Syringa x persica

Syringa

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Syringa x persica is een heester die behoort tot de familie Oleaceae en wordt ook wel Perzische sering genoemd. Deze plant heeft lancetvormige bladeren en produceert geurende bloemtrossen in tinten van lila tot lichtpaars. De bloeiperiode van Syringa x persica is in het voorjaar en de bloemen trekken vlinders aan. Het is een winterharde plant die goed gedijt in de volle zon en goed doorlatende grond. Deze soort wordt vaak gebruikt in borders, als solitair of als informele haag.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend en verliest zijn blad in de herfst. Het is een bladverliezende tuinplant die in de winter kaal zal zijn.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorstperiodes. Het is aan te raden om de plant af te dekken met mulch of een beschermende laag stro.

  Deze plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende zonlicht. Snoei indien nodig om de vorm en grootte van de plant te behouden.

  De Tuinplant heeft voldoende ruimte nodig om zich goed te ontwikkelen, het is aan te raden om minimaal 2 meter ruimte te voorzien tussen andere planten. De wortels groeien diep, dus zorg voor voldoende grondoppervlakte. De plant bloeit het best in een ruime en zonnige omgeving.

  De Syringa x persica heeft veel zonlicht nodig om goed te groeien en te bloeien. In de schaduw zal de plant minder goed groeien en bloeien. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te zetten.

  De plant heeft twee tot drie keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Houd in de gaten dat de plant niet uitdroogt tijdens warme periodes.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan met zijn geurige bloemen. Het is een ideale toevoeging aan een tuin om deze bestuivers aan te trekken.

  Syringa x persica is een plantensoort die niet bijdraagt aan de biodiversiteit omdat het een gecultiveerde tuinplant is en vaak niet inheems is. Het is belangrijk om inheemse planten te kiezen om de biodiversiteit te bevorderen. Het is beter om te kiezen voor planten die nectar en voedsel leveren voor lokale insecten en dieren.

  De Syringa x persica bloeit in de maanden mei en juni. De bloei kan ongeveer 2 tot 3 weken duren.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een plek met veel zonlicht. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme of droge periodes. Ze zijn dus zeer geschikt voor tuinen met veel zonlicht.

  Nee, de bloemen en bladeren van deze plant zijn niet eetbaar. Het wordt aanbevolen om deze plant niet in te nemen. Het is beter om alleen eetbare planten te consumeren.

  Ja, de Syringa x persica plant staat erom bekend geluiden te dempen door zijn dikke bladeren en dichte groei. Dit maakt het een ideale plant om geluidsoverlast te verminderen in de tuin.

 • Deze plant dient jaarlijks na de bloei gesnoeid te worden om de vorm en de bloei te behouden. Verwijder oude takken en knip zwakke scheuten weg om de groei te bevorderen. Snoei ongeveer een derde van de takken tot bij de basis om de plant gezond te houden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en voorkom dat de wortels langdurig in natte grond staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en vermijd het blad te besproeien.

  Voor Tuinplanten zoals deze plant is het ideaal om gebruik te maken van potgrond met een goede drainage. Kies voor een speciale potgrond voor bloeiende planten om de bloei te bevorderen. Geef regelmatig water en zorg ervoor dat de potgrond niet uitdroogt.

  De bodem moet goed doorlatend zijn en rijk aan voedingsstoffen om de groei en bloei van deze plant te bevorderen. Zorg ervoor dat de bodem een neutrale tot licht alkalische pH heeft. Het is belangrijk om regelmatig de bodem te bemesten om de plant gezond te houden.

  De plant gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de plant voldoende licht krijgt voor een optimale groei en bloei. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, om wortelrot te voorkomen.

  Tijdens de winter kan het helpen om de plant te beschermen door mulch rond de basis te leggen, om de wortels warm te houden. Ook kun je een windscherm plaatsen om de plant te beschermen tegen koude wind. Zorg er daarnaast voor dat de plant goed water krijgt voordat de vorst begint.

  De plant moet jaarlijks gesnoeid worden direct na de bloei. Verwijder oude takken en snoei eventueel te lange scheuten. Geef de plant regelmatig water en voeding voor een goede groei en bloei.

  Syringa x persica vereist een regelmatige bemesting met een evenwichtige meststof tijdens het groeiseizoen om gezonde groei en bloei te bevorderen. Gebruik bij voorkeur een meststof speciaal ontwikkeld voor bloeiende planten en volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering. Overbemesting moet worden vermeden, omdat dit schade aan de plant kan veroorzaken.

  Mulch helpt bij het vasthouden van vocht en het onderdrukken van onkruid rondom deze plant. Het beschermt ook de wortels tegen extreme temperaturen en voedt de grond na verloop van tijd. Mulch moet elk voorjaar opnieuw worden aangebracht om de voordelen te behouden.

  De zuurgraad van de bodem voor de Tuinplanten moet neutraal tot licht zuur zijn. Het is belangrijk om regelmatig de pH-waarde van de bodem te controleren en indien nodig bij te stellen met kalk of zwavel. Een goede zuurgraad zorgt voor een gezonde groei en bloei van planten.

  Probeer bladluizen te bestrijden met een milieuvriendelijke zeepoplossing of door natuurlijke vijanden aan te trekken, zoals lieveheersbeestjes. Controleer regelmatig op andere plagen, zoals spintmijten of rupsen, en verwijder ze handmatig of gebruik een biologisch bestrijdingsmiddel. Houd de plant gezond door regelmatig te bemesten en water te geven, zodat deze beter bestand is tegen plagen.

 • Omschrijving

  Syringa x persica is een heester die behoort tot de familie Oleaceae en wordt ook wel Perzische sering genoemd. Deze plant heeft lancetvormige bladeren en produceert geurende bloemtrossen in tinten van lila tot lichtpaars. De bloeiperiode van Syringa x persica is in het voorjaar en de bloemen trekken vlinders aan. Het is een winterharde plant die goed gedijt in de volle zon en goed doorlatende grond. Deze soort wordt vaak gebruikt in borders, als solitair of als informele haag.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.