Ulmus minor

Ulmus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Ulmus minor, ook wel bekend als de veldiep, is een bladverliezende boom die oorspronkelijk uit Europa en Azië komt. Het is een middelgrote boom met een karakteristieke afschilferende bast en ovale, getande bladeren. De bloemen van de Ulmus minor zijn onopvallend en verschijnen in het vroege voorjaar voordat het blad zich volledig ontwikkelt. De boom gedijt het beste in vochtige, vruchtbare grond en kan goed tegen luchtvervuiling, waardoor het een populaire keuze is voor stedelijke omgevingen. Ulmus minor is vatbaar voor de gevreesde iepziekte, dus het is belangrijk om de boom regelmatig te controleren op tekenen van ziekte.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Ulmus minor is een bladverliezende plant. In de winter zullen de bladeren van de plant vallen. Het is geen groenblijvende plant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen strenge vorst, vooral in de eerste jaren na het planten. Ulmus minor kan goed overleven in de meeste delen van Nederland.

  Ja, deze plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud. Het heeft weinig water nodig en groeit goed in verschillende soorten grond. Snoei af en toe dode takken en zorg voor voldoende zonlicht.

  Ulmus minor heeft ten minste 5 meter ruimte nodig om te groeien en zich volledig te ontwikkelen. Plant hem op een plek waar hij voldoende zonlicht krijgt en waar hij niet belemmerd wordt door andere planten. Houd rekening met de groei van de wortels bij het kiezen van een locatie.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduw. Het is een sterke en veerkrachtige plant die weinig zonlicht nodig heeft. Het zal zelfs beter gedijen in de schaduw dan in direct zonlicht.

  Tuinplanten zoals Ulmus minor hebben meestal één of twee keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond goed te laten opdrogen tussen de gietbeurten om wortelrot te voorkomen. Pas de frequentie aan op basis van de weersomstandigheden en de vochtigheid van de grond.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar en pollen die zij produceren. Het is dus een aantrekkelijke plant voor bestuivers in de tuin.

  Ja, de plant Ulmus minor zorgt voor biodiversiteit in de tuin doordat het insecten aantrekt en beschutting biedt aan vogels. Daarnaast draagt het bij aan het ecosysteem door zijn hoge ecologische waarde.

  De plant bloeit in de maanden maart en april. De bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zonlicht. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in zonnige locaties in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer.

  Nee, de bladeren en schors van deze plant zijn niet eetbaar voor mensen. Echter, sommige dieren vinden de bladeren wel lekker om te eten. Het is belangrijk om de plant niet voor consumptie te gebruiken, omdat het schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

  Ja, de bladeren van deze plant zijn geluidsdempend. Het creëert een rustige en stille omgeving in de tuin. Het is daardoor een goede keuze voor wie op zoek is naar meer rust en privacy in de buitenruimte.

 • Het snoeien van deze plant gebeurt best in de winter of het vroege voorjaar, voordat de nieuwe groei begint. Verwijder dode of zieke takken en dun de kroon uit om licht en lucht door te laten. Knip takken terug tot net boven een knop of vertakking.

  Deze plant houdt van regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Geef water aan de basis van de plant en vermijd natte bladeren om schimmel te voorkomen.

  Voor deze tuinplant is het belangrijk om goed doorlatende potgrond te gebruiken. Zorg ervoor dat de potgrond vocht vasthoudt, maar niet te lang nat blijft. Gebruik eventueel speciale potgrond voor zuurminnende planten als de grond te basisch is.

  De Boomiepepast zijn niet veeleisend qua bodemkwaliteit en gedijen goed in een vochtige, goed doorlatende grond. Zij geven de voorkeur aan een neutrale tot licht zure bodem en hebben geen speciale voedingsbehoeften. Zorg ervoor dat de grond niet te nat is om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant gedijt het best op een zonnige tot licht beschaduwde locatie met goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Het kan goed groeien in een tuin met voldoende ruimte om uit te spreiden.

  Het is aan te raden om deze plant in de winter te beschermen tegen vorst door mulch rond de wortels aan te brengen en eventueel af te dekken met een beschermhoes. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water heeft gekregen voordat de vorst begint. Het is belangrijk om de plant pas in het voorjaar te snoeien, zodat de wonden kunnen genezen voordat het nieuwe groeiseizoen begint.

  De plant heeft veel zonlicht nodig en moet regelmatig water krijgen, vooral tijdens warme zomermaanden. Snoei dode takken in het vroege voorjaar om de groei te bevorderen.

  Tuinplanten zoals Ulmus minor hebben behoefte aan regelmatige bemesting om gezond te blijven en goed te groeien. Gebruik een evenwichtige meststof die rijk is aan stikstof, fosfor en kalium voor een gezonde groei. Bemest de plant in het voorjaar en eventueel nog een keer in de zomer voor een optimaal resultaat.

  Mulchen helpt de grond vocht vast te houden en onderdrukt onkruid. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, stro of houtsnippers als mulch voor een gezonde groei van de plant. Breng een laag mulch aan van ongeveer 5-10 cm dik rond de plant, maar zorg ervoor dat de stam niet volledig bedekt is.

  De ideale zuurgraad van de bodem voor deze plant ligt tussen de 6.0 en 7.5. Een te zure of te basische bodem kan de groei van de plant belemmeren. Het is daarom belangrijk om de pH-waarde van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te stellen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunt u gebruik maken van natuurlijke methoden zoals het besproeien met een mengsel van water en groene zeep. Daarnaast kunnen roofinsecten zoals lieveheersbeestjes ingezet worden om bladluis te bestrijden. Zorg ook voor een goede luchtcirculatie rondom de plant om schimmelinfecties te voorkomen.

 • Omschrijving

  Ulmus minor, ook wel bekend als de veldiep, is een bladverliezende boom die oorspronkelijk uit Europa en Azië komt. Het is een middelgrote boom met een karakteristieke afschilferende bast en ovale, getande bladeren. De bloemen van de Ulmus minor zijn onopvallend en verschijnen in het vroege voorjaar voordat het blad zich volledig ontwikkelt. De boom gedijt het beste in vochtige, vruchtbare grond en kan goed tegen luchtvervuiling, waardoor het een populaire keuze is voor stedelijke omgevingen. Ulmus minor is vatbaar voor de gevreesde iepziekte, dus het is belangrijk om de boom regelmatig te controleren op tekenen van ziekte.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.