Vinca major

Vinca

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Vinca major, ook wel bekend als grote maagdenpalm, is een groenblijvende bodembedekkende plant met glanzende, donkergroene bladeren en paarse bloemen. Deze plant groeit laag bij de grond en verspreidt zich snel door middel van kruipende stengels. Vinca major gedijt goed in zowel de zon als de schaduw en is zeer winterhard. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die weinig verzorging nodig heeft en perfect is voor het bedekken van grote oppervlakken in de tuin. Vinca major trekt ook vaak bijen en vlinders aan, wat bijdraagt aan een levendige en kleurrijke tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een populaire keuze als bodembedekker in de tuin.

  Vinca major is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het kan dus prima overleven in ons Nederlandse klimaat.

  Vinca major is een makkelijk te onderhouden plant die weinig verzorging nodig heeft. Het is een sterke en winterharde tuinplant die goed gedijt in de meeste bodemsoorten. Regelmatig water geven en snoeien houdt de plant in topconditie.

  Vinca major heeft een ruimte nodig van ongeveer 50 tot 100 cm breed en diep. Het is een kruipende plant die zich goed kan verspreiden, dus houd hier rekening mee bij het planten. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de planten en andere tuinplanten.

  Ja, Vinca major groeit goed in de schaduw. Het is een ideale plant voor schaduwrijke plekken in de tuin. Het zal goed gedijen onder bomen en struiken waar weinig zonlicht komt.

  Tuinplanten zoals de Vinca major hebben gemiddeld één keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Controleer regelmatig of de grond nog vochtig aanvoelt voordat je opnieuw water geeft.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen. Het is een goede keuze voor het aantrekken van bestuivers in de tuin.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het verschillende insecten aantrekt en een beschutting biedt voor kleine dieren. Daarnaast zorgt het dichte bladerdek voor een diversiteit aan bodemorganismen. Over het algemeen draagt de plant bij aan een gezonde en diverse tuinbiotoop.

  Vinca major bloeit van mei tot en met september en de bloei kan enkele maanden aanhouden.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste in een zonnige omgeving. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes.Het is een sterke en robuuste tuinplant die goed kan groeien in de volle zon.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het consumeren van de bladeren of bloemen kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Het is dus beter om deze plant niet in voedselbereiding te gebruiken.

  Ja, de plant heeft dichte vegetatie die geluid kan absorberen. Het kan helpen om geluid te dempen in de omgeving van de plant.

 • Vinca major kan het beste in het voorjaar worden gesnoeid om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en trim de plant tot de gewenste hoogte. Regelmatig snoeien zorgt ervoor dat de plant gezond en mooi blijft groeien.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet drassig. Geef ook water aan de plant tijdens de groeiperiode in het voorjaar en de zomer.

  Vinca major gedijt het beste in vochtige en goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, om wortelrot te voorkomen. Geef de plant regelmatig water, maar laat de potgrond tussen gietbeurten in licht opdrogen.

  Deze plant gedijt goed in vochtige en goed doorlatende grond met een gematigde vruchtbaarheid. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te controleren op vochtigheid en bij te mesten indien nodig. Het is aan te raden om de plant niet te planten in te droge, zanderige of kleiachtige grond.

  Vinca major gedijt het beste op een standplaats in de volle schaduw of halfschaduw. Het is belangrijk dat de grond goed gedraineerd is en vochtig blijft. Deze plant kan goed groeien in verschillende bodemsoorten.

  In de winter heeft deze plant bescherming nodig tegen vorst. Dit kan door een laag mulch rondom de plant te leggen, zoals bladeren of stro. Zorg er ook voor dat de plant goed beschermd is tegen harde wind en regen.

  Vinca major heeft weinig onderhoud nodig. Zorg voor voldoende water en voeding in het groeiseizoen. Snoei de plant na de bloei om de vorm te behouden.

  Voor deze plant is regelmatige bemesting belangrijk om een gezonde groei te bevorderen. Gebruik een evenwichtige meststof in het voorjaar en de zomer volgens de instructies op de verpakking. Overbemesting kan leiden tot te veel bladgroei en een verminderde bloei.

  Mulchen is gunstig voor de groei en gezondheid van deze tuinplant. Het helpt de grond vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Gebruik organisch materiaal zoals compost of houtsnippers als mulch.

  Tuinplanten zoals "Vinca major" gedijen het beste in een bodem met een gematigde zuurgraad. Een pH-waarde tussen de 6 en 7 is ideaal voor deze planten. Zorg dus voor een goed uitgebalanceerde bodem om de gezondheid en groei van de plant te bevorderen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan er gebruik gemaakt worden van natuurlijke bestrijdingsmethoden zoals het besproeien met een mengsel van water en groene zeep of het plaatsen van lokdoosjes met aaltjes. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te controleren op aanwezigheid van ongedierte en indien nodig direct actie te ondernemen. Het is ook mogelijk om preventieve maatregelen te nemen, zoals het aanbrengen van mulch om de plant gezond te houden en ongedierte te ontmoedigen.

 • Omschrijving

  Vinca major, ook wel bekend als grote maagdenpalm, is een groenblijvende bodembedekkende plant met glanzende, donkergroene bladeren en paarse bloemen. Deze plant groeit laag bij de grond en verspreidt zich snel door middel van kruipende stengels. Vinca major gedijt goed in zowel de zon als de schaduw en is zeer winterhard. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die weinig verzorging nodig heeft en perfect is voor het bedekken van grote oppervlakken in de tuin. Vinca major trekt ook vaak bijen en vlinders aan, wat bijdraagt aan een levendige en kleurrijke tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.