Viburnum plicatum f. tomentosum

Viburnum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Viburnum plicatum f. tomentosum, ook bekend als de sneeuwbal, is een prachtige en opvallende heester met horizontale takken die in lagen groeien. Deze plant heeft schitterende witte bloemen die in bolvormige trossen aan de takken hangen en een heerlijke geur verspreiden. De bloemen worden opgevolgd door rode bessen die in de herfst de tuin kleur geven. De Viburnum plicatum f. tomentosum gedijt het best in goed doorlatende grond en een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Het is een decoratieve plant die de tuin een romantische uitstraling geeft en vlinders en vogels aantrekt.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Viburnum plicatum f. tomentosum is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst en blijft kaal tot de lente. Het is een bladverliezende tuinplant.

  Viburnum plicatum f. tomentosum is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Deze plant kan dus goed overleven in koudere klimaten en is geschikt voor de meeste tuinen in Nederland. Zorg wel voor voldoende beschutting tegen harde wind.

  De Viburnum plicatum f. tomentosum is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud. Het is een winterharde plant die weinig eisen stelt aan de grond en standplaats. Af en toe snoeien is voldoende om de plant gezond te houden.

  Viburnum plicatum f. tomentosum heeft ruimte nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Zorg voor voldoende afstand tot andere planten en struiken, zodat de wortels en takken voldoende ruimte hebben. Houd bij het planten rekening met een volwassen grootte van de struik en geef hem voldoende ruimte om zich te ontwikkelen.

  De Viburnum plicatum f. tomentosum groeit goed in de schaduwrijke gebieden van de tuin. Het is een zeer veelzijdige plant die goed gedijt in zowel de volle zon als in de schaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en houd de plant goed water gegeven.

  De Viburnum plicatum f. tomentosum moet regelmatig water krijgen, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar het is niet nodig om de plant te overdadig te bewateren. Over het algemeen is het voldoende om de plant één keer per week water te geven.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de bloemen die veel nectar bevatten. Het is een goede keuze voor tuinen die biodiversiteit willen bevorderen door insecten aan te trekken. De plant heeft witte bloemen die veel nuttige insecten aantrekken.

  Ja, de Viburnum plicatum f. tomentosum draagt bij aan de biodiversiteit doordat hij insecten aantrekt die zorgen voor bestuiving. Daarnaast biedt de plant schuilplaatsen en voedsel voor verschillende diersoorten in de tuin. Het helpt zo bij het bevorderen van een gezonde en diverse tuinomgeving.

  De plant bloeit meestal in de maanden mei tot juni en de bloei kan ongeveer 2 tot 3 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste bij voldoende zonlicht. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens warme periodes. Zorg er ook voor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om delen van deze plant te consumeren. Het is beter om voor consumptie specifiek geteelde eetbare planten te kiezen.

  Ja, Viburnum plicatum f. tomentosum heeft dichte takken en bladeren die geluid kunnen absorberen. Hierdoor kan de plant een geluidsdempend effect hebben in de tuin of op het balkon.

 • Snoei eenmaal per jaar direct na de bloei om de vorm en de grootte van de struik te behouden. Verwijder dode, beschadigde of kruisende takken om de gezondheid van de plant te bevorderen. Knip de takken tot aan de grond af.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet doorweekt. Geef het water aan de basis van de plant om schimmelziekten te voorkomen.

  Tuinplanten hebben een goede potgrond nodig die licht, luchtig en waterdoorlatend is. Een mix van potgrond en scherp zand kan helpen bij de drainage en voorkomt dat de wortels gaan rotten. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende voedingsstoffen bevat om de plant gezond te houden.

  De bodemkwaliteit voor deze plant dient goed doorlatend te zijn en van neutrale tot licht zure pH. Een humusrijke en vochtige bodem is ideaal voor optimale groei. Het is belangrijk om regelmatig te bemesten voor een gezonde ontwikkeling van de plant.

  Deze plant gedijt het best op een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en niet te nat wordt. Vermijd te veel direct zonlicht in de middag, vooral tijdens warme zomerdagen.

  In de winter kan het nuttig zijn om de plant te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld mulch of stro rond de basis aan te brengen. Ook kunnen gevoelige planten worden afgedekt met jute of een speciale winterhoes. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren op eventuele vorstschade en deze indien nodig te verzorgen.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in vochtige en goed doorlatende grond. Regelmatig snoeien om de vorm te behouden en dode takken te verwijderen is aan te raden. Bemesten in het voorjaar zal de groei en bloei bevorderen.

  Viburnum plicatum f. tomentosum heeft in het voorjaar behoefte aan bemesting met organische meststoffen zoals compost of koemest. Geef de plant geen mest tijdens de bloeiperiode om te voorkomen dat de bloemen worden aangetast. Overbemesting kan leiden tot te veel bladgroei en verminderde bloei.

  Mulchen helpt bij het behouden van vocht en onderdrukt onkruidgroei. Gebruik organisch materiaal zoals compost, bladeren of houtsnippers als mulch. Breng een laag van ongeveer 5-10 cm aan rond de plant, maar houd de stam vrij van mulch.

  Viburnum plicatum f. tomentosum gedijt het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Een zuurgraad tussen de 5,5 en 7,0 is ideaal voor deze tuinplant. Zorg dus voor een goed doorlatende en humusrijke grond met de juiste pH-waarde voor een gezonde groei.

  Regelmatig inspecteren op ongedierte zoals bladluizen, trips en spintmijten. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en roofmijten kunnen ingezet worden voor biologische bestrijding. Een preventieve behandeling met een milieuvriendelijke insecten- of schimmelmiddel kan ook worden overwogen.

 • Omschrijving

  De Viburnum plicatum f. tomentosum, ook bekend als de sneeuwbal, is een prachtige en opvallende heester met horizontale takken die in lagen groeien. Deze plant heeft schitterende witte bloemen die in bolvormige trossen aan de takken hangen en een heerlijke geur verspreiden. De bloemen worden opgevolgd door rode bessen die in de herfst de tuin kleur geven. De Viburnum plicatum f. tomentosum gedijt het best in goed doorlatende grond en een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Het is een decoratieve plant die de tuin een romantische uitstraling geeft en vlinders en vogels aantrekt.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.