Viburnum plicatum f. tomentosum 'Mariesii'

Viburnum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Viburnum plicatum f. tomentosum 'Mariesii' is een sierlijke struik met horizontaal afstaande takken die in lagen groeien, wat zorgt voor een mooie, gelaagde uitstraling. De bloemen zijn wit en staan in platte, schermvormige trossen die in het voorjaar verschijnen en een heerlijke geur verspreiden. Na de bloei verschijnen er rode bessen die vogels aantrekken. Het blad is groen en verkleurt in de herfst naar rood en paars. Deze plant groeit het beste in de zon of halfschaduw en is goed winterhard.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend. Het blad van deze plant verandert van kleur en valt in de herfst af. Het is een bladverliezende struik.

  De Viburnum plicatum f. tomentosum 'Mariesii' is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen strenge vorst om schade te voorkomen. In de winter kunnen plantenbakken of vorstbescherming helpen om de plant te beschermen tegen koude temperaturen.

  Ja, deze plant is over het algemeen vrij gemakkelijk in onderhoud. Het vereist af en toe wat snoeien om zijn vorm te behouden en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Het is een winterharde plant die weinig problemen heeft met ziekten of plagen.

  De Viburnum plicatum f. tomentosum 'Mariesii' heeft ruimte nodig om uit te kunnen groeien tot een volwassen plant. Deze struik kan een maximale breedte en hoogte bereiken van ongeveer 2,5 meter. Het is daarom belangrijk om voldoende ruimte te voorzien voor deze plant in de tuin.

  Ja, Viburnum plicatum f. tomentosum 'Mariesii' groeit goed in de schaduw. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in gedeeltelijke schaduw. Zorg voor voldoende vochtige grond en de plant zal goed groeien.

  Viburnum plicatum f. tomentosum 'Mariesii' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Over het algemeen heeft de plant ongeveer 1-2 keer per week water nodig.

  Ja, Viburnum plicatum f. tomentosum 'Mariesii' trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die nectar produceren. Het is een waardevolle toevoeging aan een tuin om het insectenleven te ondersteunen.

  Ja, Viburnum plicatum f. tomentosum 'Mariesii' is goed voor biodiversiteit omdat het bloemen trekt die bijen en andere bestuivers aantrekken. Daarnaast bieden de bessen voedsel voor vogels en kleine zoogdieren. De dichte groeiwijze van de plant zorgt ook voor schuilgelegenheid voor verschillende soorten dieren.

  De plant bloeit meestal in de maanden mei en juni. De bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  De plant kan goed gedijen in de volle zon, maar kan ook wat schaduw verdragen. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes om uitdroging te voorkomen. Een beschutte plek tegen harde wind kan ook gunstig zijn voor de plant.

  Nee, de Viburnum plicatum f. tomentosum 'Mariesii' is niet eetbaar en wordt niet aanbevolen om te consumeren. Het wordt gekweekt als sierplant vanwege de mooie bloemen en bladeren. Het is niet geschikt voor consumptie.

  Ja, planten in het algemeen hebben de eigenschap geluid te dempen door hun bladeren en takken geluidsgolven te absorberen. Het kan echter per soort verschillen hoe effectief ze dit doen. Planten met dicht bladerdek en stevige takken zijn over het algemeen beter in geluidsdemping.

 • Deze plant kan het beste na de bloei in het voorjaar gesnoeid worden. Verwijder eventuele dode of zieke takken en snoei eventueel te lang geworden scheuten terug tot gewenste lengte. Zorg ervoor dat de vorm van de plant behouden blijft tijdens het snoeien.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Geef bij voorkeur 's ochtends water om schimmelziekten te voorkomen.

  De Viburnum plicatum f. tomentosum 'Mariesii' gedijt het beste in goed doorlatende potgrond die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat is, maar ook niet uitdroogt. Het regelmatig bijmesten van de plant zal bijdragen aan een gezonde groei en bloei.

  Viburnum plicatum f. tomentosum 'Mariesii' gedijt het beste in goed doorlatende, vochtige grond. De bodemkwaliteit moet neutraal tot licht zuur zijn en rijk aan organisch materiaal. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat is, om wortelrot te voorkomen.

  De plant gedijt het beste in een standplaats met halfschaduw tot volle zon. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd te natte of te droge grond. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Om de plant te beschermen tegen vorst in de winter, kan je een dikke laag mulch aanbrengen rond de wortels. Ook kan je de plant in een beschermende hoes wikkelen of een winterharde pot over de plant plaatsen. Zorg ervoor dat de plant tijdens strenge vorst goed beschermd is om schade te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en groeit het beste in goed doorlatende grond op een zonnige of halfschaduwrijke plek. Snoeien kan het beste plaatsvinden na de bloei in het voorjaar om de vorm en grootte van de plant te behouden. Geef in droge periodes regelmatig water om uitdroging te voorkomen.

  Tuinplanten zoals Viburnum plicatum f. tomentosum 'Mariesii' hebben behoefte aan regelmatige bemesting om gezond te blijven en goed te groeien. Gebruik een evenwichtige meststof voor bloeiende struiken en breng deze aan volgens de instructies op de verpakking. Bemest de plant bij voorkeur in het voorjaar en begin van de zomer voor optimale resultaten.

  Mulch is een goede manier om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken bij het kweken van deze plant. Het kan worden aangebracht rond de basis van de plant, maar zorg ervoor dat de mulch niet tegen de stam wordt opgestapeld om schimmelrot te voorkomen. Kies organische mulch zoals boomschors of compost voor beste resultaten.

  Deze plant groeit het beste in een licht zure tot neutrale bodem, met een pH-waarde tussen 5.5 en 7.5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld kalk of meststoffen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen worden ingezet. Daarnaast kan regelmatig inspectie en het handmatig verwijderen van ongedierte helpen om plagen te voorkomen. Het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen kan ook effectief zijn bij het beheersen van ongedierte.

 • Omschrijving

  Viburnum plicatum f. tomentosum 'Mariesii' is een sierlijke struik met horizontaal afstaande takken die in lagen groeien, wat zorgt voor een mooie, gelaagde uitstraling. De bloemen zijn wit en staan in platte, schermvormige trossen die in het voorjaar verschijnen en een heerlijke geur verspreiden. Na de bloei verschijnen er rode bessen die vogels aantrekken. Het blad is groen en verkleurt in de herfst naar rood en paars. Deze plant groeit het beste in de zon of halfschaduw en is goed winterhard.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.