegen temperatuurschommelingen en bevordert het de groei. Het is belangrijk om een laag van 5-7,5 cm aan te brengen en deze jaarlijks bij te vullen.

  Tuinplanten zoals de Spiraea betulifolia geven de voorkeur aan een zure bodem met een pH-waarde tussen de 5,5 en 6,5. Een zure bodem zorgt ervoor dat de plant de juiste voedingsstoffen kan opnemen en gezond kan groeien. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aanpassingen te maken.

  Bij het bestrijden van ongedierte bij tuinplanten is het belangrijk om regelmatig te inspecteren op luizen, spint en bladluizen. Maak gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen of lok natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen om het ongedierte te bestrijden. Besproei de plant regelmatig met water om de plaag onder controle te houden.

 • Omschrijving

  Spiraea betulifolia, ook wel bekend als berberis spirea, is een struik die behoort tot de rozenfamilie. De plant heeft smalle, ovale groene bladeren die in de herfst verkleuren naar een mooie pruimkleur. In de zomer bloeit de Spiraea betulifolia met witte bloemen die in pluimen aan de takken verschijnen. De struik kan tot ongeveer 1,5 meter hoog worden en gedijt goed in zon tot halfschaduw en vochtige, goed doorlatende grond. Spiraea betulifolia is een mooie toevoeging aan een tuinborder of als solitaire plant in de tuin en trekt ook vlinders aan.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.