Viburnum opulus 'Roseum'

Viburnum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Viburnum opulus 'Roseum', ook wel Sneeuwbal genoemd, is een bladverliezende heester die in het voorjaar groen blad produceert, gevolgd door opvallende bolvormige bloemtrossen in de zomer die lijken op sneeuwballen. Deze plant kan tot 3 meter hoog worden en is een aanwinst voor elke tuin vanwege de mooie bloemen en het decoratieve blad. Na de bloei ontwikkelen zich rode bessen die vogels aantrekken. Viburnum opulus 'Roseum' gedijt goed in zon tot halfschaduw en prefereert een vochtige, goed doorlatende grond.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Viburnum opulus 'Roseum' is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst en blijft kaal in de winter. Het is een bladverliezende tuinplant.

  De Viburnum opulus 'Roseum' is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen koude temperaturen tijdens de wintermaanden. Zorg voor voldoende beschutting bij strenge vorst.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en heeft niet veel speciale zorg nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te snoeien om de groei te bevorderen. Daarnaast kan de plant goed gedijen in verschillende bodemsoorten en groeicondities.

  De Viburnum opulus 'Roseum' heeft voldoende ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Zorg voor een plantafstand van minimaal 1,5 tot 2 meter om de groei en bloei te bevorderen. Houd daarnaast rekening met voldoende licht en lucht rondom de plant.

  Ja, de Viburnum opulus 'Roseum' groeit goed in de schaduw. Deze tuinplant kan goed gedijen op plekken met minder zonlicht, maar zal wellicht minder bloemen produceren in vergelijking met een zonnigere locatie. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende vocht en voeding voor een optimale groei.

  Viburnum opulus 'Roseum' heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft. Bij warm weer kan het nodig zijn om vaker water te geven.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen en het nectar dat ze produceren. Het is daarom een goede keuze voor tuinen die willen bijdragen aan de biodiversiteit en het aantrekken van nuttige bestuivers.

  Ja, de Viburnum opulus 'Roseum' is goed voor biodiversiteit, omdat het bloemen en bessen biedt die insecten en vogels aantrekken. Bovendien is het een winterharde plant die zorgt voor extra variëteit in de tuin.

  De Viburnum opulus 'Roseum' bloeit in de zomermaanden juni en juli. De bloei kan tot wel 4 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en kan ook goed groeien in halfschaduw. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm en droog weer. De plant kan prima gedijen in de meeste tuinen.

  De bessen van deze plant zijn giftig en niet eetbaar voor mensen. Het wordt niet aanbevolen om de bessen te consumeren. Het is belangrijk om kinderen en huisdieren weg te houden van de plant.

  Ja, de Viburnum opulus 'Roseum' heeft groen blad en witte bloemen die geluidsdempend kunnen werken in de tuin. De dichte bladeren en takken absorberen geluidsgolven en verminderen zo het geluid van bijvoorbeeld passerend verkeer. Het planten van een haag van deze plant kan helpen bij het creëren van een rustige en vredige omgeving in de tuin.

 • Snoei deze plant in het voorjaar na de bloei om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de struik uit om licht en lucht door te laten. Knip ter bevordering van nieuwe groei oude takken tot op de grond af.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme zomerdagen. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Geef liever af en toe een flinke hoeveelheid water dan dagelijks kleine hoeveelheden.

  Een geschikte potgrond voor Tuinplanten zoals deze Viburnum opulus 'Roseum' moet goed gedraineerd en voedingsrijk zijn. Gebruik een mix van potgrond met compost voor optimale groei en bloei. Vermijd zware en compacte potgrond die water vasthoudt en de wortels verstikt.

  Viburnum opulus 'Roseum' groeit het beste in vochtige, goed doorlatende grond met een gemiddelde tot hoge vruchtbaarheid. Een bodem met een neutrale tot licht zure pH is ideaal voor deze tuinplant. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei en bloei.

  Deze plant staat het liefst op een plek met zon of halfschaduw. Zorg voor vruchtbare, vochtige grond voor een optimale groei. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Voor winterbescherming van deze plant is het aan te raden om een mulchlaag van bladeren of stro aan te brengen rondom de wortels. Daarnaast kan het helpen om de plant af te schermen met een speciale winterhoes of vliesdoek. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water krijgt voordat de vorstperiode begint.

  Deze struik heeft weinig onderhoud nodig en is gemakkelijk te verzorgen. Snoei elk voorjaar dode takken weg en geef af en toe water tijdens droge periodes. Voeg in het voorjaar organische mest toe voor een goede groei.

  Tuinplanten zoals "Viburnum opulus 'Roseum'" hebben regelmatig bemesting nodig om gezond te blijven en goed te groeien. Gebruik een organische meststof voor een langdurige voeding of geef regelmatig vloeibare meststoffen tijdens het groeiseizoen. Let op de aanbevolen dosering op de verpakking en bemest niet teveel om wortelverbranding te voorkomen.

  Het is aan te raden om de grond rondom deze plant te mulchen met organisch materiaal zoals compost of boomschors. Mulch helpt de grond vochtig te houden en onderdrukt onkruidgroei. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant wordt aangebracht om rot te voorkomen.

  De Viburnum opulus 'Roseum' gedijt het best in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Het is belangrijk om te zorgen voor een goed doorlatende bodem om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van compost kan helpen om de zuurgraad van de bodem op peil te houden.

  Om ongedierte te voorkomen bij deze plant kan regelmatig inspectie en onderhoud worden uitgevoerd. Het is ook mogelijk om natuurlijke vijanden van het ongedierte aan te trekken, zoals lieveheersbeestjes. Verder kunnen specifieke bestrijdingsmiddelen worden gebruikt indien nodig.

 • Omschrijving

  Viburnum opulus 'Roseum', ook wel Sneeuwbal genoemd, is een bladverliezende heester die in het voorjaar groen blad produceert, gevolgd door opvallende bolvormige bloemtrossen in de zomer die lijken op sneeuwballen. Deze plant kan tot 3 meter hoog worden en is een aanwinst voor elke tuin vanwege de mooie bloemen en het decoratieve blad. Na de bloei ontwikkelen zich rode bessen die vogels aantrekken. Viburnum opulus 'Roseum' gedijt goed in zon tot halfschaduw en prefereert een vochtige, goed doorlatende grond.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.