Tilia cordata

Tilia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Tilia cordata, ook wel bekend als de winterlinde, is een boomsoort met een ronde kroon en hartvormige bladeren die een frisgroene kleur hebben. De boom kan tot wel 25 meter hoog worden en bloeit in de zomerperiode met geurige en honingrijk bloemen die insecten aantrekken. De bast van de Tilia cordata is glad en grijsbruin van kleur, en heeft een kenmerkende geur. Deze boomsoort staat bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen en wordt vaak gebruikt in traditionele geneeskunde. De Tilia cordata gedijt goed in gematigde klimaten en is een sierlijke toevoeging aan parken en tuinen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de herfst. Het is een bladverliezende tuinplant.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorst. Deze plant kan goed gedijen in ons gematigde klimaat.

  Ja, de Tilia cordata is een makkelijk te onderhouden plant. Hij gedijt goed in rijke, goed doorlatende grond en heeft niet veel extra zorg nodig. Regelmatig water geven en enkele keren per jaar bemesten is voldoende om de plant gezond te houden.

  Tilia cordata heeft veel ruimte nodig om goed te groeien en zich te ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zijn wortels uit te breiden en omhoog te groeien. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant en plant deze op een geschikte afstand van andere planten.

  De plant groeit het best in de volle zon of halfschaduw. Het is niet ideaal om te groeien in de schaduw. Voor een optimale groei en bloei heeft de plant voldoende zonlicht nodig.

  De Tuinplanten heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Het is belangrijk dat de grond goed vochtig blijft maar niet te nat wordt. Houd de grond vochtig door regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  Ja, Tilia cordata is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectar en het stuifmeel dat het produceert. Het trekt ook andere bestuivende insecten aan zoals hommels en zweefvliegen. Het is een waardevolle plant voor bestuivers in de tuin.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit, omdat het nectar en stuifmeel levert voor bijen en andere insecten. Daarnaast biedt het ook schuilplaatsen en voedsel voor vogels en kleine zoogdieren. Planten die goed zijn voor biodiversiteit dragen bij aan het behoud van een gezond ecosysteem.

  Deze plant bloeit in de maanden juni en juli. De bloei kan ongeveer 2 tot 3 weken duren.

  De plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer. Het kan goed groeien in volle zon.

  Ja, de bladeren en bloemen van deze plant zijn eetbaar. Ze worden soms gebruikt in salades, siropen of theeën. Het is belangrijk om alleen bladeren en bloemen van onbespoten planten te consumeren.

  ja, deze plant staat bekend om zijn geluidsdempende eigenschappen dankzij de dichte bladeren en takken. Het kan helpen om geluidsoverlast te verminderen in uw tuin of op uw terras. Het is een goede keuze voor het creëren van een rustige en vredige omgeving.

 • Snoei de plant in het late voorjaar of vroege zomer om de vorm te behouden en nieuwe groei te stimuleren. Verwijder dode, beschadigde of zieke takken en knip terug tot de hoofdtak. Houd de plant regelmatig bij om hem gezond en compact te houden.

  Geef regelmatig water aan deze plant en zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is. Het is belangrijk om de plant niet te laten uitdrogen, maar ook niet te veel water te geven. Regelmatig controleren of de grond vochtig genoeg is, is essentieel voor de gezondheid van de plant.

  De Tilia cordata gedijt goed in vochtige, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond licht zuur tot neutraal is. Het regelmatig controleren van de vochtigheid van de potgrond is belangrijk voor een gezonde groei van de plant.

  Voor deze plant is het belangrijk dat de bodemvochtigheid goed is en dat de grond goed water doorlaat zodat er geen wateroverlast ontstaat. De plant gedijt het beste in humusrijke en voedzame grond. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat zodat de plant gezond kan groeien.

  De standplaats van deze plant is het best in de volle zon of halfschaduw. Zorg voor doorlatende grond en vermijd wateroverlast. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Om Tilia cordata te beschermen tegen vorst in de winter, kunnen mulch of compost rond de wortels worden aangebracht om de grond te isoleren. Daarnaast kunnen de takken en stam worden ingepakt met bijvoorbeeld jute of bubbeltjesplastic om ze te beschermen tegen strenge vorst. Zorg er ook voor dat de plant goed water krijgt voordat de vorst begint, zodat deze goed gehydrateerd de winter ingaat.

  De plant moet jaarlijks gesnoeid worden om een mooie vorm te behouden. Zorg voor voldoende water, vooral tijdens droge periodes. Bemest de plant in het voorjaar voor een goede groei.

  Voed de plant in het voorjaar met organische mest voor een gezonde groei. Gebruik een meststof met een hoger kaliumgehalte om de bloei te bevorderen. Let op dat je niet te veel meststof gebruikt om overbemesting te voorkomen.

  Mulch is een laag organisch materiaal die wordt aangebracht rondom planten om de bodem vochtig te houden, onkruidgroei te beperken en de grond te beschermen tegen extreme temperaturen. Het kan bestaan uit onder andere boomschors, bladeren, stro en compost. Het is belangrijk om de mulchlaag regelmatig te vervangen en voldoende ruimte rondom de stam van de plant vrij te houden.

  De bodem voor de Tilia cordata dient licht zuur tot neutraal te zijn (pH 5,5-7). Het is belangrijk dat de grond goed waterdoorlatend is en niet te nat wordt. Zorg voor een goede drainage om wortelrot te voorkomen.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij deze tuinplant kun je gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen, zoals lieveheersbeestjes of aaltjes. Zorg daarnaast voor een goede beluchting en voorkom dat de planten te dicht op elkaar staan om zo schimmel- en insectenplagen te voorkomen. Het regelmatig controleren en verwijderen van aangetaste bladeren helpt om plagen tijdig te signaleren en aan te pakken.

 • Omschrijving

  De Tilia cordata, ook wel bekend als de winterlinde, is een boomsoort met een ronde kroon en hartvormige bladeren die een frisgroene kleur hebben. De boom kan tot wel 25 meter hoog worden en bloeit in de zomerperiode met geurige en honingrijk bloemen die insecten aantrekken. De bast van de Tilia cordata is glad en grijsbruin van kleur, en heeft een kenmerkende geur. Deze boomsoort staat bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen en wordt vaak gebruikt in traditionele geneeskunde. De Tilia cordata gedijt goed in gematigde klimaten en is een sierlijke toevoeging aan parken en tuinen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.