Viburnum carlesii

Viburnum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Viburnum carlesii, også kendt som snebolle, er en busk, der er kendt for sine duftende blomster om foråret. Blomsterne er hvide til let lyserøde og tiltrækker mange sommerfugle og bier. Busken kan blive op til cirka 2 meter høj og trives bedst i veldrænet jord og en solrig til halvskyggefuld placering. Om efteråret skifter bladene farve til rød til lilla, hvilket giver ekstra farve i haven. Viburnum carlesii er en vinterhårdfør og let at pleje plante, der kan være en smuk tilføjelse til enhver have.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Nej, Viburnum carlesii er ikke stedsegrøn. Det er en løvfældende busk, der mister sine blade om vinteren. Det er en populær haveplante på grund af dens duftende blomster.

  Denne plante er hårdfør op til ca. -15 grader Celsius. Det er klogt at beskytte planten ekstra under hård frost. Planten kan godt overleve i vores klima.

  Ja, denne plante er generelt ret let at vedligeholde. Den kræver lejlighedsvis beskæring og regelmæssig vanding. Den trives godt i de fleste haver.

  Viburnum carlesii har brug for cirka 1 til 1,5 meters plads for at kunne udvikle sig. Sørg for, at planten får tilstrækkeligt lys og luft. Tag hensyn til væksthastigheden og den endelige størrelse af planten, når du bestemmer planteaflstanden.

  Af Haveplanter vokser bedst i fuld sol, men kan også trives godt i delvis skygge. For meget skygge kan dog reducere blomstringen og bremse væksten. Vælg derfor et sted med tilstrækkelig sollys for optimale resultater.

  Viburnum carlesii har brug for vand ca. 1-2 gange om ugen, afhængigt af vejrforholdene og jordfugtigheden. Det er vigtigt at holde jorden fugtig, men ikke gennemblødt. I tørre perioder kan der være behov for hyppigere vanding.

  Ja, planten tiltrækker sommerfugle og bier på grund af de duftende blomster, den producerer. Dette gør den til et attraktivt bidrag til en sommerfuglehage eller bistand.

  Ja, Viburnum carlesii tiltrækker forskellige insekter, der sørger for bestøvning. Derudover giver planten skjulesteder og mad til fugle og andre dyr. Dette er med til at gavne biodiversiteten i haven.

  Denne plante blomstrer i månederne april og maj. Blomstringsperioden varer cirka to til tre uger.

  Planten kan godt tåle fuld sol og trives bedst på en solrig placering. Det er vigtigt at give planten tilstrækkelig vand i varmt vejr.

  Nej, bærrene fra denne plante er giftige at indtage. Det anbefales ikke at indtage dele af denne plante. Det er bedre kun at bruge denne plante til dekorative formål.

  Ja, planten er kendt for sine tætte blade og grene, som kan dæmpe lyd og skabe mere privatliv i haven. Planten kan hjælpe med at reducere lyden fra for eksempel trafik eller naboer. Planten er derfor lyddæmpende.

 • Beskær planten helst efter blomstringen om foråret for at bevare formen og fjerne gamle grene. Fjern døde eller beskadigede grene også i løbet af året. Vær forsigtig med at beskære om sommeren, da det kan mindske blomstringen det følgende år.

  Planten kan lide fugtig jord og bør regelmæssigt få vand, især i tørre perioder. Sørg for, at jorden ikke bliver for våd, da det kan føre til rådne rødder. Det anbefales at give planten vand om morgenen, så bladene kan tørre i løbet af dagen.

  Viburnum carlesii trives bedst i godt drænet pottemuld, der er rig på organisk materiale. Sørg for en pH-niveau på 6 til 7 og undgå tung lerjord. Giv planten regelmæssigt vand, men sørg for, at pottemulden ikke bliver for våd.

  Viburnum carlesii trives bedst i veldrænet, fugtig jord med en neutral til sur pH-værdi. En rig, frugtbar jord vil hjælpe planten med at vokse og blomstre sundt. Sørg for, at jorden indeholder tilstrækkeligt organisk materiale for optimal vækst.

  Denne plante foretrækker en placering i solen eller halvskyggen. Sørg for en veldrænet jord og undgå for våde eller for tørre jorde. Beskyt planten mod stærk vind og frost.

  Om vinteren anbefales det at beskytte planten mod frost ved for eksempel at lægge et lag muld omkring rødderne. Det kan også hjælpe at dække planten med for eksempel jute eller fleece. Sørg for, at planten står et beskyttet sted for at minimere risikoen for frostskade.

  Denne type plante kræver minimal vedligeholdelse og trives godt i solen eller halvskyggen. Lejlighedsvis beskæring og regelmæssig vanding er tilstrækkeligt for at holde planten sund. Beskyt planten mod streng frost om vinteren.

  Viburnum carlesii har brug for regelmæssig gødskning for at forblive sund og vokse. Det anbefales at tilføje organisk gødning, såsom kompost eller gødet havejord, om foråret. Overgødskning bør undgås for at forhindre rodforbrænding.

  Det er fordelagtigt at mulche jorden omkring denne plante for at holde på fugt og reducere ukrudtsvækst. Et lag organisk materiale som kompost eller træflis kan hjælpe med at beskytte plantens rødder og forbedre jordstrukturen. Sørg for, at muldlaget ikke lægges direkte op ad plantens stamme for at undgå råd.

  Viburnum carlesii foretrækker sur til neutral jord med en pH mellem 5,5 og 7,0. Det er vigtigt at kontrollere jordens surhedsgrad regelmæssigt for at fremme plantens sundhed og vækst. Tilføjelse af organisk materiale kan hjælpe med at stabilisere jordens pH-værdi.

  Viburnum carlesii kan lide af bladlus og spindemider. For at bekæmpe disse skadedyr kan naturlige fjender som mariehøns og rovmider bruges. Det er også en god idé at regelmæssigt kontrollere for skadedyr og bruge biologiske bekæmpelsesmidler om nødvendigt for at beskytte planten.

 • Beskrivelse

  Viburnum carlesii, også kendt som snebolle, er en busk, der er kendt for sine duftende blomster om foråret. Blomsterne er hvide til let lyserøde og tiltrækker mange sommerfugle og bier. Busken kan blive op til cirka 2 meter høj og trives bedst i veldrænet jord og en solrig til halvskyggefuld placering. Om efteråret skifter bladene farve til rød til lilla, hvilket giver ekstra farve i haven. Viburnum carlesii er en vinterhårdfør og let at pleje plante, der kan være en smuk tilføjelse til enhver have.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.