Viburnum buddlejifolium

Viburnum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Viburnum buddlejifolium is een bladverliezende struik die behoort tot de kamperfoeliefamilie. De plant heeft langwerpige, glanzende groene bladeren die lijken op die van de Buddleja (vlinderstruik), vandaar de naam buddlejifolium. In het voorjaar produceert Viburnum buddlejifolium kleine, witte bloemen die geurig zijn en vlinders aantrekken. Na de bloei verschijnen er kleine rode bessen die vogels aantrekken en zorgen voor een mooie herfstkleur. Viburnum buddlejifolium staat graag op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in vochtige, goed doorlatende grond.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Viburnum buddlejifolium is een groenblijvende plant die het hele jaar door bladeren heeft. Deze eigenschap maakt het een mooie toevoeging aan de tuin, omdat het het hele jaar door kleur en interesse biedt.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij temperaturen onder dit punt. Het is aan te raden om de plant bij strenge vorst af te dekken.

  Ja, de Viburnum buddlejifolium is een gemakkelijk te onderhouden tuinplant die weinig verzorging nodig heeft. Het is een sterke en robuuste plant die goed groeit in verschillende omstandigheden en weinig problemen heeft met ziektes of plagen. Regelmatig water geven en snoeien is voldoende om deze plant gezond te houden.

  Viburnum buddlejifolium heeft ongeveer anderhalf tot twee meter ruimte nodig om optimaal te kunnen groeien. Het is belangrijk om voldoende ruimte rondom de plant vrij te houden, zodat de takken zich goed kunnen ontwikkelen en de plant goed kan gedijen. Zorg ervoor dat er geen andere planten te dichtbij groeien om concurrentie te voorkomen.

  De plant groeit het beste wanneer hij in de halfschaduw tot volle zon staat. Het is belangrijk om hem voldoende licht te geven voor een goede groei en bloei. In de volle schaduw zal de plant minder goed presteren.

  De Viburnum buddlejifolium heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden, maar laat de wortels niet in water staan. Zorg ervoor dat de grond tussen gietbeurten door licht opdroogt.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die nectar produceren. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin vanwege de aantrekkingskracht op bestuivers. Het bevordert de biodiversiteit in de tuin.

  De plant Viburnum buddlejifolium draagt bij aan de biodiversiteit door het aantrekken van insecten en vogels met zijn bloemen en bessen. Daarnaast biedt het schuil- en nestelgelegenheid voor kleine dieren. Het is dus zeker een goede toevoeging voor biodiversiteit in de tuin.

  De plant bloeit in de lentemaanden april en mei en de bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Deze plant kan goed tegen volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie. Zorg voor voldoende water om uitdroging te voorkomen. Over het algemeen houdt deze plant van een zonnige standplaats.

  Nee, de vruchten van deze plant zijn niet eetbaar. Het is aan te raden om de plant niet te consumeren. Het is vooral voor decoratieve doeleinden in de tuin.

  Viburnum buddlejifolium heeft dichte bladeren die geluid enigszins kunnen absorberen, waardoor het enigszins geluidsdempend kan zijn. Het is echter niet zo effectief in geluidsdemping als planten met grotere bladeren of luchtruimtes. Over het algemeen kunnen tuinplanten een lichte mate van geluidsdemping bieden.

 • De plant kan het beste na de bloei gesnoeid worden om de vorm te behouden en de groei te bevorderen. Verwijder dode of beschadigde takken en knip indien nodig takken die te dicht op elkaar groeien. Snoei niet te rigoureus, dit kan de bloei belemmeren.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Laat de grond niet volledig uitdrogen tussen de gietbeurten. Zorg ervoor dat de wortels niet constant in natte grond staan.

  Voor de beste resultaten moet de plant in losse en goed doorlatende potgrond worden geplant. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende voedingsstoffen bevat en regelmatig water krijgt om de plant gezond te houden. Het is belangrijk om de potgrond regelmatig te vervangen om de groei en bloei van de plant te optimaliseren.

  De Viburnum buddlejifolium gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Zure, neutrale of licht alkalische bodems zijn allemaal geschikt voor deze plant. Het is belangrijk om de grond regelmatig te bemesten en te zorgen voor voldoende vochtigheid.

  Viburnum buddlejifolium gedijt het beste op een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd te natte of te droge plekken. Deze planten zijn geschikt voor in de border, als solitair of in een haag.

  In de winter kan het nuttig zijn om deze plant te beschermen door een laag mulch rond de basis aan te brengen. Als de plant jong en kwetsbaar is, kan het ook helpen om een beschermende doek of jutezak over de plant te leggen bij strenge vorst. Zorg er daarnaast voor dat de plant goed water krijgt voordat de winter begint om uitdroging te voorkomen.

  De plant vereist goed doorlatende grond en regelmatige watergift, vooral tijdens droge periodes. Snoei jaarlijks na de bloei om de vorm te behouden en te voorkomen dat de plant te groot wordt. Het is raadzaam om de plant te bemesten in het voorjaar voor een gezonde groei.

  Tuinplanten hebben over het algemeen behoefte aan regelmatige bemesting om gezond te blijven en goed te groeien. Gebruik een organische meststof in het voorjaar en eventueel nogmaals in de zomer voor een optimale groei en bloei. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering op de verpakking van de meststof te volgen om overbemesting te voorkomen.

  Om de bodem vochtig te houden en onkruidgroei te voorkomen, kan het nuttig zijn om mulch aan te brengen rond de plant. Mulch kan bestaan uit organisch materiaal zoals compost, boomschors of houtsnippers. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant ligt om rotten te voorkomen.

  De plant groeit het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Een pH-waarde tussen 5,5 en 7,5 is ideaal voor deze plant. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant, kunt u preventief gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen. Daarnaast is regelmatig controleren op bladluizen en spint essentieel om vroegtijdig in te grijpen. Indien nodig kunt u biologische bestrijdingsmiddelen gebruiken.

 • Omschrijving

  Viburnum buddlejifolium is een bladverliezende struik die behoort tot de kamperfoeliefamilie. De plant heeft langwerpige, glanzende groene bladeren die lijken op die van de Buddleja (vlinderstruik), vandaar de naam buddlejifolium. In het voorjaar produceert Viburnum buddlejifolium kleine, witte bloemen die geurig zijn en vlinders aantrekken. Na de bloei verschijnen er kleine rode bessen die vogels aantrekken en zorgen voor een mooie herfstkleur. Viburnum buddlejifolium staat graag op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in vochtige, goed doorlatende grond.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.