Tamarix ramosissima

Tamarix

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Tamarix ramosissima, ook wel bekend als de tamarisk, is een struikachtige plant die tot 5 meter hoog kan groeien met een spreidende groeiwijze. Deze plant heeft fijne naaldachtige bladeren en produceert roze tot witte bloemen in pluimen tijdens de zomermaanden. De tamarisk gedijt goed in droge en zanderige omgevingen en verdraagt goed zout en winderige omstandigheden. Deze plant staat bekend om zijn invasieve groei in sommige gebieden en kan moeilijk te bestrijden zijn. De tamarix wordt vaak gebruikt als windscherm of als decoratieve plant in tuinen en parken.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant behoort niet tot de groenblijvende soorten. Tamarix ramosissima verliest zijn bladeren in de herfst en blijft kaal tot in het voorjaar.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorst. De plant kan goed groeien in Nederlandse tuinen.

  "Tamarix ramosissima" is een makkelijk te onderhouden plant die geschikt is voor een zonnige plek in de tuin. Deze plant vereist weinig water en snoeiwerk, waardoor het een ideale keuze is voor tuiniers die op zoek zijn naar een onderhoudsarme optie.

  Tamarix ramosissima heeft ongeveer 2 tot 4 meter ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Het is belangrijk om voldoende afstand te houden tussen andere planten om overbevolking te voorkomen. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt voor optimale groei.

  De plant groeit het beste in de volle zon en zal minder goed gedijen in de schaduw. Het is aan te raden om de plant op een zonnige locatie te planten voor een optimale groei en bloei. In de schaduw kan de groei belemmerd worden en kan de plant minder goed bloeien.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden, maar let op dat de wortels niet te lang in natte grond staan om wortelrot te voorkomen.

  Ja, de plant staat erom bekend vlinders en bijen aan te trekken met zijn bloemen. Het is een goede keuze voor tuinen die willen bijdragen aan de biodiversiteit en het behoud van bestuivende insecten. De bloemen zijn rijk aan nectar en zorgen voor een aantrekkelijke voedselbron voor vlinders en bijen.

  "Tamarix ramosissima" is een invasieve soort die de biodiversiteit inheemse planten bedreigt door het creëren van dichte monoculturen en het verdringen van inheemse soorten. Het is daarom niet goed voor de biodiversiteit om deze plant in de tuin te houden. Het is beter om te kiezen voor inheemse planten die de biodiversiteit bevorderen.

  De plant bloeit van mei tot en met september en de bloei duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is een sterke plant die gedijt in zonnige en droge omstandigheden. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven bij extreme hitte.

  Nee, "Tamarix ramosissima" is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant en wordt niet gebruikt als voedselbron voor mensen. Het is belangrijk om alleen planten te eten die bekend en veilig zijn voor consumptie.

  Ja, Tamarix ramosissima heeft het vermogen om geluid te dempen vanwege de dichte groei en het gebladerte. Het werkt als een natuurlijke geluidsisolator. Het kan dus helpen bij het verminderen van geluidsoverlast in uw tuin.

 • Tamarisk wordt het best in het voorjaar gesnoeid om dode of beschadigde takken te verwijderen en de vorm te behouden. Snoei tot net boven een knop of nieuwe scheut om de groei te bevorderen. Zaailingen en uitlopers kunnen het hele jaar door worden verwijderd.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Houd rekening met de hoeveelheid regenwater die de plant al ontvangt.

  Tamarix ramosissima gedijt het best in goed doorlatende potgrond met een licht zure pH-waarde. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat wordt. Een mengsel van potgrond met zand en compost is ideaal voor deze plant.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond en kan zowel zure als alkalische bodems verdragen. Het is belangrijk dat de bodem niet te vochtig is, omdat de plant gevoelig is voor wortelrot. Het toevoegen van organisch materiaal kan de bodemkwaliteit verbeteren en de plant helpen groeien.

  De Tamarix ramosissima gedijt het beste op een zonnige standplaats en kan zowel in de volle grond als in een pot groeien. De plant heeft geen speciale bodemvereisten, maar verkiest een goed doorlatende grond. Deze tuinplant kan zowel in een beschutte als winderige omgeving groeien.

  Om Tamarix ramosissima te beschermen tegen vorst in de winter, kan je een dikke laag mulch rond de wortels aanbrengen. Daarnaast kan je de plant beschermen met een plantenhoes of vliesdoek tijdens koude periodes. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water heeft gekregen voordat de vorst begint.

  De plant heeft maar weinig onderhoud nodig en is vrij eenvoudig te verzorgen. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Snoei eventuele dode of beschadigde takken in het voorjaar voor een gezonde groei.

  Deze plant heeft weinig bemesting nodig en kan groeien in arme, droge grond. Het is aan te raden om in het voorjaar organische meststoffen toe te voegen om de groei te stimuleren. Het is belangrijk om de plant niet te overbemesten om te voorkomen dat deze gaat woekeren.

  Mulch is een laag van organisch materiaal die wordt aangebracht rond planten om vocht vast te houden en onkruidgroei te voorkomen. Het kan bestaan uit bladeren, stro, boomschors of andere natuurlijke materialen en helpt de grond te beschermen en gezond te houden. Het wordt meestal jaarlijks vernieuwd om de planten te ondersteunen en de tuin netjes te houden.

  Tamarix ramosissima gedijt het beste in neutrale tot licht zure bodems met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,5. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en niet te nat wordt. De plant kan niet goed groeien in zeer zure grond.

  De plant Tamarix ramosissima is gevoelig voor aanvallen van bladluizen en spint. Om deze plagen te bestrijden, kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen worden ingezet. Daarnaast kan regelmatig besproeien met water en eventueel insecticiden gebruikt worden om ongedierte te bestrijden.

 • Omschrijving

  De Tamarix ramosissima, ook wel bekend als de tamarisk, is een struikachtige plant die tot 5 meter hoog kan groeien met een spreidende groeiwijze. Deze plant heeft fijne naaldachtige bladeren en produceert roze tot witte bloemen in pluimen tijdens de zomermaanden. De tamarisk gedijt goed in droge en zanderige omgevingen en verdraagt goed zout en winderige omstandigheden. Deze plant staat bekend om zijn invasieve groei in sommige gebieden en kan moeilijk te bestrijden zijn. De tamarix wordt vaak gebruikt als windscherm of als decoratieve plant in tuinen en parken.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.