Stachyurus praecox

Overig heesters

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Stachyurus praecox is een bladverliezende struik die bekend staat om zijn opvallende hangende trossen met geelgroene bloemen in het vroege voorjaar. De bloemen geven een zoete geur af en trekken bestuivende insecten aan. De plant gedijt het beste in een vochtige, goed doorlatende bodem en een halfschaduwrijke locatie. In de zomer geven de ovaalvormige bladeren een mooie groene uitstraling aan de tuin. Stachyurus praecox is een mooie toevoeging aan tuinen vanwege zijn opvallende bloemen en aantrekkelijke blad.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Stachyurus praecox is niet groenblijvend. Deze plant verliest zijn bladeren in de herfst en winter. Het is een bladverliezende tuinplant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden de plant bij strenge vorst te beschermen met bijvoorbeeld een mulchlaag. In de winter kan de plant zijn blad verliezen, maar zal in het voorjaar weer uitlopen.

  Ja, de plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Zolang de plant voldoende water, licht en voedingsstoffen krijgt, zal hij goed gedijen. Regelmatig snoeien kan helpen om de plant gezond en mooi te houden.

  De "Stachyurus praecox" heeft voldoende ruimte nodig om zich te ontwikkelen en te groeien. Het is aanbevolen om de plant op een afstand van ongeveer 1 tot 1,5 meter van andere planten te plaatsen. Daarnaast heeft de plant ruimte nodig voor zijn wortelstelsel om zich goed te kunnen verankeren.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw en kan ook gedijen in halfschaduw. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende vochtige en goed doorlatende grond voor optimale groei. Het is een mooie toevoeging aan de tuin, vooral onder bomen waar weinig zonlicht doorkomt.

  De plant Stachyurus praecox heeft wekelijks water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, want dit kan leiden tot wortelrot.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de opvallende bloemen en de zoete geur die ze verspreiden. Dit maakt het een mooie toevoeging aan de tuin om deze belangrijke bestuivers aan te trekken.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat hij bijen en vlinders aantrekt met zijn bloemen. Daarnaast kan de plant beschutting bieden aan kleine dieren in de tuin. Het toevoegen van deze plant aan je tuin kan dus bijdragen aan een divers ecosysteem.

  Deze plant bloeit in maart en april en de bloeiperiode duurt ongeveer vier tot zes weken.

  Deze plant kan goed tegen volle zon, maar het is belangrijk om voldoende water te geven tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen felle middagzon.

  Nee, de plant Stachyurus praecox is niet eetbaar. Het is een tuinplant die voornamelijk wordt gekweekt vanwege zijn sierlijke bloemen en bladeren. Het consumeren van de plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, de plant heeft dichte bladeren die geluid kunnen absorberen. Hierdoor kan de plant een bijdrage leveren aan het dempen van geluid in de omgeving.

 • Snoei Stachyurus praecox bij voorkeur na de bloei om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en knip eventueel een derde van de oude takken weg om de plant te verjongen. Gebruik scherp snoeigereedschap om schade te voorkomen en zorg voor een goede luchtcirculatie.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet doorweekt. Vermijd het besproeien van de bladeren om schimmelziekten te voorkomen.

  Gebruik bij voorkeur een goed doorlatende potgrond die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Voeg regelmatig meststoffen toe om de groei en bloei van de plant te bevorderen.

  De plant gedijt het beste in een goed doorlatende en vochtige bodem. Zorg voor een humusrijke en neutrale tot zure bodem voor optimale groei. Vermijd bodems die snel uitdrogen of te nat blijven staan.

  De plant gedijt het beste op een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een beschutting tegen harde wind en kies een vochtige, goed doorlatende grond. Vermijd te felle zon en droge grond om de plant gezond te houden.

  Voor de winterbescherming van deze plant is het aan te raden om de wortels te bedekken met een dikke laag mulch of bladeren. Zorg ervoor dat de plant voldoende vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels te nat worden. In strenge winterse omstandigheden kan het ook nuttig zijn om de plant af te dekken met een ademende doek of jutezak.

  De plant dient jaarlijks gesnoeid te worden na de bloei. Zorg voor een goed doorlatende grond en voldoende vochtigheid. Bescherm de plant in de winter tegen vorst.

  Gebruik een algemene meststof voor bloeiende struiken in het voorjaar. Vermijd te veel stikstof, wat de bloei kan verminderen. Voeg organische meststoffen toe in het najaar voor een gezonde groei.

  Mulchen is gunstig voor deze tuinplant, het helpt om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de wortels te beschermen tegen extreme temperaturen. Gebruik een laag organisch materiaal zoals compost, boomschors of houtsnippers rond de plant, maar houd de mulch weg van de stengels om schimmelgroei te voorkomen. Het is raadzaam om de mulchlaag regelmatig te vernieuwen om de voordelen te behouden.

  De Stachyurus praecox groeit het beste in zure tot neutrale bodems. Het is belangrijk dat de zuurgraad van de bodem tussen de 5,5 en 7,5 ligt. Het regelmatig testen van de bodem kan helpen om de juiste zuurgraad te behouden voor optimale groei.

  Het is belangrijk om regelmatig de plant te inspecteren op ongedierte. Bij een plaag kunnen natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of zeepwater effectief zijn. Houd de plant gezond en vitaal door regelmatig te bemesten en voldoende water te geven.

 • Omschrijving

  Stachyurus praecox is een bladverliezende struik die bekend staat om zijn opvallende hangende trossen met geelgroene bloemen in het vroege voorjaar. De bloemen geven een zoete geur af en trekken bestuivende insecten aan. De plant gedijt het beste in een vochtige, goed doorlatende bodem en een halfschaduwrijke locatie. In de zomer geven de ovaalvormige bladeren een mooie groene uitstraling aan de tuin. Stachyurus praecox is een mooie toevoeging aan tuinen vanwege zijn opvallende bloemen en aantrekkelijke blad.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.