Viburnum opulus

Viburnum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Viburnum opulus, ook wel Gelderse roos genoemd, is een struik die bloeit met witte bloemen in het voorjaar en rode bessen in het najaar. Het blad is donkergroen en heeft een opvallende bladnerfstructuur. De plant wordt vaak gebruikt als sierstruik in tuinen vanwege zijn aantrekkelijke uiterlijk en mooie bloemen en bessen. Viburnum opulus groeit het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in vochtige, goed doorlatende grond. Het is een winterharde plant die weinig onderhoud nodig heeft en goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Viburnum opulus is niet groenblijvend, wat betekent dat de bladeren tijdens de wintermaanden zullen vallen. Het is een bladverliezende struik die voornamelijk in het voorjaar en de zomer groen blad heeft.

  Viburnum opulus is winterhard tot -20 graden Celsius.

  Viburnum opulus vereist weinig onderhoud en gedijt goed in de meeste tuinomstandigheden. Het is winterhard en kan goed tegen snoeien indien nodig. Het is een sterke en gezonde plant die weinig speciale zorg nodig heeft.

  Viburnum opulus heeft ongeveer 2-3 meter ruimte nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. De plant wordt het best geplant op een plek met voldoende zonlicht en vochtige, goed doorlatende grond. Het is belangrijk om de plant niet te dicht bij andere planten te plaatsen om concurrentie om voedingsstoffen en ruimte te voorkomen.

  De Viburnum opulus groeit goed in de schaduw en kan ook in de volle zon gedijen. Het is een sterke en veelzijdige plant die goed past in verschillende tuinomgevingen. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te bemesten voor een gezonde groei.

  Tuinplanten hebben over het algemeen één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Het is raadzaam om regelmatig de grond te controleren voordat je water geeft.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend. De bloemen trekken verschillende soorten vlinders en bijen aan. Het is een waardevolle toevoeging aan een tuin om deze insecten te helpen bij bestuiving.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit. Het trekt bijen, vlinders en andere insecten aan. Daarnaast biedt het beschutting voor vogels en kleine dieren.

  De plant bloeit in mei en juni en de bloeiperiode kan tot ongeveer vier weken duren.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt goed op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer.

  Sommige delen van de plant, zoals de bessen, zijn eetbaar voor vogels en sommige dieren, maar niet voor mensen. Het consumeren van de bessen kan leiden tot misselijkheid en braken. Het wordt daarom sterk afgeraden om de bessen van deze plant te eten.

  Ja, Viburnum opulus heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege de dichte bladeren en takkenstructuur. Hierdoor kan het helpen om geluid te absorberen en te verminderen. Het is daarom een goede keuze als groene buffer in de tuin om geluidsoverlast te verminderen.

 • Snoei deze plant in het voorjaar of na de bloei om de vorm en gezondheid te bevorderen. Verwijder dode, beschadigde of kruisende takken. Knip tot op een gezonde zijtak of de basis van de struik.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes in de zomer. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Geef water aan de basis van de plant en vermijd het blad te besproeien om schimmelziekten te voorkomen.

  Viburnum opulus prefereert vochtige en humusrijke potgrond. Zorg ervoor dat de pot goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Gebruik een mix van potgrond en compost voor een optimale groei.

  Viburnum opulus groeit het beste in vochtige, goed doorlatende grond met een neutrale tot zure pH. Zorg voor een voedzame bodem met voldoende organisch materiaal. Vermijd te natte of te droge grond om optimale groei te bevorderen.

  De plant staat het liefst op een zonnige tot halfschaduwrijke plek. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. Het is een sterke plant die goed gedijt in de meeste tuinen.

  Om Viburnum opulus te beschermen tegen vorst in de winter, kun je de plant bedekken met mulch of stro om de wortels warm te houden. Het is ook mogelijk om een beschermende doek over de plant te leggen wanneer er strenge vorst wordt voorspeld. Zorg er daarnaast voor dat de plant voldoende water heeft gekregen voor de winterperiode.

  De plant vereist weinig onderhoud en is over het algemeen gezond. Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om de vorm te behouden en om dode takken te verwijderen. Verder kan de plant profiteren van een jaarlijkse bemesting in het voorjaar.

  Viburnum opulus heeft geen specifieke bemesting nodig, maar kan wel profiteren van een beetje organische meststof in het voorjaar. Gebruik bij voorkeur meststof speciaal voor bloeiende struiken en volg de instructies op de verpakking voor de beste resultaten. Overbemesting kan schade aan de plant veroorzaken, dus wees voorzichtig met het gebruik van meststoffen.

  Het is aan te raden om een organische mulch, zoals bladeren of houtsnippers, rond de plant te leggen om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Zorg ervoor dat de mulch een laag van ongeveer 5-10 cm vormt en deze uit de buurt van de stam van de plant houdt. Vernieuw de mulch jaarlijks in het voorjaar.

  De Viburnum opulus gedijt het beste in een bodem met een gemiddelde zuurgraad tot neutraal (pH 6.0-7.5). Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en niet te nat blijft staan. Het toevoegen van compost kan helpen de zuurgraad en structuur van de bodem te verbeteren.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kun je preventieve maatregelen nemen zoals regelmatig controleren op luizen en deze met een harde waterstraal verwijderen. Het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen kan ook helpen om ongedierte zoals trips en kevers te bestrijden. Zorg daarnaast voor een gezonde groei van de plant door de juiste voeding en standplaats te geven.

 • Omschrijving

  Viburnum opulus, ook wel Gelderse roos genoemd, is een struik die bloeit met witte bloemen in het voorjaar en rode bessen in het najaar. Het blad is donkergroen en heeft een opvallende bladnerfstructuur. De plant wordt vaak gebruikt als sierstruik in tuinen vanwege zijn aantrekkelijke uiterlijk en mooie bloemen en bessen. Viburnum opulus groeit het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in vochtige, goed doorlatende grond. Het is een winterharde plant die weinig onderhoud nodig heeft en goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.