Viburnum carlesii 'Diana'

Viburnum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Viburnum carlesii 'Diana' is een bladverliezende struik met een compacte groeiwijze en opvallende bloemen die heerlijk geuren. De bloemen zijn wit tot lichtroze van kleur en verschijnen in het voorjaar. Na de bloei vormt de plant rode bessen die vogels aantrekken. Het blad van de 'Diana' is donkergroen en verkleurt in de herfst naar mooie tinten rood en paars. Deze soort gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en houdt van een zonnige standplaats.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de herfst.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant tijdens extreme vorstperiodes te beschermen met bijvoorbeeld vliesdoek. Het is aan te raden om de plant op een beschutte plek in de tuin te plaatsen.

  Ja, de Viburnum carlesii 'Diana' is over het algemeen makkelijk in onderhoud, vereist weinig snoei en gedijt goed in de meeste bodemsoorten. De plant heeft af en toe wat water en bemesting nodig, maar verder vraagt hij weinig speciale verzorging.

  Viburnum carlesii 'Diana' heeft ongeveer 1,5 tot 2 meter ruimte nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt. Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om de groei onder controle te houden.

  De Viburnum carlesii 'Diana' groeit het beste op een plek met zonlicht of halfschaduw. In de schaduw kan de groei wat minder snel en vol zijn. Zorg voor voldoende licht en ruimte voor een optimale groei van deze tuinplant.

  De Viburnum carlesii 'Diana' heeft gemiddeld één keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de grondsoort. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten uitdrogen. Gebruik een vinger om te controleren of de grond nog vochtig is voordat je water geeft.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de geurige bloemen. Het is een goede keuze om een tuin aantrekkelijker te maken voor bestuivende insecten.

  Ja, Viburnum carlesii 'Diana' is goed voor biodiversiteit. De geurige bloemen trekken bijen en andere bestuivers aan, wat bijdraagt aan de diversiteit van insecten in de tuin. Daarnaast biedt de plant beschutting en voedsel voor vogels en kleine dieren.

  De plant bloeit in de maanden april en mei en de bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon. Het is echter wel belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes. Daarnaast kan de plant ook goed groeien in halfschaduw.

  Nee, de bloemen en bessen van deze plant zijn giftig en niet eetbaar. Het wordt daarom afgeraden om deze plant te consumeren. Het is beter om te genieten van de geur en de uitstraling van de Viburnum carlesii 'Diana' in de tuin.

  Ja, de Viburnum carlesii 'Diana' heeft dichte, bladverliezende takken die geluid kunnen absorberen en zo een geluidsdempend effect kunnen hebben. Het kan helpen om geluiden van buitenaf te verminderen in de tuin of op het terras.

 • De Tuinplant Viburnum carlesii 'Diana' kan het beste gesnoeid worden na de bloei, om de vorm en grootte van de plant te behouden. Verwijder dood hout, dun de takken uit en knip eventueel lange scheuten terug. Snoei nooit te diep in oud hout, dit kan leiden tot minder bloei het volgende jaar.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, maar ook niet uitdroogt. Geef bij voorkeur water aan de onderkant van de plant om schimmelproblemen te voorkomen.

  De plant heeft een voorkeur voor goed doorlatende en voedingsrijke potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar niet te nat. Het regelmatig bemesten van de potgrond draagt bij aan de gezondheid en bloei van de plant.

  De plant gedijt het best in een vochtige, goed doorlatende bodem. Zorg voor een bodem met een neutrale pH en rijk aan organisch materiaal. Vermijd te natte of te droge grond voor optimale groei van deze tuinplant.

  Viburnum carlesii 'Diana' gedijt het best op een plek in de zon of halfschaduw. Zorg voor een beschutte standplaats tegen harde wind. De grond moet vochtig en goed doorlatend zijn.

  Tuinplanten zoals deze hebben bescherming nodig tegen strenge vorst in de winter. Het is aan te raden om de plant af te dekken met stro, bladeren of een speciale winterbeschermingshoes. Zorg ervoor dat de wortels van de plant goed beschermd zijn tegen extreme kou.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en hoeft alleen af en toe gesnoeid te worden om de vorm te behouden. Zorg voor een regelmatige watergift, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de plant jaarlijks te bemesten voor een gezonde groei.

  Tuinplanten hebben over het algemeen behoefte aan regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen om gezond te blijven en goed te groeien. Het is aan te raden om organische meststoffen te gebruiken die langzaam voedingsstoffen afgeven. Bemest de plant volgens de instructies op de verpakking om overbemesting te voorkomen.

  Het is belangrijk om Viburnum carlesii 'Diana' rijkelijk te mulchen om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Een laag organisch materiaal zoals compost, boomschors of bladeren kan worden gebruikt als mulch. Mulchen helpt om de wortels van de plant te beschermen en de algehele gezondheid van de plant te verbeteren.

  De Tuinplanten Vereisten geeft aan dat Viburnum carlesii 'Diana' gedijt in neutrale tot zure bodems. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor een pH-waarde van ongeveer 5,5 tot 6,5 voor optimale groei en bloei. Een goed doorlatende bodem is ook essentieel voor het voorkomen van wateroverlast.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen ingezet worden. Daarnaast is regelmatige inspectie van de plant belangrijk om eventuele plagen zoals bladluizen op tijd te signaleren en te bestrijden. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen wordt afgeraden, omdat dit schadelijk kan zijn voor het milieu en andere nuttige insecten.

 • Omschrijving

  Viburnum carlesii 'Diana' is een bladverliezende struik met een compacte groeiwijze en opvallende bloemen die heerlijk geuren. De bloemen zijn wit tot lichtroze van kleur en verschijnen in het voorjaar. Na de bloei vormt de plant rode bessen die vogels aantrekken. Het blad van de 'Diana' is donkergroen en verkleurt in de herfst naar mooie tinten rood en paars. Deze soort gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en houdt van een zonnige standplaats.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.