Tilia platyphyllos 'Rubra'

Tilia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Tilia platyphyllos 'Rubra' is een cultivar van de zomerlinde met opvallend roodachtige bladeren. Deze boom kan tot 25 meter hoog worden en heeft een kegelvormige kroon. In de zomer bloeit de Tilia platyphyllos 'Rubra' met geurende bloemen die veel bijen aantrekken. Het blad van deze boom is hartvormig en de schors is grijsbruin en gegroefd. Het is een mooie en opvallende boom voor in parken en tuinen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Het verliest in de herfst zijn bladeren en krijgt in het voorjaar weer nieuw blad. En heeft een prachtige rode bladkleur.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorstperiodes. Het is aan te raden om de plant bij langdurige vorst extra te beschermen.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en geef regelmatig water tijdens droge periodes. Verwijder dode bladeren en takken om de gezondheid van de plant te behouden.

  De Tilia platyphyllos 'Rubra' heeft veel ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om uit te groeien en genoeg licht en lucht te ontvangen. Houd daarbij rekening met de uiteindelijke grootte van de plant.

  Deze plant groeit goed in de schaduw en gedijt het beste op een plek met halfschaduw. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt om gezond te blijven. Reguliere bemesting en water geven zijn ook belangrijk voor de groei in de schaduw.

  De plant heeft wekelijks ongeveer 1 tot 2 keer water nodig, afhankelijk van de hoeveelheid regenval. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verzadigen. Houd de vochtigheid van de grond goed in de gaten om te bepalen wanneer de plant water nodig heeft.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de zoete geur en nectar die wordt geproduceerd. Het is een waardevolle toevoeging aan een tuin om deze nuttige bestuivers aan te trekken._ComCallableWrapper

  Ja, deze plant is goed voor de biodiversiteit. Het trekt bijen en andere bestuivers aan met zijn bloemen en biedt kleine dieren schuilplaats en voedsel. Het zorgt voor een divers ecosysteem in de tuin.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden juni en juli en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een plek met veel zonlicht. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg er ook voor dat de grond goed doorlatend is.

  Nee, de bladeren en bloemen van de boom zijn niet eetbaar. Het is vooral als sierplant bedoeld voor in de tuin. Het sap van de boom kan wel worden gebruikt voor het maken van thee.

  Ja, deze plant is geluidsdempend vanwege zijn dichte bladerdek en flexibele stelen. Dit zorgt ervoor dat geluidsgolven geabsorbeerd worden in plaats van weerkaatst. Het plaatsen van deze plant in de tuin kan bijdragen aan het verminderen van geluidsoverlast.

 • De Tilia platyphyllos 'Rubra' kan het beste gesnoeid worden in de late winter of het vroege voorjaar. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei terug om de vorm van de boom te behouden. Let op dat de vorm van de kroon behouden blijft en snoei niet te rigoureus.

  De Tilia platyphyllos 'Rubra' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Geef water aan de basis van de plant en vermijd het blad en bloemen.

  De Tuinplant 'Tilia platyphyllos 'Rubra'' gedijt het best in goed doorlatende potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar niet te nat. Het is aan te raden om regelmatig meststoffen toe te voegen om de groei en bloei te stimuleren.

  De plant gedijt het beste in vochtige, voedzame grond. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en niet te zwaar. Zorg voor een goede lucht- en waterdoorlatendheid om de plant optimaal te laten groeien.

  De Tilia platyphyllos 'Rubra' gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat wordt. Deze plant is geschikt voor in de tuin.

  Voor de winterbescherming van deze plant is het belangrijk om een mulchlaag van compost of bladeren rond de wortels aan te brengen. Daarnaast kan het ook nuttig zijn om de plant in te pakken met een jute doek of vliesdoek voor extra bescherming tegen vorst. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water heeft gekregen voor de winter begint.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en groeit het beste in goed doorlatende grond. Snoei dode of beschadigde takken in het voorjaar en verwijder eventueel onkruid rond de plant. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  De Tilia platyphyllos 'Rubra' heeft een voorkeur voor een voedzame bodem. Bemest daarom in het voorjaar met organische meststoffen zoals compost of koemestkorrels. Geef tijdens het groeiseizoen regelmatig extra voeding om de plant gezond te houden.

  Mulch houdt vocht vast, onderdrukt onkruid en voedt de grond. Een mulchlaag van circa 5-10 cm dikte is ideaal voor deze tuinplanten. Gebruik organisch mulchmateriaal zoals compost, boomschors of houtsnippers.

  De Tilia platyphyllos 'Rubra' gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en eventueel te corrigeren met kalk of zwavel indien nodig. Een goede zuurgraad van de bodem zorgt voor een gezonde groei en bloei van de plant.

  Voor deze plant is het belangrijk om regelmatig te controleren op bladluizen, trips of rupsen. U kunt deze bestrijden door middel van biologische bestrijdingsmiddelen of door de plant af te spoelen met water. Het is belangrijk om de plant regelmatig te inspecteren om plagen op tijd te kunnen behandelen.

 • Omschrijving

  Tilia platyphyllos 'Rubra' is een cultivar van de zomerlinde met opvallend roodachtige bladeren. Deze boom kan tot 25 meter hoog worden en heeft een kegelvormige kroon. In de zomer bloeit de Tilia platyphyllos 'Rubra' met geurende bloemen die veel bijen aantrekken. Het blad van deze boom is hartvormig en de schors is grijsbruin en gegroefd. Het is een mooie en opvallende boom voor in parken en tuinen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.