Stephanandra incisa 'Crispa'

Stephanandra

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Stephanandra incisa 'Crispa' is een sierlijke en compacte bladverliezende heester die maximaal 50-60 cm hoog kan worden. De bladeren zijn diep ingesneden en hebben een opvallend gekruld en gegolfd uiterlijk, vandaar de naam 'Crispa'. In de lente en zomer heeft de plant frisgroene bladeren die in de herfst verkleuren naar oranje en rood. De Stephanandra incisa 'Crispa' gedijt het beste in vochtige en goed doorlatende grond en kan goed geplant worden in borders, rotstuinen of als bodembedekker. Deze plant is winterhard en trekt met zijn bijzondere bladstructuur en herfstkleur zeker de aandacht in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, 'Stephanandra incisa 'Crispa' is niet groenblijvend. Het is een bladverliezende tuinplant.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant bij strenge vorst te beschermen. Zorg voor een goede beschutting tegen koude wind en vorst.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. De plant gedijt goed in de meeste bodemsoorten en heeft weinig last van ziektes of plagen. Regelmatig snoeien bevordert de gezondheid en vorm van de plant.

  Voor deze tuinplant is het aan te raden om ongeveer 50 tot 60 centimeter ruimte vrij te houden. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt. Het is ook belangrijk om de omliggende planten niet te dichtbij te plaatsen.

  De Stephanandra incisa 'Crispa' groeit goed in de schaduw. Het is een plant die goed gedijt met weinig zonlicht. Het is dus geen probleem om deze plant in de schaduw te laten groeien.

  De Stephanandra incisa 'Crispa' heeft gemiddeld eens per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemvochtigheid. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden, maar niet te drassig. Giet water aan de basis van de plant en vermijd bladnat.

  Stephanandra incisa 'Crispa' is een tuinplant die vlinders en bijen kan aantrekken vanwege de bloemen en nectar die het produceert. Het is een mooie toevoeging aan een tuin om deze nuttige bestuivers aan te trekken. Planten met veel bloemen en nectar hebben vaak een grote aantrekkingskracht op vlinders en bijen.

  Ja, Stephanandra incisa 'Crispa' is goed voor de biodiversiteit omdat het insecten aantrekt met zijn bloemen en bladeren. Daarnaast biedt het beschutting en voedsel voor verschillende diersoorten. Planten zoals deze dragen bij aan een gevarieerde en gezonde tuinomgeving.

  De plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  De plant kan beter gedijen in de halfschaduw tot schaduw. Direct zonlicht kan leiden tot verbranding van de bladeren. Het is dus aan te raden om de plant te beschermen tegen de volle zon.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant die voornamelijk wordt gebruikt vanwege de sierwaarde van de bladeren en bloemen. Het consumeren van de plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, Stephanandra incisa 'Crispa' heeft een dichte begroeiing en kan helpen bij het absorberen van geluid. Het kan dus als geluidsdempend worden beschouwd in de tuin.

 • Stephanandra incisa 'Crispa' kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar, wanneer de plant net begint uit te lopen. Verwijder dode of beschadigde takken en knip de takken terug tot gewenste lengte om de vorm van de plant te behouden. Zorg ervoor dat de snoeischaar scherp is om schade aan de plant te voorkomen.

  Het is belangrijk om de grond regelmatig vochtig te houden, vooral tijdens droge periodes. Geef de plant water bij de wortels en vermijd natte bladeren om schimmelvorming te voorkomen. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond en pas het water geven aan op basis van de behoeften van de plant.

  Voor de Stephanandra incisa 'Crispa' is het aan te raden om te planten in goed doorlatende potgrond. De grond moet vochtig worden gehouden maar niet te nat. Het is belangrijk om regelmatig te bemesten tijdens het groeiseizoen.

  De Stephanandra incisa 'Crispa' gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond. De bodem moet licht zuur tot neutraal zijn en rijk aan organisch materiaal. Het is belangrijk om de grond regelmatig te bemesten en te voorzien van voldoende voedingstoffen.

  De plant gedijt het beste op een plek in de halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een vochtige en goed doorlatende grond. Bescherm de plant tegen harde wind om verwelking van de bladeren te voorkomen.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om ze in de winter te beschermen tegen vorst. Dit kan gedaan worden door de plant af te dekken met een dikke laag mulch of bladeren. Ook is het aan te raden om gevoelige planten dicht bij een muur te planten voor extra warmte en bescherming.

  De plant vereist regelmatige snoei om zijn vorm te behouden. Het is belangrijk om uitgebloeide bloemen en dode takken te verwijderen. Daarnaast heeft de plant behoefte aan een goed doorlatende grond en regelmatig water.

  De Stephanandra incisa 'Crispa' heeft behoefte aan een regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen om gezond te blijven. Gebruik een meststof die speciaal is ontwikkeld voor tuinplanten om de plant van voldoende voedingsstoffen te voorzien. Let op de dosering en frequentie volgens de aanwijzingen op de verpakking.

  Mulchen helpt om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Gebruik organisch materiaal zoals compost of boomschors. Breng een laag mulch aan rond de plant, maar laat ruimte vrij rond de stam om verstikking te voorkomen.

  Deze plant geeft de voorkeur aan een neutrale tot licht zure bodem. Een pH-waarde tussen de 6 en 7 is ideaal voor een gezonde groei. Zorg ervoor dat de bodem goed doorlatend is.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij Tuinplanten kunnen natuurlijke methoden zoals het mengen van knoflook en ui in water worden gebruikt. Ook kunnen roofdieren zoals lieveheersbeestjes worden geïntroduceerd om ongedierte te bestrijden. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de tuin te inspecteren op tekenen van ongedierte en indien nodig actie te ondernemen.

 • Omschrijving

  Stephanandra incisa 'Crispa' is een sierlijke en compacte bladverliezende heester die maximaal 50-60 cm hoog kan worden. De bladeren zijn diep ingesneden en hebben een opvallend gekruld en gegolfd uiterlijk, vandaar de naam 'Crispa'. In de lente en zomer heeft de plant frisgroene bladeren die in de herfst verkleuren naar oranje en rood. De Stephanandra incisa 'Crispa' gedijt het beste in vochtige en goed doorlatende grond en kan goed geplant worden in borders, rotstuinen of als bodembedekker. Deze plant is winterhard en trekt met zijn bijzondere bladstructuur en herfstkleur zeker de aandacht in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.