Viburnum utile

Viburnum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Viburnum utile, ook bekend als de sneeuwbal, is een mooie en groenblijvende struik die bloeit met geurende witte bloemen in het voorjaar. Na de bloei vormt de plant rode bessen die vogels aantrekken. De bladeren van de Viburnum utile zijn donkergroen en glanzend, wat zorgt voor een luxueuze uitstraling in de tuin. Deze struik groeit het beste in vochtige en goed doorlatende grond en verdraagt zowel zon als schaduw. Eenmaal volgroeid kan de Viburnum utile een hoogte bereiken van ongeveer 2 tot 3 meter.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de winter.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij extreme vorst. De plant kan het beste op een beschutte plek in de tuin worden geplaatst.

  Ja, Viburnum utile is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden. Af en toe snoeien en regelmatig water geven zijn voldoende om deze plant gezond te houden.

  Voor deze plant heb je minimaal 2 tot 3 vierkante meter ruimte nodig. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt. Houd rekening met de groeiruimte in de breedte en hoogte.

  Ja, Viburnum utile groeit goed in de schaduw. Het is een plant die goed gedijt in halfschaduw tot schaduwrijke omgevingen. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is voor optimale groei.

  Viburnum utile heeft gemiddeld eens per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemvochtigheid. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond niet te nat wordt om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om regelmatig de grondvochtigheid te controleren voordat je water geeft.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die zij produceren. Het is een waardevolle plant voor het ondersteunen van de biodiversiteit in de tuin. Aantrekkelijk voor insecten door de geur en kleur van de bloemen.

  Ja, planten die goed zijn voor biodiversiteit zijn belangrijk voor het behoud van verschillende soorten insecten en vogels in de tuin. Planten die geschikt zijn voor biodiversiteit bieden voedsel en schuilplaatsen, waardoor de diversiteit in de tuin wordt bevorderd. Daarnaast dragen ze bij aan een gezonde en evenwichtige leefomgeving voor verschillende diersoorten.

  De plant bloeit meestal in de maanden mei en juni, afhankelijk van de locatie en het weer. De bloei kan ongeveer twee tot vier weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens warme zomerdagen. Het blad kan wel verbranden bij felle zon en hoge temperaturen, dus is het belangrijk om de plant voldoende water te geven en eventueel te beschermen tegen de heetste zonuren.

  Sommige delen van de plant kunnen giftig zijn bij consumptie en kunnen buikpijn en misselijkheid veroorzaken. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te eten. Het is veiliger om alleen planten te consumeren die bekend staan als eetbare tuinplanten.

  Ja, de Viburnum utile heeft de mogelijkheid om geluid te dempen vanwege de dichte bladeren en takken. Het kan dienen als een natuurlijke barrière om geluid te absorberen en te verminderen. Het kan helpen om een rustigere en vredigere omgeving te creëren in de tuin.

 • Snoei deze plant in het voorjaar na de bloei om de vorm te behouden en nieuwe groei te stimuleren. Verwijder dode, beschadigde of kruisende takken om de gezondheid van de plant te bevorderen. Gebruik scherpe en schone snoeischaar om een nette snede te maken.

  Viburnum utile heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in drassige grond staan. Geef de plant bij voorkeur water aan de basis en vermijd bladnat.

  Viburnum utile gedijt goed in goed doorlatende en voedzame potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft maar niet te nat. Een pH-waarde van 6.5 tot 7 is ideaal voor deze tuinplant.

  Deze plant groeit het beste in goed doorlatende, vruchtbare grond. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vochtig is, maar vermijd stilstaand water om wortelrot te voorkomen. Voeg organisch materiaal toe om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  De plant gedijt het beste op een standplaats in de zon of halfschaduw. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien.

  In de winter is het belangrijk om de plant goed te beschermen tegen vorst. Dit kan gedaan worden door de plant te bedekken met een laag stro of bladeren. Ook is het handig om de plant dicht bij een beschutte muur te plaatsen voor extra warmte.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode takken en bloemen weg om de groei te bevorderen. Gebruik organische meststoffen in het voorjaar voor een gezonde groei.

  Tuinplanten zoals Viburnum utile hebben behoefte aan regelmatige bemesting om gezond te blijven. Gebruik een algemene meststof voor tuinplanten in het voorjaar en eventueel nog een keer in de zomer voor optimale groei en bloei. Let op: teveel mest kan de plant schaden, volg daarom de instructies op de verpakking.

  Het is gunstig om een mulchlaag aan te brengen rondom de wortels van deze Tuinplanten. Mulch helpt de grond vochtig te houden, onkruidgroei te onderdrukken en voedingsstoffen vast te houden. Gebruik organische materialen zoals compost, bladeren of boomschors.

  Viburnum utile groeit het beste in zuur tot neutrale grond. Het is belangrijk dat de bodem een pH-waarde heeft tussen 5,5 en 7,5 voor een optimale groei en bloei. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, is het belangrijk om regelmatig de bladeren en stengels te controleren op tekenen van plagen zoals bladluizen, spintmijten of trips. Door tijdig actie te ondernemen met behulp van biologische bestrijdingsmiddelen of natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes, kan de schade beperkt worden. Ook is het belangrijk om de plant gezond en sterk te houden door regelmatig te bemesten en voldoende water te geven.

 • Omschrijving

  De Viburnum utile, ook bekend als de sneeuwbal, is een mooie en groenblijvende struik die bloeit met geurende witte bloemen in het voorjaar. Na de bloei vormt de plant rode bessen die vogels aantrekken. De bladeren van de Viburnum utile zijn donkergroen en glanzend, wat zorgt voor een luxueuze uitstraling in de tuin. Deze struik groeit het beste in vochtige en goed doorlatende grond en verdraagt zowel zon als schaduw. Eenmaal volgroeid kan de Viburnum utile een hoogte bereiken van ongeveer 2 tot 3 meter.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.