Viburnum plicatum f. tomentosum 'Watanabe'

Viburnum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Viburnum plicatum f. tomentosum 'Watanabe' is een sierheester met opvallende horizontaal groeiende takken die in lagen over elkaar liggen. De bladeren zijn donkergroen en ovaalvormig, met een lichte beharing aan de onderkant. In het voorjaar bloeit de plant met witte bloemen die in platte schermen verschijnen. Na de bloei vormen zich rode bessen die vogels aantrekken. Deze Viburnum houdt van een standplaats in de zon of halfschaduw en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • De Viburnum plicatum f. tomentosum 'Watanabe' is een bladverliezende plant en niet groenblijvend. Het verliest zijn blad in de herfst en krijgt in het voorjaar weer nieuw blad. Deze plant behoort tot de categorie Tuinplanten.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorstperiodes. Het is aan te raden om de plant te beschermen met mulch of een beschermhoes.

  Ja, Viburnum plicatum f. tomentosum 'Watanabe' is makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is een sterke en winterharde plant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden. Regelmatig water geven en snoeien in het voorjaar zijn voldoende om deze plant gezond te houden.

  De Viburnum plicatum f. tomentosum 'Watanabe' heeft ruimte nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Zorg voor voldoende ruimte rondom de plant zodat de takken vrijuit kunnen groeien en niet belemmerd worden. Houd er rekening mee dat deze plant uiteindelijk een aanzienlijke grootte kan bereiken.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het is een sterke en makkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in beschutte gebieden met weinig zonlicht. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden.

  De Viburnum plicatum f. tomentosum 'Watanabe' heeft minimaal één keer per week water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden, maar vermijd dat de wortels in een plas water staan. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt, zonder te veel te geven.

  Ja, de Viburnum plicatum f. tomentosum 'Watanabe' trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die de bloemen produceren. Dit maakt de plant een waardevolle toevoeging aan de tuin, omdat deze bijen en vlinders helpt bestuiven. De bloei van de plant kan in het voorjaar bewonderd worden.

  Ja, Viburnum plicatum f. tomentosum 'Watanabe' is goed voor biodiversiteit omdat het insecten aantrekt met zijn bloemen en bessen. Bovendien biedt het beschutting aan vogels die de bessen eten. Het toevoegen van deze plant in de tuin kan de biodiversiteit verhogen.

  Deze plant bloeit normaal gesproken in de maanden mei en juni en de bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven wanneer het erg warm is. Ook kan het zijn dat de bladeren in de volle zon verkleuren, maar dit heeft geen nadelige gevolgen voor de plant.

  Nee, de vruchten van deze plant zijn niet eetbaar voor mensen. Het wordt aanbevolen om de plant niet te consumeren. Het is beter om andere planten te kiezen die veilig zijn om te eten.

  Ja, Viburnum plicatum f. tomentosum 'Watanabe' heeft dichte bladeren en takken die geluid kunnen absorberen, waardoor het geluid gedempt kan worden. Het is daarom een goede keuze voor het creëren van een rustige en vredige omgeving in de tuin.

 • Viburnum plicatum f. tomentosum 'Watanabe' kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar na de bloei. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de struik uit indien nodig. Voor vormsnoei kan de struik na de bloei teruggesnoeid worden.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Geef de plant water bij de wortels en vermijd natte bladeren om schimmel te voorkomen. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen.

  Potgrond met een goede lucht- en waterdoorlatendheid is ideaal voor deze tuinplant. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft maar niet te nat. Een potgrond rijk aan voedingsstoffen kan de groei en bloei van de plant bevorderen.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende en vochtige grond. Een bodem met een gemiddelde voedingswaarde en een pH tussen 5,5 en 7,5 is ideaal. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, maar ook niet te droog.

  Deze plant gedijt het beste op een standplaats in de zon of halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond die vochtig blijft maar niet te nat wordt. Vermijd plekken met harde wind om beschadiging van de bladeren te voorkomen.

  Om de plant te beschermen tegen de kou in de winter, is het belangrijk om een laag mulch rond de wortels aan te brengen. Daarnaast kan een beschermende doek of tuinvlies worden gebruikt om de plant te beschermen tegen sterke wind en vorst. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water krijgt in de winter.

  De Viburnum plicatum f. tomentosum 'Watanabe' heeft weinig onderhoud nodig. Snoei de plant na de bloei om de vorm te behouden en dode takken te verwijderen. Geef de plant regelmatig water en mest in het voorjaar voor een goede groei.

  Viburnum plicatum f. tomentosum 'Watanabe' heeft een gemiddelde behoefte aan bemesting. Gebruik een algemene meststof voor tuinplanten in het voorjaar en eventueel in de zomer voor extra voeding. Let op dat je de juiste dosering hanteert om overbemesting te voorkomen.

  Het is aan te raden om de plant te mulchen met bijvoorbeeld houtsnippers of compost. Dit zal helpen om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Mulchen kan ook bijdragen aan het behoud van voedingsstoffen in de grond.

  . De Viburnum plicatum f. tomentosum 'Watanabe' gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem. Een pH-waarde van ongeveer 6 tot 7 is ideaal voor deze plantensoort. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met bijvoorbeeld tuinturf.

  De plant kan last hebben van bladluizen, spintmijten en wolluizen. Om deze ongedierte te bestrijden, kan je gebruik maken van natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes. Ook kan je de plant regelmatig controleren en aangetaste bladeren en takken verwijderen.

 • Omschrijving

  De Viburnum plicatum f. tomentosum 'Watanabe' is een sierheester met opvallende horizontaal groeiende takken die in lagen over elkaar liggen. De bladeren zijn donkergroen en ovaalvormig, met een lichte beharing aan de onderkant. In het voorjaar bloeit de plant met witte bloemen die in platte schermen verschijnen. Na de bloei vormen zich rode bessen die vogels aantrekken. Deze Viburnum houdt van een standplaats in de zon of halfschaduw en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.