Viburnum tinus

Viburnum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Viburnum tinus is een groenblijvende struik die bloeit met kleine witte bloemen in de winter en lente. De plant heeft ovale, glanzende bladeren die donkergroen van kleur zijn. Na de bloei vormt de Viburnum tinus blauwzwarte bessen die vogels aantrekken. Deze struik kan goed gedijen in zowel volle zon als halfschaduw en is zeer winterhard. Viburnum tinus wordt vaak gebruikt als haagplant of solitaire struik in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Viburnum tinus is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Deze eigenschap maakt het een populaire keuze voor tuinen en borders.

  Viburnum tinus is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Deze plant kan dus goed tegen lichte tot matige vorst, maar is niet bestand tegen extreme kou. Het is daarom aan te raden om de plant bij strenge vorst te beschermen.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is een winterharde en robuuste plant die goed gedijt in verschillende bodemsoorten en lichtomstandigheden. Het regelmatig snoeien van de plant zorgt voor een gezonde groei en bloei.

  Viburnum tinus heeft gemiddeld een ruimte nodig van 1 tot 1,5 meter in de breedte en 1,5 tot 2 meter in de hoogte. Het is belangrijk om voldoende ruimte te geven voor de plant om zich goed te kunnen ontwikkelen en te groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw en is zelfs geschikt voor de meer donkere plekken in de tuin. Het is belangrijk dat de grond goed gedraineerd is en regelmatig wordt bewaterd. Het zal echter minder bloemen produceren in de schaduw dan in de volle zon.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar te veel water kan leiden tot wortelrot. Geef de plant 1-2 keer per week water, afhankelijk van de weersomstandigheden.

  Ja, Viburnum tinus trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die nectar produceren en een aantrekkelijke geur hebben. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin vanwege de bijdrage aan de biodiversiteit door het lokken van bestuivende insecten.

  Ja, de plant Viburnum tinus is goed voor biodiversiteit omdat hij bloemen heeft die insecten aantrekken en bessen die vogels voeden. Daarnaast biedt de plant beschutting en is hij wintergroen, wat nuttig is voor verschillende dieren.

  De plant bloeit van november tot april en de bloei kan wel 3 maanden duren.

  De plant kan goed tegen de volle zon, maar kan ook in de halfschaduw geplaatst worden. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens warme periodes. De bodem moet goed doorlatend zijn om wortelrot te voorkomen.

  Viburnum tinus is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gebruikt als sierplant in de tuin vanwege de mooie bloemen en bessen. Eetbaarheid wordt niet aangeraden.

  Ja, de Viburnum tinus heeft dichte bladeren die geluid kunnen dempen. Dit komt doordat de plant een compacte groeiwijze heeft en goed geschikt is als haagplant. Het is daarom een goede keuze voor het verminderen van geluidshinder in de tuin.

 • Viburnum tinus kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar na de bloei. Verwijder dode of zieke takken en knip de struik in de gewenste vorm. Snoei niet te rigoureus, zodat de plant weer mooi kan uitlopen.

  Geef de plant regelmatig water, zodat de grond altijd licht vochtig blijft. Vermijd echter dat de wortels in een laag water komen te staan, dit kan leiden tot wortelrot. Geef vooral extra water tijdens droge periodes.

  Voor de Viburnum tinus is het belangrijk om te groeien in goed doorlatende potgrond die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de pot voldoende drainagegaten heeft om wateroverlast te voorkomen. Gebruik een meststof speciaal voor tuinplanten om de groei en bloei te bevorderen.

  De Viburnum tinus gedijt het beste in goed doorlatende bodems met een gemiddelde vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft maar niet te drassig wordt. Deze plant verdraagt zowel zure als basische bodems.

  De Tuinplant Viburnum tinus gedijt het beste in de volle zon tot halfschaduw. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd wateroverlast. Bescherm de plant bij strenge vorst om vorstschade te voorkomen.

  In de winter kan het nuttig zijn om de plant te beschermen tegen strenge vorst en harde wind door een laag mulch of bladeren aan te brengen rond de wortels. Daarnaast kunnen vorstgevoelige planten zoals deze baat hebben bij het beschermen met een speciale winterhoes of vliesdoek. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water heeft gekregen voordat de winter begint.

  Zorg ervoor dat de plant regelmatig water krijgt, vooral tijdens droge periodes. Snoei de plant jaarlijks na de bloei om de vorm en grootte te behouden. Geef de plant in het voorjaar organische mest om de groei te stimuleren.

  Tuinplanten zoals Viburnum tinus kunnen in het voorjaar bemest worden met organische meststoffen of een speciale meststof voor bloeiende planten. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en de mest gelijkmatig over de wortelzone te verdelen. Te veel mest kan de plant beschadigen, dus wees voorzichtig met bemesten.

  Mulchen met compost, boomschors of bladaarde kan helpen om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Dit zorgt voor een gezonde groei en bloei van de plant. Pas op dat de mulch niet te dik wordt aangebracht, om wortelrot te voorkomen.

  De Viburnum tinus gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem. Een pH-waarde tussen 6.0 en 7.0 is ideaal voor deze plantensoort. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Zorg ervoor dat de plant gezond blijft door regelmatig te controleren op plagen. Bespuit indien nodig met een milieuvriendelijke insecticide zoals neemolie. Verwijder aangetaste bladeren of delen van de plant om verdere verspreiding te voorkomen.

 • Omschrijving

  Viburnum tinus is een groenblijvende struik die bloeit met kleine witte bloemen in de winter en lente. De plant heeft ovale, glanzende bladeren die donkergroen van kleur zijn. Na de bloei vormt de Viburnum tinus blauwzwarte bessen die vogels aantrekken. Deze struik kan goed gedijen in zowel volle zon als halfschaduw en is zeer winterhard. Viburnum tinus wordt vaak gebruikt als haagplant of solitaire struik in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.