Syringa vulgaris 'Charles X'

Syringa

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Syringa vulgaris 'Charles X' is een prachtige lila met dieprode bloemen die sterk geurend zijn en vlinders en bijen aantrekken. Deze struik kan wel 3 tot 4 meter hoog worden en bloeit in de late lente tot vroege zomer. 'Charles X' is een winterharde en gemakkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in de zon of halfschaduw. De grijsgroene bladeren vormen een mooi contrast met de opvallende bloemen. Deze lila is een aanwinst voor elke tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant Syringa vulgaris 'Charles X' is niet groenblijvend. Het verliest zijn blad in de herfst en kan kaal worden in de winter. Het is een bladverliezende tuinplant.

  De plant Syringa vulgaris 'Charles X' is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Deze tuinplant kan dus goed overleven in koudere temperaturen. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij langdurige strenge vorst.

  "Syringa vulgaris 'Charles X'" is over het algemeen vrij eenvoudig te onderhouden. Zorg voor voldoende zonlicht en regelmatig water geven is voldoende om deze plant gezond te houden. Snoei de plant na de bloei om de vorm en bloei te bevorderen.

  Deze plant heeft een ruimte nodig van minstens 2 tot 3 meter in de breedte en hoogte. Zorg ervoor dat er voldoende luchtstroom is rondom de plant om schimmelziektes te voorkomen. Overweeg om de plant te snoeien om de groei onder controle te houden.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of in lichte schaduw. Het kan minder goed groeien in diepe schaduw. Zorg voor voldoende zonlicht voor een gezonde groei en bloei.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes in de zomer. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond en geef water indien nodig. Over het algemeen is het goed om de plant 1-2 keer per week water te geven.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de geur en nectarrijke bloemen. Het zal zeker insecten aantrekken en bijdragen aan de biodiversiteit in de tuin. Het is een waardevolle toevoeging voor tuinen die insecten willen aantrekken.

  Deze plant trekt bestuivers aan, zoals bijen en vlinders, die helpen bij de bestuiving van andere planten. Dit draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast biedt de plant beschutting aan kleine dieren, zoals vogels.

  De plant bloeit van mei tot juni en de bloei kan ongeveer 2 tot 3 weken duren.

  Ja, Syringa vulgaris 'Charles X' kan goed tegen de volle zon. Het is een sterke tuinplant die goed gedijt in zonnige omstandigheden. Zorg wel voor voldoende water bij warm weer.

  Nee, de Syringa vulgaris 'Charles X' is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om de bloemen, bladeren of andere delen van deze plant te consumeren. Het is beter om deze plant puur als decoratieve tuinplant te gebruiken.

  Ja, de bladeren en bloemen van deze plant kunnen helpen om geluid te absorberen en dempen door geluidstrillingen te absorberen en te weerkaatsen. Dit kan helpen om geluidsoverlast te verminderen in de directe omgeving van de plant. Planten in het algemeen hebben een positief effect op geluidsdemping in de tuin.

 • Deze plant dient na de bloei gesnoeid te worden. Verwijder dode, zieke of beschadigde takken en snoei indien nodig de kruin lichtjes bij om de vorm te behouden. Het beste moment om te snoeien is in de zomermaanden.

  Het is belangrijk om regelmatig water te geven aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Vermijd het water geven van de bladeren om schimmelziekten te voorkomen.

  Deze plant doet het goed in vruchtbare en goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de pot voldoende afwateringsgaten heeft om wortelrot te voorkomen. Voeg regelmatig voeding toe voor een gezonde groei en bloei.

  De plant groeit het beste in goed doorlatende, vochtige grond met een pH-waarde tussen 6,5 en 7,5. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei en bloei. Vermijd zware, compacte grond om wateroverlast te voorkomen.

  De plant gedijt het beste op een zonnige locatie in vochtige, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant beschutting heeft tegen harde wind. Deze plant is geschikt voor in de tuin en kan het best geplant worden in de volle grond.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door mulch of beschermende doeken aan te brengen. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Snoei de plant in het late voorjaar om nieuwe groei te stimuleren.

  De plant moet jaarlijks gesnoeid worden na de bloei om de vorm te behouden. Zorg voor een goede drainage om wortelrot te voorkomen. Bemest de plant in het voorjaar en geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Tuinplanten zoals deze hebben behoefte aan een voedzame bemesting in het voorjaar, met een speciale meststof voor bloeiende planten. Geef de plant geen extra meststoffen tijdens de bloeiperiode om overbemesting te voorkomen. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig wordt verdeeld rond de plant en water goed na bemesting.

  Mulch is belangrijk voor het vasthouden van vocht en het onderdrukken van onkruid bij tuinplanten. Door een laag organisch materiaal rondom de plant aan te brengen, wordt de bodemtemperatuur gereguleerd en blijft de grondstructuur gezond. Het is aan te raden om jaarlijks een nieuwe laag mulch aan te brengen voor optimale groeiomstandigheden.

  De Syringa vulgaris 'Charles X' gedijt het beste in een neutrale tot lichtzure bodem. Een pH-waarde tussen de 6 en 7 is ideaal voor deze tuinplant. Zorg voor een goede drainage om wortelrot te voorkomen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant is het belangrijk om regelmatig de bladeren en stelen te controleren op aanwezigheid van luizen, rupsen en bladkevers. Het is aan te raden om insecticiden te gebruiken om ongedierte te bestrijden. Een goede preventieve maatregel is om de planten gezond te houden door regelmatig water te geven en te bemesten.

 • Omschrijving

  De Syringa vulgaris 'Charles X' is een prachtige lila met dieprode bloemen die sterk geurend zijn en vlinders en bijen aantrekken. Deze struik kan wel 3 tot 4 meter hoog worden en bloeit in de late lente tot vroege zomer. 'Charles X' is een winterharde en gemakkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in de zon of halfschaduw. De grijsgroene bladeren vormen een mooi contrast met de opvallende bloemen. Deze lila is een aanwinst voor elke tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.